Přeskočit na obsah

Studie, která posouvá možnosti chemoterapie u karcinomu prsu

Příkladem může být klinické hodnocení, které dokládá, že kombinace vinfluninu s kapecitabinem významně zlepšuje přežití bez progrese onemocnění při nízké úrovni toxicity a zachované kvalitě života pacientek s pokročilým karcinomem prsu.

 

Na letošním kongresu ASCO byly zveřejněny závěry klinické studie fáze III, která se zaměřila na hodnocení účinnosti a bezpečnosti léčby kombinací vinfluninu s kapecitabinem u pacientek s karcinomem prsu, které byly předléčeny antracykliny a vykazují rezistenci na taxany. Ta vyplňuje určité prázdné pole v algoritmu léčby pokročilého karcinomu prsu. U této skupiny nemocných jsou jen velmi omezené terapeutické možnosti a navíc standardizace léčby těchto pacientek je v počátcích a na mnohé otázky kliniků chybějí odpovědi. Studií, které by naznačovaly další postup je, jen velmi málo.

Kapecitabin se často používá u pacientek předléčených antracykliny a taxany až do relapsu onemocnění. Cílem studie 305 s vinfluninem bylo vyhodnotit kombinaci vinfluninu a kapecitabinu oproti kapecitabinové monoterapii u pacientek, které již byly dříve léčeny antracykliny a mají rezistenci na taxany.

Studie se zúčastnilo celkem 770 pacientek z 21 zemí, 27 procent z nich mělo triple negativní karcinom. Primárním cílovým ukazatelem bylo přežití bez progrese onemocnění (PFS). Ten se podařilo naplnit. U pacientek s kombinací došlo v porovnání s kontrolní větví k 30% zvýšení mediánu PFS (p = 0,0426) dle stanovení nezávislé hodnotící komise (IRC), která v zaslepení všechny údaje posuzovala. Mezi sekundárními kritérii byla ve větvi s kombinací vinfluninu a kapecitabinu zaznamenána významně vyšší kontrola onemocnění (n = 384) oproti kontrolní větvi s monoterapií kapecitabinem (n = 386): 57,3 % vs. 47,9 % při p = 0,0089. Dle IRC proti kontrolní skupině ve větvi se studijním lékem také déle přetrvávala odpověď na léčbu, a sice o 2,9 měsíce (8,4 měsíce oproti 5,5 měsíce). Dle referenčního dotazníku EORTC QLQ‑C30, používaného k hodnocení kvality života se vztahem ke zdravotnímu stavu, vykázala větev s kombinovanou léčbou oproti monoterapii zlepšení celkového zdravotního stavu, přičemž úroveň kvality života se začala snižovat ve 12. týdnu. Data z této studie také prokázala, že kombinovaná léčba se nepojila se žádnou další závažnou toxicitou.

Dr. Matti Aapro, vedoucí Multidisciplinárního onkologického institutu ve švýcarském Genolier a hlavní investigátor studie, k tomu řekl: „Jde o silně validní údaje, které ukazují na významnou účinnost bez zhoršení kvality života pacientek, u nichž došlo ke vzniku rezistence karcinomu prsu na většinu našich v současnosti nejúčinnějších chemoterapeutik, která se obecně u nádorového onemocnění prsu používají.“

Zjištění této studie jsou o to významnější vzhledem k tomu, že incidence vzniku rezistence vůči taxanům vykazuje narůstající tendenci. Gabriel N. Hortobagyi z M.D. Anderson Cancer Center v americkém Houstonu k tomu uvádí: „Narůstající obavy, a to dokonce i mezi pacientkami, týkající se potenciální kardiologické toxicity antracyklinů, vedly k rozsáhlejšímu využívání taxanů a tudíž ke zvýšení pravděpodobnosti výskytu rezistence recidivujícího karcinomu prsu vůči této skupině léčiv.“

Taxanová rezistence je závažným problémem, jelikož s sebou nese mnohem agresivnější průběh onemocnění, které nadále rychle progreduje, a to i přes nasazenou léčbu. Kromě toho se u většiny pacientek zařazených do studie 305 s vinfluninem objevovaly četné metastázy s viscerální lokalizací, které z důvodu podstatně kratší očekávané délky přežití (6 až 13 měsíců) v tomto konkrétním případě vyžadovaly rychlou a účinnou léčbu.

Na základě výsledků studie 305 předložila firma Pierre Fabre evropským regulačním úřadům žádost o schválení použití léku vinflunin (Javlor) v této nové indikaci. Žádost momentálně posuzuje Evropská léková agentura (EMA).

Dr. Aapro k tomu dodává: „Až doposud se většina lékařů u metastazujícího karcinomu prsu kombinované léčbě snažila vyhýbat, jelikož u pokročilých nádorů má tato léčba tendenci zvyšovat toxicitu bez dostatečně potvrzených benefitů ve smyslu omezení progrese nemoci. Tato studie jasně prokazuje, že ve větvi s kombinací vinfluninu a kapecitabinu bylo dosaženo lepší účinnosti při zvladatelném bezpečnostním profilu, který při porovnání s větví léčenou kapecitabinem v monoterapii vykazuje lepší výsledky, u nichž se dokonce časem ukazuje pozitivní trend, co se týká kvality života. To v léčbě pacientek s pokročilým karcinomem prsu představuje zásadní terapeutickou příležitost.“

Vinflunin je bifluorovaný inhibitor mikrotubulů – MTI. Tato látka se váže na tubulin, dochází tak k inhibici jeho polymerizace na mikrotubuly, což vede k supresi, přerušeni dynamiky mikrotubulů, mitotické zástavě a apoptóze nádorových buněk. Ve srovnání s ostatními vinka‑alkaloidy se vinflunin jeví jako účinnější a méně toxický.

Kromě dokončené pilotní studie fáze III s vinfluninem u metastazujícího karcinomu prsu zahájila společnost Pierre Fabre se stejnou látkou i studii fáze III u rakoviny hlavy a krku a vstoupí též do klinického hodnocení fáze II s inhibitorem topoizomerázy 2 u akutní myeloidní leukémie. V roce 2013 společnost Pierre Fabre také zahájila klinickou studii fáze I s monoklonální protilátkou inhibující CXCR4 a věnuje se též výzkumu nových imunokonjugátů.

Zdroj: Medical Tribune

Doporučené