Přeskočit na obsah

Sanatoria Klimkovice otevírají nový zdravotní úsek

V Sanatoriích Klimkovice na Ostravsku zahájí v lednu provoz nový zdravotní úsek. Důvodem jeho vzniku byly další potřeby pacientů s postiženími mozku, kteří netrpí jen pohybovými omezeními, ale často také poruchami řeči, potížemi s pamětí, soustředěním nebo se zrakem, řekla mluvčí sanatorií Ivana Gračková.

"Při onemocněních a úrazech, jejichž následkem je omezený pohyb, se většinou všude rehabilituje hlavně tělo. Pacient musí především cvičit. Že například špatně jí, mluví nebo má problém se zrakem, se bohužel už tolik neřeší," řekla, vedoucí nového úseku Lenka Dzidová. Úsek zahrnuje klinickou logopedii, psychoterapii a terapii ve speciálních multisenzorických místnostech, kde jsou stimulovány smyslové podněty. V místnostech vybavených řadou pomůcek si klienti mohou odpočinout od náročných fyzických terapií.

"Našim klientům, kteří trpí nejen pohybovými problémy, ale i poruchami dovedností a řeči, nabízíme programy, které spojují intenzivní logopedickou terapii a psychoterapeutické metody," podotkla Dzidová.

Už před rokem sanatoria začala s první logopedickou péčí na dětském oddělení. Některé děti logopedi učili mluvit, pacienty s těžším postižením ale například i kousat tuhou stravu nebo polykat. "Zavedení logopedie u dětí se osvědčilo, nyní se kliničtí logopedii začínají věnovat také dospělým klientům," uvedla Gračková.

Logopedickou terapii zatím nehradí pojišťovny, lázně ji poskytují samoplátcům jako proceduru v rámci specializovaných programů, klient si ji může také dokoupit jako volně prodejnou proceduru.

Letos poprvé jsou Sanatoria Klimkovice, která fungují více než dvacet let, v provozu i o svátcích. V předchozích letech se vždy rekonstruovala část pokojů, takže v prosinci bývala sanatoria zavřená. Před koncem roku je v Sanatoriích Klimkovice asi 200 klientů.

Za letošek by mělo klimkovickými lázněmi projít zhruba 5800 klientů, což je o 12 procent více než loni. Kapacita lázní je 330 lůžek pro dospělou klientelu a 170 lůžek pro děti.

Lázně se vedle ortopedických diagnóz specializují hlavně na neurologická onemocnění, jako jsou dětská mozková obrna, mozková mrtvice, traumatické poškození mozku či roztroušená skleróza.

Martina Helánová

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…