Přeskočit na obsah

Primátor: Záchranka funguje perfektně, ředitel má plnou podporu

Primátor bude iniciovat jednání s ministerstvem zdravotnictví a s pojišťovnami.

Pražská záchranná služba, která je příspěvkovou organizací města, má podle ředitele Zdeňka Schwarze problémy s umisťováním pacientů zhruba deset let a stát potíže neřeší. Situace eskalovala minulý týden, kdy si záchranáři znovu stěžovali na špatnou komunikaci s nemocnicemi. Potíže měli s předáním tří pacientů. Mediální přestřelka pokračovala dopisem ředitelů nemocnic, kteří obvinili Schwarze, že případ zkresluje, zveličuje a dělá si reklamu před podzimními volbami.

"Aktéři dopisu by se měli začít problému věnovat, ne ho politizovat," řekl dnes ředitel záchranářů. Schwarz, který je senátorem zvoleným za ODS, zároveň potvrdil, že bude na podzim jako nestraník kandidovat znovu. Zatím neví, na jaké kandidátce, řekl novinářům.

Záchranáři si minulý týden stěžovali na to, že jednoho pacienta vozili po Praze dvě hodiny. Stejně dlouho jim podle ředitele trvalo v neděli umístění agresivního a patrně intoxikovaného pacienta. Problém byl prý znovu s Nemocnicí na Bulovce, která jej odmítla přijmout. Na místo byli přivoláni i policisté. Vedení nemocnice chystá na dnešní odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zřídil kvůli sporům vyšetřovací komisi, žádá potrestání případných viníků, spory pražských zdravotníků ho už prý "přestávají bavit".

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…