Přeskočit na obsah

Péče o lidi po hospitalizaci má být dostupnější a přehlednější

Ministerstvo zdravotnictví chystá změny v péči o pacienty, která následuje po hospitalizaci. Má být přehlednější a dostupnější.

Současná situace v takzvané následné a dlouhodobé péči je podle náměstka ministra zdravotnictví Ferdinanda Poláka neuspokojivá. Systém je podle něj zastaralý a nesplňuje požadavky na dostupnost a je také se obtížně financuje.

Návrhy ministerstva na změny prezentoval v úterý při zahájení brněnských veletrhů Medical Fair a Rehaprotex.

"Je potřeba, aby zmizela situace, kdy dva pacienti s naprosto stejnými potřebami leží na dvou různých lůžkách s jinými službami a za jiných podmínek a třetí třeba leží doma a využívá terénní služby. Smyslem změn je, aby pacient dostal přesně takovou péči, jakou potřebuje," řekl Polák.

Systém by měl být přehlednější a ufinancovatelný, protože počet starších lidí se zdravotními problémy bude přibývat. Dostupnost péče by měla být podle Poláka lepší a dopad na veřejné zdravotní pojištění neutrální.

Má vzniknout "kuchařka", podle níž bude jasně dáno, jakou péči konkrétní pacient potřebuje a kde ji dostane. Ti budou také klasifikováni podle předem daných pravidelných testů. Zařízení, která budou poskytovat zdravotní i sociální péči, mají být registrována a uvedena v databázi.

"Úroveň služeb by měla být jednotná a systém umožní porovnávání a hodnocení jednotlivých zařízení. Stejná péče by také v budoucnu měla být v různých zařízeních za stejné peníze," plánuje Polák. Pacienti tak získají jistotu, kolik zaplatí, a zařízení zase jistotu, kolik peněz dostanou.

Cílem změn je i zkrácení pobytu na akutních lůžkách, a tedy úspory. "Zatím však nemůžeme tato lůžka rušit od zeleného stolu, protože mnohé pacienty není kam přeložit. Je potřeba jednotlivé péče postupně provázat," vysvětlil Polák.

Obec s rozšířenou působností, pod níž pacient trvalým bydlištěm spadá, by se také měla prakticky ihned dozvědět o tom, že je pacient hospitalizován. "Přelomová věc spočívá v tom, že sociální odbor se o pacientovi dozví a ihned se může zahájit řízení o přidělení příspěvku na péči. Na něm jsou tito lidé často závislí," uvedl Polák.

Zdeněk Meitner

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené