Přeskočit na obsah

ARO jsou v ČR podfinancovaná, shodli se lékaři v Brně

Například Fakultní nemocnice Brno za prvních osm měsíců letošního roku podle jejích zástupců tratí na nejzávažnějších případech, které na ARO skončily, 36 milionů korun. Řešením je podle lékařů zvýšení spoluúčasti lidí na zdravotní péči a vyšší úhrady od pojišťoven.

"Situace se stává téměř obtížně řešitelnou," řekl předseda ČSARIM Karel Cvachovec. Nemocnice podle něj budou muset jít cestou určení priorit ve zdravotnické péči. "Existují situace, které jsou odložitelné, a s tím je třeba počítat. Naše veřejnost je zvyklá, že čekací doby v nemocnicích jsou minimální. Obávám se, že pokud budou chtít platit stejné nebo o málo vyšší příspěvky, tak si na čekání budou muset zvyknout," uvedl Cvachovec.

Právě na ARO se ale často dostávají případy, které se musí řešit ihned a bývají náročné z lékařské i finanční stránky. Pod ARO spadají také anesteziologové, bez nichž se v nemocnici neobejde téměř žádný výkon. Podle lékaře Pavla Ševčíka projde rukama anesteziologů kvůli nějakému výkonu zhruba deset procent všech obyvatel ČR ročně.

"Oblast anesteziologie a intenzivní medicíny může být oprávněně považována za páteř českého nemocničního systému," uvedl Cvachovec. V ČR pracuje zhruba 2000 anesteziologů. Na lůžka resuscitačních pracovišť se loni dostalo 33.000 bezprostředně na životě ohrožených lidí, čtyři pětiny z nich se vrátily zpět do života.

Spoluúčast lidí na zdravotní péči je podle Cvachovce v ČR zhruba 16 procent, v Evropě je přitom běžná spoluúčast 24 procent. "Není na místě podlehnout panice, že někdo nebude ošetřen, ale je třeba udávat priority," podotkl Cvachovec.

"Naším partnerem jsou zdravotní pojišťovny, z našeho pohledu je proto řešením zvýšení úhrad za státní pojištěnce," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Situace je podle ní natolik špatná, že řešení bude nezbytné přijmout do konce roku.

Barbora Měchurová

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…