Přeskočit na obsah

Vědec vyzývá firmy, ať zveřejní jména výzkumníků

V České republice je možné inkasovat stamiliony korun z veřejných peněz za vědecké projekty, které vůbec neprobíhají.  Firmy PrimeCell Therapeutics a.s, Centrum buněčné terapie a diagnostiky a.s. a Národní centrum tkání a buněk a.s. jsou propojené společnosti, v jejichž čele stojí Michal Zahradníček. Od roku 2009, kdy firmy vzniky, získaly tyto společnosti stamilionové dotace na výzkumy v oblastí tkání a buněk.

Jen na projekt 4MEDi, který vzniká v areálu FN Ostrava, získala firma PrimeCell z dotací přes Czechinvest více než miliardu korun. Firmy přitom nikdy nezveřejnily složení svého vědeckého týmu, nejsou známy ani konkrétní výsledky jejich vědeckých projektů.

Letos v listopadu redakce MT dokonce zjistila, že firma Národní centrum tkání a buněk získala z veřejných peněz 100 milionů korun na vědecké projekty, na kterých ve skutečnosti pracují jiná výzkumná centra – více ZDE

Začátkem prosince zaslal Michal Zahradníček dopis  řediteli Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky Prof. RNDr. Václavu Hořejšímu, ve kterém se snaží informace redakce MT zpochybnit. Mimo jiné píše:

„Přečte-li si kdokoliv zmíněný článek, pak se pravděpodobně zamyslí nad otázkou: jaká je vlastně jeho pointa? A co je výsledkem tohoto článku? Jsou zde doložena opravdu nějaká konkrétní pochybení naší firmy, anebo se jedná jen o umně seskládaný soubor smyšlených či polopravdivých informací tak, aby novinář docílil svého?“ (Celé znění dopisu najdete na konci článku v dokumentu pdf.)

Zahradníček v dopise také například  píše, že podmínky získávaní dotací v programech vyhlašovaných agenturou dále TAčR a Ministerstva průmyslu a obchodu jsou velmi striktní, s čímž prof. Hořejší nesouhlasí. Celou jeho odpověď Michalu Zahradníčkovi uvádíme zde:

Vážený pane inženýre,

Děkuji za Váš dopis. Musím se přiznat, že pro aktivity redaktorky Bezděkové mám pochopení. Skutečně nechápu, proč se zdráháte uvést jména biomedicínských expertů, kteří pro Vás pracují - samozřejmě to potom vyvolává pochybnosti o serióznosti Vašeho podnikání. Aniž bych se chtěl jakkoli vyjadřovat k Vašim výsledkům a produktům (nemam k tomu žádné podklady), je mi dobře známo, že v tomto oboru  působí ve světě spousta velmi podezřelých subjektů (často se o tom píše ve velmi seriozních vědeckých časopisech jako je Nature či Science).
Pokud jde o náročnost například Ministerstva průmyslu a obchodu při přidělování dotací na různé projekty, rozhodně nesdílím Váš názor, ze kriteria jsou tam striktní - v některých případech se financovaly doslova skandální věci (viz například proslulý případ "Detekce osoby za překážkou" -
- něco takového by v Grantové agentuře České republiky bylo naprosto nemožné...).
Pokud jde o terapeutické použití kmenových buněk (jiných než hematopoietických) - pokud vím, tyto postupy nepatří mezi postupy oficiálně schválené Ministerstvem zdravotnictví nebo jiným oficiálním organem. Pokud vím, stejná situace je i v mezinárodním měřítku.
Nedávno jsem si všiml článků, ve kterých se v tomto smyslu cituje vyjádření ministerstva a Vědecké rady České lékařské komory:
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=20724
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=21490

Rozhodně si myslím, že byste měli přinejmenším zveřejnit složení vašeho výzkumného týmu.

S pozdravem

Václav Hořejší

Původní dopis Michala Zahradníčka - viz níže v dokumentu.

red, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…