Přeskočit na obsah

Zubaři radí ústní vodu pro prevenci kazu

Zuby si pravidelně čistí drtivá většina Češek a Čechů, 38 procent podle aktuálního průzkumu používá také ústní vodu, hlavně pro svěží dech.

Zubaři v Česku podporují osvědčený trend severských zemí podložený medicínskými studiemi, že předcházet zubnímu kazu pomáhá vedle kvalitní zubní pasty také ústní voda s fluoridy a xylitolem, řekl dnes profesor Zdeněk Broukal ze stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

"Zubní kaz nemusí být hrozbou, jeho vzniku se dá bránit správným prováděním ústní hygieny, vhodnou životosprávou a fluoridací. Dokonale vyčištěný a fluoridovaný chrup se nekazí," potvrdila organizátoru preventivního programu pro děti Zdravý zoubek Jana Stejskalová.

Fluoridy zvyšují odolnost skloviny proti kyselinám obsaženým v potravě, zpomalují postup zubního kazu a udržují tvrdost povrchu zubu. Xylitol, což je přírodní sladidlo, snižuje schopnost mikroorganismů vázat se na povrchu zubů, tím zpomaluje tvorbu zubního povlaku.

Podle profesora je důležitý také postup čištění. Běžně si lidé zuby vyčistí, pak si ústa vypláchnou vodou, což podle studie švédského stomatologického ústavu Akademie Sahlgrenska snižuje účinek fluoridů obsažených v zubních pastách. Studie proto doporučuje po vypláchnutí úst vodou, kdy se odplaví s pěnou i nečistoty, znovu si je vypláchnout ústní vodou. Podpoří se tím ochrana proti vzniku zubního kazu.

Cílem evropských zubařů, který podle Broukala podporují i čeští zubaři, je, aby děti narozené po roce 2026 prožily podstatnou část života bez tak velkých děr v zubech, aby se musely ošetřovat plombami. I na zdravých zubech totiž jsou místa počínajících kazů, většina se zastaví sama, jen některé se rozvinou v kaz.

"Jde o to tento stav zachovat. To má dvě důležité stránky, jedna, aby byly k dispozici různé opravovací laky, gely, zubní pasty, za druhé aby si lidé zvykli chodit k zubnímu lékaři tak včas a pravidelně, aby se počínající kazy včas podchytily a opravily," shrnul profesor.

Podle průzkumu agentury OMG Research chodí na zubní prohlídku jednou ročně 86 procent z 750 dotázaných, tři pětiny dvakrát do roka, v tomto intervalu hradí prevenci zdravotní pojišťovny. S rozpadem školních zubních prohlídek závisí jen na rodičích, zda dítě k zubaři na prevenci přivedou.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené