Přeskočit na obsah

Odbory a zaměstnavatelé kritizovali řízení zdravotnictví

Zdravotnictví není podle názoru odborářů a zaměstnavatelů kvalitně manažersky řízeno. Nelíbí se jim především současný stav, kdy řada zdravotnických zařízení nemá podepsány smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Na tiskové konferenci to ve čtvrtek po jednání tripartity uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Další jednání tripartity je naplánováno podle nich na 21. února.

"Zdravotnictví chybí kvalitní manažerské řízení, spíše tam vůbec není," uvedl Hanák. "Situace je skutečně vážná, smlouvy nejsou podepsány, zdravotnictví není dobře řízeno," řekl Zavadil. Podle něj celá situace ve zdravotnictví směřuje k řízené péči.

Hanák kritizoval i finanční situaci ve zdravotnictví, kde se podle něj s penězi nenakládá hospodárně. "Pan ministr (zdravotnictví Leoš Heger) je složitá osobnost, jeho styl projednávání je velmi zvláštní a byli jsme hodně kritičtí.

Jestliže stát nechce přidat ani korunu, tak musí umět hospodařit. Nelze vše dělat plošně, jak to pan ministr dělá. Neumíme výběrová řízení na nákup léků, máme nadmíru kapacit," uvedl.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), která na dnešní tripartitě zastupovala vládu, řekla, že jednání bylo velmi korektní. "Došli jsme v řadě případů i ke shodě," uvedla.

Tripartita nyní měla na programu například i jednání o podpoře ekonomického růstu, o finanční ústavě nebo finanční gramotnosti. Diskuzi o ústavě a gramotnosti přesunuli zaměstnavatelé, odbory a vláda až na únorové jednání.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…