Přeskočit na obsah

O počtu sester rozhodují ti, kteří nikdy pacienty neošetřovali

(redakčně upraveno)

Běžně sloužíme o jedné sestře až mnohdy padáme na pusu, ale pro pacienty děláme, co je v našich silách a mnohdy je nás sotva pár i přes den. A v domovech důchodců? Klidně jedna sestra na dvě patra. Je to čím dál horší a horší. Na všechno nakonec doplatí hlavně pacient - limity na pleny, podložky. Jedna sestra na noční velmi často pro velkou náročnost nezvládá veškerou potřebnou práci, málo lůžek a pak je pacient nucený ležet uprostřed pokoje mezi dalšími šesti lůžky.  Sama se kolikrát opravdu stydím před pacienty, ale bohužel systém, který vymysleli úředníci, nás k tomu nutí.

U nás na interně je na noční pouze sama jedna sestra na 23 lidí! U nás na interně jsem dnes na noční napočítala z 23 pacientu pouze 5 soběstačných a orientovaných, zbytek imobilní a inkontinentní, samozřejmě na všechny pouze jedna sestra.

V nemocnici o noční službě jste sama, někdo vás napadne a pomoci se  nedovoláte. Já na noční sloužím sama sestra a jeden sanitář do 22 hod, pak jsem úplně sama na 40 lidí. Navíc mám další patro s 35 lidmi na starosti kde jsou samostatní, ale někdy se i jim udělá zle.

Na pokraji fyzických i psychických sil

Pracuji jako sestra na interně a často mám vážně co dělat, abych neskončila jako ti pacienti... Ovsem podle nějakých nařízení nám bylo řečeno, že při počtu do 23 pacientů má sloužit jen jedna sestra. Politici nikdy nepochopí, jak to chodí v praxi.

Kolikrát je člověk (sestra) na pokraji fyzického a psychického zhroucení, protože je sama na noční. Snaží se, aby vše bylo, tak jak má být a všichni pacienti byli spokojeni. Bohužel dost často se stavy zhoršují v nočních hodinách, tak to je potom neúnosné, když máte akutní zhoršení stavu, exitus a do toho hned příjem. Tím, že máte exitus, je automaticky na ambulanci nahlášeno volné místo. Jak potom vysvětlit ostatním pacientům, co se děje a že zrovna hned na zazvonění nedoběhnete na pokoj? To už ministerstvo pochopitelně nezajímá. Ale kdyby na ministerstvo přišla nějaká stížnost, tak by to pochopitelně byla chyba sestry.

Zkušenost z LDN v Praze. Oddělení se 40 pacienty (převážně imobilními) mají přes den na starost 2 sestry, 1 sanitář a 1 sanitářka je v kuchyňce. V noci slouží 1 sestra a 1 sanitář je k dispozici pro 2 oddělení.

Péče o mentálně postižené

Pracuji na Dětské psychiatrii. Sice nemáme ležící a imobilní, ale agresivní pacienti nebo pacienti s poruchami chování také stoji za to. Na nočních službách, o víkendech a svátcích jsme tam taky samy – maximálně jeden sanitář na tři oddělení. Někdy ani to.

Vrchlabí- interna, na noc jedna sestra, jedna ošetřovatelka víkendy to samé, 30lůžek + příjem a pohotovost v té době interna Kutná Hora –  noční jedna sestra na odd.sanitárka pro dvě oddělení dohromady, průměr 25 pacientů..A v plánu - přes den staniční (8hod), jedna sestra( 8 hodin),druhá 12hod, sanitárka 12hodin..třetina pacientů imobilních. Na 32 lůžek 1 sestra na noční(12 hod) i při tak náročném odd. plicní i mimoplicní TBC...ležící pacienti s podezřením na TBC a komplexní starost a péče kolem jejich komfortu...přehršel nesmyslné administrativní práce a stupidní harmonogramy práce - uklizečka by se mohla učit.

 

Když jsem pracovala u mentálně postižených, na noční jedna sestra na 140 klientů s různým mentálním postižením a jedna sanitárka..někdy bylo opravdu ouvej! Zřízenec našel sestřičku na noční na zemi - kolapsový stav. O tomto rozhodují lidi, kteří nemocnému v životě nepodali vodu. Nelze snižovat stavy obzvlášť u ležících pacientů = už stačilo "jen" přibývající administrativy sestrám, aby mohly trávit u pacienta normální potřebný čas a ne lítat od prvního k třicátému a pak od třicátého rovnou zas k prvnímu.....Neděláme s krabicemi ale s lidmi. Nemohu pacienta odbýt (i když to žádná sestra neudělá) ale jsme lidi, a já bych chtěla mít čas, pohladit pacienta po ruce, nejen dělat léčebné úkony.

Čekáme, kdy uděláme chybu

Můžete porovnat, vy zkušenější? Po snížení stavů zůstane v ÚSP zaměstnáno 5 sester a 15 PPS (ošetřovatelek) na 90 klientů, z toho leží cca 40 na ošetřovatelském úseku, jsou nechodící, inkontinentní, část se krmí. Je to v pořádku? U nás jsme v noci na 140 klientů jedna sestra a dva ošetřovatelé. Přes den dvě sestry a sedm ošetřovatelů na devadesát lidí s diagnózou Alzheimer. Někdy je to nářez!

Na denních službách jsme normálně 1 sestra a 2 ošetřovatelky, ale mnohdy se stane, že pouze 1+1 na 32 pacientů, což značí že podle toho to taky vypadá.. a na nočních sloužíme pouze 1 sestra bez pomocného personálu na celé oddělení, takže chodíme domů jako sprázkaní psi, na oddělení je nás pouze 12 jelikož snižovaly stavy, a to včetně staniční, a služby vypadají tak že jedeme 8 služeb během 10ti dní, třeba můj plán směn od této středy do příští soboty je R,R,R,R,R,R,-R,N,N a takto jedeme všichni. Chodíme domů úplně vyčerpané, a je otázkou času kdy někdo udělá chybu...

Porodnice, šestinedělí: dřivě pět sester na 2 porodní sály, 4 rodičky, ambulanci, dnes tři . Do toho běžná administrativa, úklid sálů, mytí a desinfekce nástrojů. Na šestinedělí 1 sestra na 14 rodiček plus dvě pacientky na monitorovaném lůžku po SC.Fasuje se nekvalitní materiál, pomůcky…

Nemocnice Královéhradeckého kraje: na lůžkové onkologii je v noci na celé odd. pouze 1 sestra sama. Bez sanitáře. Není tam ani lékař. V případě komplikací se volá lékař z jiného oddělení. Stává se, že při zhoršeném stavu pacienta sestra ve službě neví jestli běžet dřív k telefonu volat lékaře nebo pomáhat pacientovi. 4 ruce bohužel nemáme. Každou noční se modlíme, aby se nic vážného nestalo, do služeb chodíme se strachem.

Brno na interně. Bohužel je to zde rok od roku horší a horší. Od letošního roku nařízené limity na počty použitého ložního prádla a plen na den, Snižování personálu v službách, v noci slouží pouze jedna sestra a bez sanitárky, kdy ve skladbě pacientů se opravdu nedá zvládat péče o ně. Zároveň při noční nikdy nevíme dopředu kolik přijde příjmů. To se pak taky stane, že jedna sestra musí zvládnout: akutní příjmy (někdy i pět) s papírováním a tím vším kolem toho, plnění běžných ordinací, polohování imobilních pacientů (u nás to běžně dělá minimálně polovinu ze všech pacientů), stavy zmatenosti až agrese u starších pacientů (v rámci možností, když je pacient dvojnásobně těžší a silnější než sestra), přebalování, chodit na zvonky ... no prostě vše dohromady opravdu nejde zvládat ..  Přes den slouží jedna až dvě sestry plus sanitárka na celou dvanáctku a staniční (na osmičku), ovšem každý si musí vybírat dovolené, takže někdy i sloužíme bez sanitárek.. Teď vedení přišlo s novinkou, že v polovině roku bohužel ani nebude na výplaty, všichni jsme v napjetí, jak se to bude řešit. Dnešní situace v e zdravotnictví je opravdu hrozná a proto já osobně jsem se rozhodla změnit povolání a podávám si přihlášku na úplně jiný obor, dokud mám tu možnost. Zničit si tělo a žít pod neustálým stresem mi za ten plat opravdu nestojí.

Bude hůř – sociálky sestry nepotřebují

Nám tvrdí, že bude hůř a přijde i doba, kdy tento komplex bude úplně bez sester, protože "sociálky" sestry nepotřebují. Mám za sebou několik let praxe v nemocnici u akutního lůžka, na LDN, v domácí péči a když vidím, jak to tady vedou mladé holky bez praxe, které došly ze školy rovnou s vytisklým diplomem a hojí si své ego na personálu, co je zde x  let, je mi zle. Člověk bez praxe, empatie a sociálního cítění by v tomhle oboru neměl vůbec dělat. V současné době se každá nedoceněná "Nána" honí za diplomem a pak je velké neštěstí, když se jí dá do rukou nástroj zvaný moc nad podřízenými, trpí uživatelé, ale i zaměstnanci.

Pracuji na psychiatrii  na ženském oddělení  jako diplomovaná sestra-specialistka ve 12 hodinových směnách. Nevím jestli jste zaregistrovala minulý rok případ úmrtí pacientky, který se stal právě na našem oddělení. V té době bylo na oddělení akutních ženských neklidů 46 velmi špatně zvladatelných pacientek, dvě diplomované sestry, 1 sanitář a 1 sanitárka do kuchyně a  na pochůzky a špatný systém monitoringu. K této situaci došlo vzhledem nedostatečnému zajištění oddělení, ať už co se týče vybavení, organizace nebo personálního obsazení. Samozřejmě snaha ředitele a jiných byla dokázat pochybení personálu, který však nemohl této události nijak zabránit a nepřiznali pochybení systému, tato událost stále není došetřena.

Došlo k malé změně na našem oddělení, byly jsme překvalifikováni jako chronické ženské oddělení, snížili nám počet pacientek na 38. Nejtěžší případy jsou umísťovány sice na jiné oddělení, kde je k dispozici psychoterapeutická odluka (nejlepší řešení ke zklidnění neklidného pacienta), nicméně po krátkodobém zklidnění jsou opět umísťovány na naše oddělení. Byla u nás komise pro lidská práva, které ředitel tvrdil, že nepřijímáme, přitom máme příjem okolo 10 pacientek za měsíc a pacientky nám z jiných oddělení překládají už 1 den po příjmu, což je velmi krátká doba na posouzení stavu.

Nadále naší klientelu tvoří z velké části pacientky s mentální retardací, chronické schizofreničky, pacientky zneužívající návykové látky a pacientky se soudem nařízenou ochranou léčbou, tudíž všichni velice nevyzpytatelní, neusměrnitelní v chování. Díky umísťování pacientek s různým typem onemocnění se u nich zvyšuje tenze a vzájemné konflikty. Přibližně 10 pacientek je inkontinentních, u většiny je nutný dohled na hygienu, úpravu zevnějšku, pomoc při těchto úkonech. Nadále dochází k agresivním neklidům, potyčkám a konfliktům, kdy musíme zasahovat. Byl nám odebrán zvýšený rizikový příplatek 300,-Kč, navíc nás nyní nechávají sloužit po třech lidech, protože máme přesčasové hodiny, které jsme nuceni si vybírat, protože nemají peníze na proplacení, někdy ve směně nemáme ani muže. Přitom na zklidnění neklidného pacienta, aby nedošlo k poranění jeho, ostatních pacientek, nebo personálu, je třeba minimálně tří lidí a jeden musí volat lékaře, nebo aplikovat injekci.

Nedávno nám bylo nám řečeno, že letos přijdou o zhruba 30 milionů a tudíž tu situaci musí řešit takto, navíc prý nás je dle nové vyhlášky o minimálním počtu personálu prý nadbytek.

Na oddělení je nás celkem 22 : 10 sester ( z toho 5 sester specialistek v psychiatrii), 5 sanitářek a 5 sanitářů, staniční sestra a osmičková sanitářka. Podle nové vyhlášky by prý stačilo kdyby nás bylo 15. Pro často nesmyslnou administrativu člověk nemá téměř čas s pacientkami hovořit, provádět psychoterapii, či ergoterapii, vše se redukuje na základní zajištění péče, člověka přepadá bezmoc, pocit vyhoření, když se snaží zvládat vše, chodí domů z pocitem totálního vyčerpání. Už jednou jsem se přesvědčila, že pokud dojde k selhání systému, obviněni jsou lidé dole, přestože opakovaně upozorňují vedení na nedostatky. Vzhledem k informacím, které jsem Vám poskytla prosím o zachování anonymity.

Svoje děti bych už na zdravku nikdy neposlala

Pracovala jsem 2 roky v Krajské nemocnici a tam na 30 pacientů byla sestra na noční sama. Když se něco stalo, bylo to na průšvih a podotýkám, že to byly 13h - 18-07h s tím, že ráno jsme dělali ještě úpravku. Nyní rok pracuji v jiné, menší nemocnic....na LDN.... a šetří se kde se dá. Díky přesčasům jsme o vánocích sloužili 1 sestra + 1 ošetřovatelka na den i na noc... ale nesmí se o tom mluvit  snaží se to tutlat.... jsme sice na 2 poloviny a na každé +- 25 pacientů na 2 sestry... ale i tak....ve 14h ta jedna odejde a když se cokoli stane... je to o hlavu.... Samozřejmě, komukoli se cokoli nelíbí - vyhazov.... Je to naprosto famozní atmosféra.... malý plat...hrozba tzv. zápisů a snižování tzv. osobního ohodnocení, které je i tak mizerné + cokoli se stane tak za to může sestra . Jde o zdraví a život pacientů. I o zdraví personálu. Taky je u nás zřetelný mobbing, ale nikdo s tím nic neudělá, pouze to, že si neustále hledá něco jiného..... Je to velice smutné, když jsem studovala , měla jsem za vzor svou matku, která usilovně pracuje na LDN již něco přes 30 let.... Ale teď bych své děti  - které zatím ani nemám, nikdy nedala na zdrávku..... nevím, jde to tady těžce do kytek.  Doufám, že se s tím něco bude dělat.... sestry už nejsou prestižní povolání, ale pouze sluhové.

 

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…