Přeskočit na obsah

Český tým dostane jedinečnou šanci

Přípravek s velkou nadějí stát se lékem karcinomu prostaty vyvinul tým českých lékařů. „Podáváme žádost o zařazení přípravku do III. fáze klinických zkoušek, kdy už se účinnost zkouší na tisícovkách pacientů po celém světě. Dostat se do této fáze se povede v České republice málokomu, protože finanční náklady jdou do stamilionů,“ říká vedoucí týmu imunolog doc. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D., ze společnosti Sotio. Výsledky klinických zkoušek budou známy v roce 2017.

Docent Špíšek převzal 15. listopadu cenu Neuron 2012 pro lékaře do 40 let. Ocenění uděluje Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu, který rovněž každoročně uděluje ocenění za celoživotní dílo.

Letošním laureátem ceny Neuron 2012 je profesor MUDr. Marek Malík, srdeční elektrofyziolog z britské University of London. Není to tak dávno, co některé běžné léky vyvolávaly u některých lidí tak vážnou srdeční arytmii, až pacienti zemřeli. Například v první polovině 90. let zemřelo v USA několik set osob poté, co užili nový lék na alergickou rhinitidu. Díky výzkumu profesora Marka Malíka a dalších odborníků už toto riziko lidem nehrozí. Poznatky vycházející i z prací prof. Malíka přispěly k vytvoření jednotné metodiky, jíž lze určit, zda běžný lék může ohrozit pacienta vyvoláním arytmie. Český odborník při tomto výzkumu uplatnil svoje matematické a medicínské znalosti získané během studia Matematicko‑fyzikální a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, které absolvoval koncem 70. let minulého století. „Matematiku jsem měl rád od školních let a medicína mě zaujala, když jsem jako kluk ležel asi šest neděl v nemocnici,“ vysvětluje dnes profesor Malík, proč později začal studovat obě fakulty.

Více o cenách Neuron v některém z dalších vydání Medical Tribune.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené