Přeskočit na obsah

Česko‑čínská spolupráce zahalena tajemstvím

Do Číny odjel ministr Němeček společně se šéfy českých nemocnic a zástupci firem podnikajících ve zdravotnictví. Na tuto cestu bylo podle informací médií vyčleněno cca 4,2 milionu korun z veřejných zdrojů. Co za tyto prostředky konkrétně uvidí české zdravotnictví? Ministr Němeček poukazuje na konkrétní výsledky ve vyjednání miliardových kontraktů pro silné firmy podnikajících v českém zdravotnictví. „Otevřeli jsme největší českou investici v Pekingu – jde o kontrakty laboratoře společnosti Sotio, které této firmě umožní rychlý průběh klinických zkoušek u nově vyvíjených protinádorových léků. V naší delegaci byli také zástupci české firmy Linet, která podepsala v Pekingu smlouvu s největší čínskou zdravotnickou firmou Sinopharm. Tato smlouva potenciálně otevírá dveře ke kontraktům až za miliardu korun ročně, což je potažmo přínosem pro českou státní pokladnu,“ uvedl Němeček.

Redakce Medical Tribune se zajímala i o další otázky spojené se summitem česko‑čínské spolupráce ve zdravotnictví – například chtěla znát jména všech lidí, kteří se cesty do Číny účastnili, a důvody účasti některých osob. Na tyto dotazy ministerstvo odmítlo odpovědět s odkazem na všeobecnou tiskovou zprávu. Odpovědi nepřišly ani od zástupců Smíšené česko‑čínské komory.

Odbytiště pro neregistrovaný produkt?

I když to ministerstvo odmítlo komentovat, redakci MT se podařilo zjistit, že mezi účastníky české delegace do Číny byl také Ing. Michal Zahradníček, který je předsedou dozorčích rad firem Národní centrum tkání a buněk, 4MEDi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky a PrimeCell. Média v poslední době poukázala na řadu kontroverzních aktivit těchto firem (viz například březnový pořad Reportéři ČT). Před dvěma týdny informovala redakce MT o trestním oznámení ve věci podezření na dotační podvod Centra buněčné terapie a diagnostiky. V době, kdy k podvodu v dotacích mělo dojít, byl šéfem představenstva firmy současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Proč se cesty do Číny účastnili zástupci firmy PrimeCell, kdo je do této delegace vybral a za jakým účelem do Pekingu odjeli, odmítlo ministerstvo zdravotnictví komentovat.

Odpověď na otázku se pokusila redakce hledat sama. Společnost PrimeCell na webu u svého produktu NTC Chondograft uvádí, že „společnost připravuje expanzi (tohoto produktu – pozn. red.) na velké trhy, např. Turecka, Číny, Ruské federace a Saúdské Arábie.“ Jak potvrdil SÚKL, v České republice se v tuto chvíli přípravek Chondograft pro léčebné účely nepoužívá, proto zřejmě společnost hledá jiné cesty, jak tento produkt uplatnit.

„Ministerstvo zdravotnictví schválilo u přípravku Chondrograft specifický léčebný program (SLP), který byl ukončen 28. 12. 2013 z důvodu spotřebování celého množství schválených balení. V tuto chvíli pro přípravek Chondrograft není SLP schválen. Klinické hodnocení k přípravku Chondrograft nebylo do této chvíle Státním ústavem pro kontrolu léčiv schváleno. Podle našich dostupných informací se přípravek v ČR od ukončení původního SLP v České republice nepoužívá,“ sdělila mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Dá se tedy říci, že firma PrimeCell jednala v Pekingu o možnosti rozjet buněčnou turistiku pro bohaté Asiaty, kteří budou hospitalizováni v soukromých klinikách a kterým bude tato firma připravovat neregistrovaný léčivý přípravek? Na tuto otázku ministerstvo zdravotnictví ani česko‑čínská komora neodpověděly. Zdroj blízký česko‑čínské delegaci pod podmínkou zachování anonymity potvrdil, že zástupci firmy PrimeCell v Pekingu jednali právě o Chondograftu. „Ano, nějaká jednání tam probíhala, ale nevím, s jakým výsledkem. Zástupci PrimeCell říkali, že je velmi složité v České republice daný produkt registrovat, protože je třeba centrální registrace Evropské unie a výrobce už dva roky marně usiluje o to, aby tuto registraci získal.“

 

Němeček: cesta byla velmi přínosná

Podle samotného ministra zdravotnictví byl přínos české delegace v Číně velký. „Setkali jsme se s čínskou ministryní zdravotnictví Li Bin, která označila česko‑čínskou spolupráci ve zdravotnictví za motor celé česko‑čínské spolupráce. Domluvili jsme se s ministryní, že by bylo dobré řešit oblast pacientské turistiky, mluvili jsme o tom, že by čínské děti ze znečištěných oblastí Pekingu mohly využít klimatické podmínky v českých lázních. Dále by čínští pacienti mohli být ošetřováni v českých lékařských centrech. Signálem velkého zájmu Číny o Českou republiku je i to, že právě v Praze se na jaře příštího roku bude konat summit mezi Čínou a zeměmi východní a střední Evropy ve formátu 16 + 1, to znamená Čína a 16 zemí střední a východní Evropy,“ uvedl ministr Němeček.

Do Pekingu odletěl s ministrem také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv PharmDr. Martin Blahuta. Už před odletem proto bylo zřejmé, že jedním z témat bude také otázka spolupráce obou zemí v oblasti léčiv. „Do budoucna možnost léčby čínskými léky nelze vyloučit, samozřejmě při zachování maximální kvality a především bezpečnosti pro užití na českém trhu,“ uvedlo MZ ještě před zahájením cesty do Pekingu. Po příletu z Pekingu ministr Němeček uvedl, že otázka léčiv nebyla nakonec součástí jednání. „V delegaci byl ředitel SÚKL, který na jednání s čínským prvním náměstkem řekl, že tato možnost zde je. Procedura je složitá, je třeba zajistit kvalitu léčivých přípravků, ale pokud bude zájem čínských firem, jsme připraveni být průvodcem, který umožní tyto procedury absolvovat bez zbytečné administrativní zátěže. Pro české pacienty to znamená, že se otevře cesta pro vstup dalších generik, což bude tlačit na celkovou cenu léků v České republice,“ sdělil ministr zdravotnictví na tiskové konferenci.

 

Postele za žáby?

Někteří lékaři v neformálních hovorech na téma česko‑čínské spolupráce ironicky s nadsázkou poznamenávají, že jde o velmi „výhodný“ reciproční obchod. „My jim dodáme postele, přístroje, pomůcky a léky, oni nám šamany, ‚jehličkáře‘, bylinky, kořeny a zdechlé žáby.“ Ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., který ve své nemocnici chystá otevření kliniky čínské medicíny, k tomu s úsměvem říká: „Budeme používat metody, které se postupně verifikují na vědecké úrovni. Určitě nebudeme léčit rohem nosorožce sníženou potenci a podobně. To opravdu nenastane. Chceme začít například akupunkturou, u které existuje dostatek vědeckých důkazů,“ říká prof. Prymula s tím, že podle posledních plánů začnou na podzim čínští lékaři provozovat východní medicínu v Lázních Bohdaneč a Lázních Velichovky, kde budou detašovaná pracoviště FN Hradec Králové. „Zatím budou tuto medicínu provádět pouze čínští lékaři, co se týče českých lékařů, tak je trochu problém z pohledu naší legislativy, kdo může a nemůže poskytovat tuto péči. Později plánujeme vybudovat čínskou kliniku přímo v naší fakultní nemocnici,“ uvedl prof. Prymula.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…