Přeskočit na obsah

Gajdáček: Zdržují nemocnice, ne pojišťovny

Probíhají v současné době jednání s pojišťovnami o smlouvách na příští rok? Pokud ano, se kterými nemocnicemi nyní jednáte? Se kterými se chystáte jednat v nejbližší době?

Jednání probíhají permanentně. Nelze specifikovat, který den jednáme s jakou nemocnicí, ale jednání skutečně probíhají. Zrovna před několika dny jsem byl osobně přítomen jednání s nemocnicí v Roudnici nad Labem. Výsledek je zatím takový, že s 56 nemocnicemi jsme se již dohodli, takže tam bude podepsána smlouva. S těmi, se kterými do konce roku nedojde ke shodě, bude uzavřena krátkodobá smlouva na rok a tuto „překlenovací“ dobu využijeme k dalšímu jednání.

Oslovili jsme zástupce krajů s dotazem, zda jednání o restrukturalizaci péče pokračují. Odpověděli nám, že od léta žádná jednání neprobíhají.  Proč tomu tak je?

Jednáme primárně s nemocnicemi, takže je možné, že oslovení zástupci krajů nebyli dostatečně informováni ale s většinou se jednalo.

Kdy budou podepsány smlouvy s nemocnicemi? Až na konci listopadu?

Předpokládám, že v průběhu listopadu. V každém případě tak, aby od 1. ledna platily.

Které nemocnice vlastně navrhuje Svaz zdravotních pojišťoven ke sloučení či zrušení?

Svaz zdravotních pojišťoven ČR nejmenoval ani jednu nemocnici, která by se měla kompletně  zrušit. Jde spíše o diskuse o změnách ve struktuře poskytované péče. Nemocnice většinou berou tuto změnu v případě přeměny na lůžka následné péče jako likvidaci.

Uvedl jste v tisku, že absolutně nehrozí, že by prvního ledna někdo neměl smlouvu. Můžete vysvětlit, co jste tím myslel?

Přesně to, co jsem řekl. Nemocnice, se kterými se na restrukturalizaci dohodneme, budou mít uzavřenu novou smlouvu. A nemocnice, kde ke shodě nedojde, budou mít „dočasnou“ smlouvu patrně na jeden rok, abychom vytvořili prostor pro další racionální jednání. Jsem přesvědčen o tom, že kdybychom nebyli v předvolebním čase, celá situace by byla docela jiná – dohod by bylo více a rozhodně by nebylo kolem jednání tolik emocí. Je škoda, že někteří politici si berou právě zdravotnictví za hlavní téma svého předvolebního boje. Chci ujistit především občany, pacienty, aby nepodléhali vyhrocenému tlaku kolem smluv. Oni svoji zdravotní péči, na kterou jsou zvyklí, dostanou i po prvním lednu. To mohu zaručit. Praxe je spíše opačná: pojišťovny jsou ty, které čekají na zdravotnická zařízení, až jim podepíší tzv. úhradové dodatky smluv v aktuálním roce. A zdravotnická zařízení si pěkně dávaly na čas, aby se „neunáhlily“ a aby ze zdravotního pojištění „vytáhly“ co nejvíce peněz. Dodatky smluv podepisovaly až těsně před koncem nikoliv nadcházejícího, ale aktuálního roku. Takže pojišťovny po celý ten rok žily v nejistotě, jaké budou skutečné celkové náklady na zdravotní péči, a zda tedy vůbec na ni budou mít peníze. Je vcelku zajímavé, že tato obrácená situace se nikdy nestala středem zájmu médií.

(ivb), www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…