Přeskočit na obsah

Zájem o prevenci má zvýšit celoroční projekt

VFN si letos připomíná 225. výročí založení a chce podle ředitelky Dany Juráskové nabídnout veřejnosti řadu preventivních vyšetření. Každý měsíc se zaměří na jeden zdravotní problém, v lednu to bude vyšetření zraku.

"Zdraví lidé, především mladší věkové ročníky, na preventivní prohlídky obvykle nechodí, dokud nepociťují problém. Přitom včasné odhalení zdravotního problému může zvýšit šanci na úplné uzdravení až o 95 procent," řekla ke startu Roku prevence Jurásková.

První možnost vyšetření bude ve středu 21. ledna od 09:00 po celý den, kdy se bude na Karlově náměstí vyšetřovat zrak. Odborníci budou měřit nitrooční tlak, jeho zvýšení může znamenat riziko zeleného zákalu. "Pokud někomu naměří pracovníci na akci vyšší nitrooční tlak, doporučí mu navštívit očního lékaře, který v případě potřeby zahájí odpovídající léčbu," vysvětlil primář oční kliniky VFN Pavel Diblík.

Maminky batolat a malých dětí mohou nechat svým potomkům na akci přeměřit zrak a odhalit, zda netrpí oční vadou, která bez včasné léčby může zanechat trvalé následky. Jde například o tupozrakost, kvůli které jinak zdravé oko nevidí. Brýle v dětském věku jsou jedinou prevencí.

Dospělí se mohou dát vyšetřit přístrojem, který z očí umí odhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací. S cukrovkou se v Česku léčí přes 840.000 lidí, dalších až 250.000 o ní zatím neví.

V únoru se preventivní vyšetření zaměří na bolesti hlavy a zad, v březnu na onemocnění plic a v dubnu na prevenci kožního melanomu. V květnu se prevence zaměří na civilizační choroby, v červnu na nemoci srdce a cév, v červenci na pohlavní choroby a v srpnu na péči o zuby. Na závěr projektu přijde v září na řadu prevence urologických nemocí, v říjnu zažívacích potíží, v listopadu prevence rakoviny a v prosinci nemoci ledvin.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené