Přeskočit na obsah

Návrhy smluv většina nemocnic ani neviděla

Návrhy smluv většina nemocnic ani neviděla

Nemocnice stále nemají jasno, jak bude od ledna vypadat v jednotlivých krajích zdravotní péče. Jedním z regionů, který neví, co bude dál, je Plzeňský kraj. „Už jsme přestali doufat, že návrhy smluv od pojišťoven obdržíme alespoň v minimálním předstihu před klíčovým jednáním, abychom se s nimi mohli seznámit a jednání už bylo konkrétní,“ uvedl pro MT Jiří Kokoška ze Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje. Klíčové jednání se má přitom konat již zítra.

Jak probíhají jednání pojišťoven s nemocnicemi v Plzeňském kraji? Teď už máte určitě k dispozici návrhy nových smluv…

Nikoliv. Nemocnice Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje na návrhy smluv o zajištění zdravotní péče stále čekají, a to už od června, kdy je pojišťovny slíbily dodat. Už jsme přestali doufat, že návrhy obdržíme alespoň v minimálním předstihu před klíčovým jednáním, abychom se s nimi mohli seznámit a jednání už bylo konkrétní. Toto jednání se mezi pojišťovnami a krajskými nemocnicemi uskuteční tuto středu. Bez znalosti obsahu návrhů nelze v tuto chvíli víc sdělovat. Jak jsme ale minulý týden zjistili, nejsme v této naprosto nepřijatelné situaci sami. Na společném jednání Asociace českých a moravských nemocnic a Asociace krajských nemocnic 6. listopadu se ukázalo, že smlouvy nemá a neviděla naprostá většina všech nemocnic v ČR. Stávající smlouvy přitom vyprší za 50 dní.

VZP ale společně s ministerstvem zdravotnictví zveřejnila seznam nemocnic a typy smluv, které chtějí s nimi od ledna nově uzavřít…

Ano, popsal bych to tak, že nám VZP umožnila přes média a přes svůj web seznámit se s hrubým obrysem jejích záměrů v našich nemocnicích. Nechám na čtenářích, zda tento postup vůči smluvnímu partnerovi je korektní. Jinými slovy, viděli jsme jakési seznamy nemocnic, které dostanou dlouhodobou, střednědobou či krátkodobou smlouvu a pak seznam oddělení, o která nejspíše v jednáních půjde. Pokud jsou tyto seznamy myšleny vážně, pak hrozí utlumení péče v Rokycanské nemocnici, významné omezení péče ve Stodské a částečný zásah do Domažlické nemocnice. To je pro ZHPK naprosto nepřijatelné. Chceme zachovat všechna oddělení ve všech našich nemocnících. Ale bez konkrétních návrhů nelze tyto seznamy rozklíčovat. Navíc ty informace ze seznamu jsou, jak říkáte Vy, jen typem smlouvy. My ale potřebujeme znát daný obsah, tedy vyměření rozsahu a spektra poskytované péče, což je nedílnou přílohou smluv. Bez příloh postrádají smlouvy smysl a my jsme se doslechli, že by se snad tyto přílohy měly dopracovat do půl roku. To je ale přeci absurdní. Když se totiž na podobě příloh nedohodneme, tak ta případně předem uzavřená smlouva v podstatě nebude platit.

AČMN a AKN se dohodly na společném postupu, ve kterém odmítají tlak zdravotních pojišťoven. Připojíte se k nim?

Nemocnice ZHPK se k postupu AČMN a AKN připojí. Společný postup aktuálně schválila Rada Plzeňského kraje. To znamená, že se ve středu  na společném jednání s pojišťovnami pouze seznámíme s návrhy, ale podepisovat je nebudeme, jak lze z uvedeného předpokládat. Pokud se nepodaří v dohledné době uzavřít pro nemocnice ze strany asociací přijatelné smlouvy, chtěly by asociace dosáhnout prodloužení svávajících smluv o dalších pět let a tuto dobu navrhují využít k mnohastrannému vyjednávání o funkční síti nemocnic na další období. Tomu by mělo předcházet vypracování koncepce zdravotnictví pro celou ČR.

Jak by podle vás měla vypadat tvorba koncepce nové sítě nemocnic?

Do tvorby koncepce by měly být zapojeny všechny dotčené strany - tzn. kromě pojišťoven i nemocnice jako poskytovatelé zdravotní péče a zejména veřejnost neboli pacienti a pojištěnci, tedy ti, pro které se vše dělá a kteří celý systém hradí. Nemáme pocit, že by s nimi kdy kdo jednal. Máme totiž k dispozici průzkum agentury STEM, kde 90 procent dotázaných nechce v kraji omezit současný rozsah péče. Je třeba si uvědomit, že systém nefinancují pojišťovny. Ty jen přerozdělují cizí prostředky. A když tak činí, měly by se ptát pojištěnců, jak prostředky přerozdělovat. Za vznik celorepublikové koncepce je vždy odpovědný stát, potažmo ministerstvo zdravotnictví. České ministerstvo se ale této zodpovědnosti zřeklo a přeneslo veškeré pravomoci na pojišťovny. K tomu naši ředitelé trefně říkají, že jsme snad jediná země na světě, kde síť nemocnic tvoří zdravotní pojišťovny.

Co se stane, pokud pojišťovny na prodloužení stávajících smluv nepřistoupí?

Pokud pojišťovny na prodloužení stávajících smluv nepřistoupí, nebude to znamenat uzavření nemocnic. Péče v Plzeňském kraji nebude po 1. lednu omezena. Nemocnice jsou povinny poskytovat zdravotní péči i bez smluv o úhradách a zdravotní pojišťovny jsou povinny jim tu péči uhradit. Nicméně v tomto bezesmluvním režimu existují rizika, že by mohlo dojít k útlumu péče a tedy ztráty dostupnosti. ZHPK se nebojí optimalizace lůžek. Už v lednu jsme nabídli snížení lůžek o 15 procent, tedy o víc než byl před rokem plošný záměr ministerstva zdravotnictví (10 %). Bráníme se ale rušení celých oddělení potažmo nemocnic. To považujeme za střílení od boku. A to se děje. Neexistují žádná pravidla či kritéria pro redukci lůžek. Navrhovaná restrukturalizace nemocnic je neprůhledná. Existuje mnohem více důvodů, proč by nemocnice a stávající rozsah péče v regionech měly zůstat v současné podobě, než důvodů, proč by nemocnice nebo jejich  oddělení měla zaniknout.

(ivb), www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené