Přeskočit na obsah

Jihočeské nemocnice čelí existenční nejistotě

Podle relace ČRo - České Budějovice vyprší jihočeským nemocnicím koncem roku pětileté smlouvy se zdravotními pojišťovnami a nové dosud nejsou uzavřeny. V médiích se spekuluje o tom, že v ohrožení jsou nemocnice v Prachaticích a v Českém Krumlově.

Jihočeský hejtman Zimola proto svolal na pondělí na krajský úřad schůzku zástupců zdravotních pojišťoven, vedení kraje a nemocnic. Všeobecná zdravotní pojišťovna však na pozvánku reagovala tiskovým prohlášením, ve kterém oznámila, že na dohodu je ještě brzy.

Tiskové prohlášení VZP:
V pozvání se uvádí, že pan hejtman předpokládá k uvedenému dni předložení návrhů rámcových smluv na další pětileté období pro všechny jihočeské nemocnice. A to ve stávajícím rozsahu péče. Zdůrazňujeme, že jsme vázáni memorandem zdravotních pojišťoven o restrukturalizaci lůžkového fondu za účelem jeho optimalizace a pokračovat v jednání s nemocnicemi budeme po dosažení dohody napříč zdravotními pojišťovnami.

Zároveň se z jednání omluvila jak ředitelka budějovické pobočky VZP, tak zástupkyně Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Schůzka se tedy nakonec uskutečnila jen mezi zástupci kraje a řediteli nemocnic.

Náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví za ČSSD Ivana Stráská se domnívá, že za neúčastí pojišťoven stojí ekonomické důvody.

"Mám pocit, že pojišťovny zápolí s nedostatkem peněz. Je vidět, že hledají cestu, jak ušetřit, ale my si myslíme, že by to nemělo být na úkor jihočeských nemocnic, protože tady je síť optimální. Jihočeský kraj je jeden z nejlevnějších poskytování zdravotní péče. Pokud se týče průměrného počtu lůžek, jsme níž, než je průměr republiky. Takže nechápeme, proč by měl být nějaký důvod k redukci sítě," uvedla v ČRo - České Budějovice Ivana Stráská.

To si myslí i další účastník schůzky předseda představenstva a.s. Jihočeské nemocnice Martin Bláha. "Úhradová vyhláška na příští rok ještě není. Takže musí jednat a přijít s návrhy rámcových smluv, které, pokud chtějí opravdu ušetřit, musí snižovat rozsah péče. A to je to, co my nechceme," řekl Bláha.

Nemocnice v Prachaticích je již pod ekonomickým tlakem a personál nedávno souhlasil se snížením platů o dva tisíce korun na osobu.

Podle ředitele prachatické nemocnice Michala Čarvaše by potřebovali minimálně dva měsíce dopředu vědět, zda smlouvy budou či nikoli, aby to mohli včas oznámit zaměstnancům a provést organizační změny, např. likvidovat oddělení. "Pojišťovny se s námi neustále nebaví, takže nevíme, na čem jsme," řekl Čarvaš.

Další schůzka mezi pojišťovnami a nemocnicemi by měla být na jihu Čech 18.října. Ale ani na ní se zřejmě nic nevyřeší. "Já se domnívám, že je ještě příliš brzo toho osmnáctého. Myslím si, že se to potáhne skutečně zřejmě až do konce roku a že to bude soustavný boj až do posledních dní tohoto roku," dodal Bláha z a.s. Jihočeské nemocnice.

www.tribune.cz

cin

Zdroj: ČRo - České Budějovice

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…