Přeskočit na obsah

Tajná zpráva: Jak mizí miliardy z nemocnic

Ředitelé nemocnic tak průběžně dostávají milionové částky, které nemusí použít na léčení. "Částky, které získá rozpočet nemocnice z bonusového programu, se stávají příjmovou stránkou rozpočtu a jako každé jiné příjmy jsou použity," říká mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Lukáš Matýsek.

Tvrdí, že jen díky příjmům z bonusů dokáže nemocnice dotovat ztrátové chirurgické oddělení. Nemocnice však může peníze použít libovolně, bez kontroly zdravotních pojišťoven. Třeba na právní nebo poradenské služby, což jsou nejčastější způsoby, jak vyvádět veřejné peníze do soukromých rukou.

Nemocnice dosud veřejně o praxi bonusů nemluvily. MF DNES se o ní dozvěděla z neveřejné části protokolu, který sepsal Nejvyšší kontrolní úřad po kontrole ve čtyřech fakultních nemocnicích. Největší bonusy inkasovala právě vinohradská nemocnice. Třeba před třemi lety dostaly pouze v bonusech od dodavatelů kardiostimulátorů a kardioverterů 95 milionů.

Protokol NKÚ popisuje, jak se manažeři nemocnice v letech 2010 a 2011 dohodli se třemi firmami, které materiál dodávaly. Nabídli jim bez výběrového řízení rámcové smlouvy, zároveň se s firmami dohodli na vysokých cenách. Podle protokolu mnohdy přesně odpovídaly maximálním cenám, které v daném roce slíbila platit VZP.

V rámcových smlouvách byl zároveň stanoven bonus až do výše tří čtvrtin ceny dodávaného materiálu. Rozdíl mezi úhradou VZP a běžnou cenou na trhu inkasovala nemocnice. Nejvíc se dalo vydělat na kardioverterech.

Jde o nevelkou krabičku, která se voperuje do těla pacienta a poté dohlíží na nebezpečné srdeční arytmie, v některých případech je okamžitě odstraní. Za jednu krabičku zaplatila nemocnice před třemi lety v průměru 824 tisíc, 512 tisíc si však vyžádala od dodavatele zpátky.

Bonusy pro vinohradskou nemocnici ročně překračují částku sto milionů. NKÚ totiž nekontroloval další významné položky, třeba nákup kardiologických stentů. Podle protokolu NKÚ bonusy využívaly i tři další nemocnice: VFN v Praze a fakultní nemocnice v Olomouci a v Hradci Králové.

Pojišťovna VZP dlouho tuto praxi trpěla, teprve nyní snížila proplácení přístrojů podle tržní ceny.

"Úhradu jsme snížili na základě zjištění reálných cen těchto zdravotnických prostředků," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. V nejbližších měsících chystá pojišťovna také revizi maximálních cen za stenty neboli výztuže cév.

Neveřejné protokoly NKÚ popisují i transakce, které podléhají obchodnímu tajemství, a které tedy státní kontrola nesmí zveřejňovat. Například protokol o fakultních nemocnicích popisuje smlouvy, které uzavíraly se svými dodavateli. Přesně vyčísluje částky, které jednotlivé ústavy v letech 2010 a 2011 inkasovaly na bonusech. Do oficiální zprávy se však tyto informace nedostaly.

Opatrnost NKÚ při publikaci zřejmě přispěla k tomu, že podivná praxe neskončila. "Nemocnice inkasovala bonusy od dodavatelů kardiostimulátorů a kardioverterů také v letech 2012 a 2013. Částky nemůžeme zveřejňovat, protože podléhají obchodnímu tajemství," sdělil mluvčí vinohradské nemocnice Matýsek. Přijímání bonusů označuje za legální obchodní politiku, ve které nemocnice pokračuje i letos.

Výnosy nemocnic specializovaných na kardiologii se ovšem letos významně zmenší. Dosud využívaly toho, že ceny kardiologických materiálů rychle klesají. Pojišťovny v čele VZP sice snižovaly své maximální ceny, například v roce 2011 proplácely nejdražší kardiovertery částkou 800 tisíc korun, v prvním pololetí loňského roku platily až 500 tisíc, stále však zůstával široký prostor pro vyplácení bonusů. Až letos pojišťovny snížily maximum na tržní cenu 300 tisíc za kus. Obdobně poklesly maximální ceny za kardiostimulátory. Za nejdražší bude pojišťovna letos platit maximálně 60 tisíc korun, loni mohly nemocnice žádat o 30 tisíc víc.

"Zrovna tyto položky jsou dnes na hraně ceny, za jakou je lze koupit v požadované kvalitě. A pokud je tam nějaká marže, rozhodně nebude jako dříve, ale spíše symbolická jako množstevní či objemový nebo časový závazek," hodnotí postup VZP obchodní ředitel Ústavu kardiologie Bulovka Rostislav Hampel. Zároveň tím potvrzuje, že ještě loni mohly nemocnice na jednom kardioverteru vydělat až dvě stě tisíc.

Petr Holub

Mladá fronta Dnes

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…