Přeskočit na obsah

Zdravotní výbor povede Rostislav Vyzula

Prof. Vyzula působí jako přednosta Kliniky komplexní onkologické péče v Masarykově ústavě v Brně. Letos v říjnu byl v předčasných parlamentních volbách zvolen poslancem za stranu ANO 2011, ve které působí jako odborný mluvčí za zdravotnictví.

Post předsedy zdravotního výboru je velmi vlivnou funkcí. V předchozím volebním období zastával toto místo Boris Šťastný (ODS), místopředsedou byl například Marek Šnajdr.

Poslanci, kteří se dostanou do výboru, mají větší šanci ovlivnit zákony, které se zdravotnictví týkají. Mají přímý přístup k hlavnímu dění v dané oblasti - členové výboru mohou ovlivnit jednání s ministerstvy, nemocnicemi, pojišťovnami. Účastní se formálních i neformálních schůzek s nejvyššími zástupci v resortu.

„Člen výboru má oproti řadovému poslanci při řešení určitého problému výhodu – má více kontaktů, přímé spojení i s naší kanceláří,“ uvedl již dříve pro Medical Tribune tajemník zdravotního výboru Martin Blažek.

O velkém vlivu zdravotního výboru hovoří jasně také jednací řád poslanecké sněmovny.

„Člen vlády a vedoucí jiného ústředního správního úřadu je povinen dostavit se osobně na schůzi výboru, jestliže o to výbor požádá, a podat požadované informace a vysvětlení, pokud jejich poskytnutí nebrání zákony upravující mlčenlivost anebo zákaz jejich zveřejnění.“

Parlamentní výbor také navrhuje a odvolává členy dozorčí a správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, projednává návrhy zdravotně pojistných plánů a dohlíží na hospodaření ostatních zdravotních pojišťoven.

Velkou moc má přitom předseda výboru. Z oficiálního textu jednacího řádu vyplývají spíše procesní privilegia předsedy (například navrhuje pořad jednání výboru a dobu a způsob projednávání jeho jednotlivých bodů). Ve skutečnosti má poměrně velké pravomoci. Může si kdykoliv pozvat „na kobereček“ ministra, náměstky, ředitele pojišťoven a jiné klíčové osoby v resortu.

„Když to hodně zjednodušíme, dá se říci, že žádný ministr není rád, pokud ho má předseda výboru v nemilosti,“ dodává tajemník Blažek.

A funkci předsedy zdravotního výboru bude v následujícím volebním období vykonávat právě prof. Rostislav Vyzula. Zdravotní program hnutí ANO 2011 zatím příliš vyprofilovaný není. Hlavní problémy současného zdravotnictví pojmenovává prof. Vyzula zatím stejně obecně jako jeho předchůdci: „Já bych se teď soustředil na financování, chod pojišťoven, síť zdravotnických zařízení, jejich dostupnost, postgraduální vzdělávání lékařů i nelékařů atd,“ uvedl prof. Vyzula pro Medical Tribune koncem listopadu.

Proč působí prof. Vyzula v politice právě za stranu ANO 2001? „Velmi se mi líbilo vystoupení Andreje Babiše v pořadu Jana Krause. Jako první otevřeně a naplno řekl, jaké jsou tady problémy. Ztotožnil jsem se s tím. Babiš se snaží, aby Česku pomohl po všech stránkách, nejen v byznysu, ale i v politice,“ uvedl onkolog v médiích v době, kdy kandidoval do poslanecké sněmovny.

 

ivb, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené