Přeskočit na obsah

Slovenští zdravotníci ze státních nemocnic se dočkají vyšších platů

Zdravotníci a další zaměstnanci 24 specializovaných nemocnic najdou od poloviny letošního ledna na výplatní pásce vyšší finanční částky. Půjde o valorizaci základní složky platu, a to o 4 procenta. Tato změna se nedotkne všech zdravotníků.

Jak uvedl internetový deník webnoviny.sk, valorizace se nebude týkat těch zaměstnanců, kterým byla mzda v roce 2012 a 2013 zvýšená na základě zákonů upravujících odměňování lékařů, zubních lékařů, sester a porodních asistentek.

Navýšení příjmů zdravotníků ve slovenských nemocnicích je výsledkem několikaletého jednání odborů s vládou.

Anton Szalay, předseda slovenských zdravotnických odborů považuje za nejdůležitější výsledek dohody to, že zaměstnavatelé jsou nyní nuceni garantovat úroveň minimálních mzdových nároků sester a porodních asistentek.

„Ve zdravotnictví jde o týmovou práci všech profesí. Proto není možné žádnou skupinu zvýhodnit na úkor ostatních. proto bylo cílem jednání zmírnit neopodstatněné rozdíly v odměňování mezi zaměstnanci jednotlivých profesí v univerzitních, fakultních a specializovaných zdravotnických zařízeních," uvedl předseda odborů Anton Szalay.

Slovenský tisk citoval také mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví: „Máme eminentní zájem na tom, aby o pacienty v našich nemocnicích bylo stoprocentně postaráno, aby se jim dostalo lékařské a ošetřovatelské  péče v té nejlepší kvalitě. Proto je informace o zvyšování platů pozitivní, a doufáme, že není poslední,“ uvedla mluvčí resortu Zuzana Zvolenská.

Dodala, že podpis dodatku je pozitivním signálem o tom, že zdravotnické profese, kterých se zvýšení platů týká, jsou pro každodenní chod nemocnice nenahraditelné a potřebné.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví dále uvedlo konkrétní čísla z konce roku 2012. Průměrný plat zdravotních sester a porodních asistentek  ve fakultních a specializovaných  nemocnicích byl v průměru 1016 eur (necelých 28 tisíc korun), lékaři měli v průměru 2500 eur (67.5 tisíc korun).

(ivb), www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené