Přeskočit na obsah

Šternberk vyděsila informace o údajném rušení tamní nemocnice

Vlnu hysterie vzbudila podle starosty Šternberka Stanislava Orsága (ODS) ve městě informace o tom, že VZP údajně nechce s místní nemocnicí uzavřít smlouvu na příštích pět let, což by znamenalo její zánik. Zprávu nikdo z dotčených institucí oficiálně nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Tématu se již chopili politici, například radní a poslanec Jiří Zemánek (ČSSD) zorganizoval petici za zachování nemocnice. Vlastní petici zvažuje i město, řekl ve čtvrtek novinářům Orság.

"Zpráva vyvolala doslova hysterii. Občané i starostové obcí mi posílají SMS, vedou se o tom bouřlivé debaty. Kontaktoval jsem společnost Středomoravská nemocniční, jež má nemocnici v pronájmu, i VZP. Nikdo mi tuto úvahu oficiálně nepotvrdil, ale ani nevyvrátil," uvedl Orság.

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda nejsou jednání se Středomoravskou nemocniční o restrukturalizaci a optimalizaci lůžkového fondu uzavřena.

"Předmětem dosavadních jednání byla jednak redukce akutního lůžkového fondu dle výsledku provedených analýz, ale také požadavky Středomoravské nemocniční na navýšení počtu lůžek v některých oborech. Ukončení smluvního vztahu s nemocnicí ve Šternberku diskutováno nebylo. Dokud nebudou zmíněná jednání uzavřena, nebylo by korektní návrh restrukturalizace komentovat," sdělil dnes Rod ČTK.

Skutečnost, že by VZP uvažovala o neuzavření smlouvy s nemocnicí, nepotvrdila ani mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

"Předložili jsme VZP začátkem června návrh možné redukce lůžek ve Středomoravské nemocniční. Celkem ve třech nemocnicích navrhujeme úsporu 32 lůžek. Od té doby jsme však jakékoliv oficiální stanovisko ze strany VZP neobdrželi, proto se ani nemůžeme vyjádřit k tomu, nakolik jsou tyto informace pravdivé," uvedla mluvčí.

Připomněla, že Šternberská nemocnice patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným nemocnicím v ČR z pohledu spokojenosti pacientů.

Nemocnice zajišťuje péči nejen pro obyvatele Šternberka, ale i pro horské oblasti Nízkého Jeseníku s velmi špatnou dopravní dostupností. "Proto se nám nechce věřit, že by skutečně někdo reálně uvažoval o jejím zrušení," doplnila mluvčí.

Podle Zemánka unikla informace z ostravské pobočky VZP. "Domnívám se, že je relevantní, protože dodnes ji nikdo nedementoval. Máme šanci tlakem dosáhnout toho, aby VZP od tohoto kroku ustoupila," řekl ČTK. Petice má být podkladem i pro poslaneckou iniciativu za záchranu nemocnice.

Zrušení nemocnice je nemyslitelné i pro vedení Olomouckého kraje. "Vedením VZP pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj jsem byl ale ubezpečen, že tato varianta není na pořadu dne," uvedl náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD).

Šternberská nemocnice má 406 zaměstnanců. Loni ambulantně ošetřili přes 109.000 pacientů, hospitalizováno bylo 12.505 lidí. V porodnici se narodí asi 1000 dětí ročně. Šternberskou nemocnici, stejně jako nemocnice v Přerově a Prostějově, má od Olomouckého kraje v dlouhodobém pronájmu Středomoravská nemocniční, jež je součástí holdingu Agel.


ČTK                      Martina Šaradínová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené