Přeskočit na obsah

Mám úvazek. Mohou mi nařídit přesčas?

Po RD jsem nastoupila do nemocnice na úvazek 0,7. S hlavní sestrou jsem se dohodla, že mám povoleno mít každý měsíc požadavky, vzhledem k tomu, že manžel má 25h služby a jsem se dvěmi dětmi po tuto dobu sama. Mám dva dotazy.

1. Mám rozpis služeb na další měsíc a na jeho konci je již plánovaně +15h nad měsíční úvazkový limit. Může se to tak nebo bych jako úvazková měla mít pouze tolik hodin, na kolik mám úvazek? Důvodem není PN, ale trvalý podstav sester

2. V pátek jsem přišla na noční a zjistila, že na pondělí mám dopsanou službu, aniž by mě někdo informoval. V té době jsem měla nemocné dítě a manžela v práci. Může mi zaměstnavatel nařídit službu, když mám snížený úvazek nebo je to vždy na dohodě a službu nad měsíční limit mi jako úvazkové NAŘÍDIT nesmí.

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

Podle § 78 odst. 1 písm. i) zákoníku práce („ZP“) skutečně nelze zaměstnancům se sníženým pracovním úvazkem jednostranně ze strany zaměstnavatele nařídit práci přesčas. Z hlediska odměňování za práci se prací přesčas rozumí až práce nad obecně stanovený týdenní limit (pro zjednodušení – od 41. hodiny, u nepřetržitého provozu od 38. hodiny), až tehdy vzniká právo na příslušné příplatky ke mzdě nebo platu, ale z hlediska interpretace a smyslu tohoto ustanovení lze dojít k závěru, že zaměstnavatel nesmí nařídit práci nad stanovený měsíční limit konkrétního zaměstnance, ve Vašem případě nad úvazek 0,7, tedy opět pro zjednodušení obecně nad 28 hodin v týdnu (resp. u nepřetržitého provozu o něco méně).

 

Co se týče Vaší pondělní služby, o které jste se dověděla teprve v pátek, rovněž tuto službu nejste povinna akceptovat. Jednak s poukazem na předchozí odstavec, jednak z důvodu stanoveného v § 84 ZP, podle kterého je zaměstnavatel povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení. Zmíněnou službu Vám tedy zaměstnavatel mohl takovým způsobem přidělit jen s Vaším souhlasem, bez Vašeho nikoliv.

 

www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…