Přeskočit na obsah

Laboratoř: Vyhláška ohrožuje naši existenci

Doc.MUDr. Leoš Heger,CSc ministr zdravotnictví ČR

Ing Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění

 

Věc: připomínka k návrhu úhradové vyhlášky v bodě Hodnota bodu a výše úhrad

 

Vážení pánové,

 

V příloze 5,par.9,bod 3,5,6 návrhu je uvedeno, že poskytovatelům laboratorní péče s méně než čtyřmi nasmlouvanými odbornostmi se finanční hodnota bodu mění na 0,55 Kč, kdežto u ostatních poskytovatelů se navyšuje o 27%, tedy na 0,70 Kč. Tito ostatní poskytovatelé jsou převážně laboratoře krajských a fakultních nemocnic.

Tento bod tedy zakládá nerovné podmínky mezi poskytovateli péče.

Naše laboratoř je v jihomoravském regionu v oboru klinické imunologie /alergologie/biochemie na špičce existujících zařízení co se týká kvality práce ( 2 x akreditovaná ČIA dle ISO 15 189 ), personálním vybavení,špičkovém přístrojovém vybavení. Navíc její činnost je koordinována s vlastním ambulantním klinickým pracovištěm oborů (SZZ AKI spol. s r.o.) a úspěšně a v JmK ojediněle rozvinula subobor reprodukční imunologie. To nám umožnilo v součinnosti se  ZP rozvinout ekonomický / odborný projekt v oblasti IVF/gynekologie.

Posílili jsme naši konkurenceschopnost nabídkou slev  pro ZP v uvedené specializaci – tento krok nám umožnily právě organizační a racionalizační změny v dosud těžkopádném a ekonomicky náročném přístupu, který je uplatňován právě velkými laboratořemi.

Nová ustanovení Vyhlášky …ohrožují přímo existenci takto specializovaných pracovišť, přestože zabezpečují potřebnou péči ekonomičtěji, rychleji a cíleněji nežli mnohá velká pracoviště.

 

Prim.MUDr Ohnútková Eva, jednatelka

AKI spol. s r.o.

Vinohrady 9 Brno

MUDr Pavel Kuklínek CSc, jednatel

RNDr Radomír Pilný

RNDr Jiří Bursa

RNDr Petr Popov CSc

Zdroj: AKI spol.s.r.o.

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…