Přeskočit na obsah

Přenosné pumpy na parenterální výživu umožní pohyb mimo domov

V případě klasické pumpy jsou totiž pacienti upoutáni na lůžko i 16 hodin denně, a jejich společenský život, studium či cestování jsou pro ně téměř tabu, sdělila luvčí IKEM Veronika Velcová.

Problémy s nefunkčním střevem má v ČR téměř 300 lidí, z nich 30 dětí. Pumpa je pro ně jedinou možností, jak fungovat téměř jako zdravý člověk.

Život zcela změnila přenosná pumpa čtyřiatřicetileté Monice Malíčkové z Mostu. "Vůbec se to nedá srovnat. Nelze slovy vyjádřit, jakou psychickou úlevu cítím. Konečně můžu existovat jako normální člověk - zajít si do obchodu, chodit na kurzy kreslení nebo do divadla," popsala své pocity žena, která dosud trávila denně 16 hodin napojená na klasickou pumpu.

Monika nemá tenké střevo a velkou část tlustého střeva, její tělo neumí přijímat živiny.

Přenosná pumpa váží jen 327 gramů, dosud užívané typy měly několik kilogramů. Dá se sbalit s několika litry výživného roztoku do batohu, který Monika nosí na zádech. Baterie vydrží až 17 hodin, se záložní se doba prodlouží i na více než 24 hodin bez nutnosti nabíjení.

"Přenosná pumpa vypadá a chová se jako mobilní telefon. Ovládání je intuitivní, přístroj má displej, na kterém se v případě potřeby objeví upozornění, dá se vložit SIM karta, která nám, lékařům, může odesílat data, a my si tak jednoduše můžeme překontrolovat, zda pacient dodržuje například stanovené množství živin," vysvětlil lékař IKEM Petr Wohl.

Cena nové pumpy je podle něj srovnatelná se starším typem, pořizovací náklady jsou zhruba 60.000 korun na jednu pumpu. IKEM se domluvil s pojišťovnami na příspěvku, takže se mu investice vrátí zhruba za 4,5 roku.

IKEM podle ředitele Aleše Hermana usiluje v rámci speciální pracovní skupiny o to, aby se přenosné pumpy staly standardem dostupným pro všechny pacienty, kteří z nich mohou mít užitek.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené