Přeskočit na obsah

Jak správně zdanit příjmy

Jsem lékař zaměstnaný v nemocnici na poloviční úvazek. Současně pracuji pro soukromou ambulanci na "dohodu o pracovní činnosti", kde měsíční příjem je maximálně 10 tisíc Kč. Jak mám tento příjem danit? Jak má toto danit soukromá ambulance? Je nějaké finanční či časové omezení prací na dohodu/švarc-systém? Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním u dohod?

Odpovídá Pavel Vítek, daňový poradce č. 2756 z daňové a účetní kanceláře DATES.

Pokud jde o zdanění příjmu za souběhu dvou příjmů, je nutné si od obou zaměstnavatelů vyzvednout potvrzení o výši příjmů a zálohách sražených na daň a sestavit i podat za svoji osobou daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob nejpozději do 1.4.2013 (31.3.2013 připadá na neděli). V daňovém přiznání uvedete v příjmech ze závislé činnosti (§6) oba příjmy a zálohy sražené zaměstnavateli se Vám odečtou od výsledné vypočtené daňové povinnosti. V případě vzniku nedoplatku je nutné jej uhradit do termínu pro podání DP, v případě že vznikne vratitelný přeplatek, je žádost o jeho vrácení součástí formuláře daňového přiznání.

K samotné dohodě o pracovní činnosti lze uvést toto. Jedná se o práci, která nesmí v průměru týdně překročit polovinu stanovené pracovní doby. V případě, že příjem z této dohody (a to i daný pouze smlouvou) překročí 2.499,- Kč, podléhá dohoda platbě pojistného (sociální, nemocenské a zdravotní). Od 5.000,- Kč měsíčně pak podléhá i záloze na daň, do této částky v případě, že jste u zaměstnavatele nepodepsal prohlášení, by se dohoda danila pouze daní srážkovou, jíž by nebylo nutné dále vypořádávat (příjem by se dále do daní z příjmu nikde neuváděl). Ve Vašem případě je jisté, že z dohody je pojistné odváděno a že podléhá zálohové dani a proto bude nutné podat daňové přiznání. Výše příjmu na dohodu není nijak omezena.

Pavel Vítek – daňový poradce č. 2756

Daňová a účetní kancelář DATES

Zdroj: Daňová a účetní kancelář DATES

Sdílejte článek

Doporučené