Přeskočit na obsah

Nemocnicím v Plzeňském kraji roste ztráta do stamilionů

Předloni byla ztráta krajských nemocnic 131 milionů, loni už 225 milionů korun a letos bude ještě vyšší. Na vině je hlavně špatná úhradová vyhláška, protože nemocnice nedostanou zaplaceno podle toho, kolik výkonů skutečně provedou, řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Loni kraj původně předpokládal, že roční ztráta bude kolem 149 milionů korun, nakonec se vyšplhala na 225 milionů. Podíl na tom měla zejména největší krajská nemocnice v Klatovech. Kvůli stěhování do nového objektu musela částečně omezit provoz a pokles se projevil i na výsledku hospodaření, vysvětlil Šimánek.

Letos kraj odhadoval propad hospodaření čtyř nemocnic a dvou léčeben dlouhodobě nemocných na 230 až 240 milionů, na konci července to bylo už 143 milionů korun. Podle radního je ale těžké v září nebo v říjnu hospodaření na příští rok odhadovat. "Pak se v prosinci nebo v lednu objeví nová úhradová vyhláška a všechno je jinak," poznamenal.

Největší podíl na ztrátě, až 60 procent, má i letos klatovská nemocnice, kde se zvedla obsazenost lůžek a až o pětinu počet provedených výkonů. "Bohužel ty peníze za těmi výkony nejdou. To, co proklamoval bývalý ministr (Leoš) Heger, že peníze půjdou za pacientem, není pravda. Nemocnice pořád dostávají zálohové platby. A i když navýší výkonnost, ty peníze za nimi nejdou," řekl Šimánek.

Opoziční ODS vedení kraje kvůli propadu nemocnic kritizuje. Zvyšování plateb na služby obecného hospodářského zájmu podle ní už ohrožují finanční zdraví kraje. "Výsledky fungování Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje jsou tristní a počínání placených členů dozorčích rad jednotlivých nemocnic nulové," uvedla ODS v tiskové zprávě.

Kraj už centralizoval všechny možné nákupy materiálu. Podle Šimánka se vypisuje veřejná soutěž vždy na dva roky a úspory jsou jen v desítkách milionů korun. Hejtmanství se proto snaží vyjednávat o navýšení plateb, aby nemocnice dostaly zaplaceno za provedené výkony, včetně zvýšené výkonnosti.

Lada Pešková

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené