Přeskočit na obsah

Máme hodně zdravotních pojišťoven?

Máme 7 zdravotních pojišťoven. V Německu jich mají asi 200, v Rakousku, které má méně obyvatel než Česko, asi 20 (viz odkazy na WHO dole).  V diskuzích a blozích se volá po slučování pojišťoven, asi tím diskutující myslí centralizované hospodaření řízené osvíceným soudruhem. Proč obdobně nevolají po jednom státním stavebním podniku pro státní a veřejné stavby? Když mohou kraje vlastnit nemocnice, proč ne stavební podniky?
V diskuzích se vyčítá VZP, jak hospodaří s těmi asi 4 % z vybraného pojištění podle vyhlášky ministerstva financí, které smí dát na vlastní režii. Nebylo by správnější jít za poslancem, ať někdo navrhne změnu toho procenta či ať se tato možnost "osvícenému" Kalouskovi vezme a budou jí mít poslanci?


A proč nedoplnit do vyhlášky další % o maximální výši odměn úředníkům pojišťoven? Stačí přidat 1 řádek.
A proč lidé nečtou výroční zprávy pojišťoven, třeba výroční zprávu VZP, kde mají všechny údaje, co VZP s jejich penězi dělala? Ano, čtení výročních zpráv je složité, výroční zprávy se dělají tak, aby se informace schovaly do "křoví", ale když hledáte, tak je najdete. A všimněte si, že zprávu za rok 2012 VZP ještě nemá, a to je květen!

Máme zdravotních pojišťoven málo, je potřeba "rozbít" velké molochy" typu VZP na menší, viz graf, aby žádná nebyla dominantní na trhu s rizikem zneužívání tohoto postavení.  Pokud totiž zdravotnické zařízení nezíská další smlouvu s dominantní VZP, která tvoří asi 60 % trhu, tak při vypovězení smlouvy přijde zdravotnické zařízení o 60 % tržeb a může skončit, město tak přijde o nemocnici, lidé o svého lékaře. Co na to Úřad na ochranu hospodářské soutěže?

Pokud vás režijní náklady pojišťoven zajímají detailně, tak jsou dány "Sobotkovou" vyhláškou č. 418/2003 Sb., kde je krásný vzorec: L=(PC:100)x(-0,3/Pxp+3,41+0,3/Px100), kde p + P jsou počty pojištěnců. Náklady tedy  závisí na počtu pojištěnců, pro rok 2011 to bylo u VZP 3,36 %, viz její výroční zpráva. Pokud tedy odvádíte zdravotní pojištění VZP, tak ta si z něho odloupne toto své procento (z každých vašich 30 Kč odvedených státu si VZP vezme za správu pojištění 1 Kč).
Již chápete, proč je nutné maturovat z matematiky, aby si politici nemohli dělat, co je napadne, jinak budete vy ti hloupí?
Výše procenta na režii pojišťovny mě připadá odpovídající, přesto některé pojišťovny měly problém  ho dodržet. A je potřeba začít snižovat i provozní náklady zdravotních pojišťoven, lidé musí šetřit, tak ať šetří i zdravotní pojišťovny, stačilo by začít snižovat o desetiny procent ročně (tedy o promile).

Pokud vás to zajímá podrobně, vezměte Google Translator a čtěte:
Statistické údaje na  WHO.int podle zemí
Zdravotnické systémy v přechodu podle zemí

ing. Pavel Pokorný, www.tribune.cz

autor vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Jindřichově Hradci obor informatika

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…