Přeskočit na obsah

Přesčasy v nemocnicích - – dva různé světy

Nemocniční lékaři vidí problém přesčasové práce jako dlouhodobě neřešený a akutní. Vedení nemocnic naopak tvrdí, že je vše v pořádku. Redakce MT rozeslala nemocnicím dotazy, kolik by potřebovaly lékařů, aby pokryly služby bez porušování zákona. Nemocnice v modifikovaných verzích odpověděly: „Lékařů máme málo, ale zákon dodržujeme.“

„Taková vyjádření je nutno chápat jako protimluv. Při absenci adekvátního počtu lékařů v nemocnici nelze pokrýt provoz bez porušení zákona,“ komentuje situaci doc. Václav Dostál, koordinátor LOK‑SČL. Podobný názor má také vedení AČMN. „Odpověď může být pravdivá. Ale pouze do května, června, než se vyčerpá povolený rozsah přesčasů,“ odpovídá na dotaz ředitel AČMN Stanislav Fiala.

Mnozí ředitelé nemocnic musejí navíc od ledna řešit nový problém. Ministr zdravotnictví koncem minulého roku napsal šéfům přímo řízených organizací, aby upustili od dohod o přesčasové práci, které v některých nemocnicích dosud fungovaly.

Redakce MT mezi přímo řízenými nemocnicemi zjišťovala, jak nemocnice tento pokyn vyřešily a jak to bude s přesčasovou prací v letošním roce. Z odpovědí je zřejmé, že každá řeší problém jinak a více méně velmi provizorně.

Nemocnice Na Bulovce dohody zrušila a namísto toho bude „lépe a vlastně zcela proplácet přesčasové hodiny. To v době platnosti dohod o pracovní činnosti nebylo potřeba, proto v této oblasti máme rezervu; vychází to, že tato rezerva pokryje zrušení dohod,“ odpověděl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Dohody ukončila také FN Královské Vinohrady. Vedení nemocnice chtělo situaci řešit zavedením směnného provozu. Rozeslalo šéfům klinik dopis s tím, že některá oddělení přejdou na směnný provoz. Takový návrh se ale přednostům nelíbil a odmítli ho. „S představiteli jednotlivých klinik hledáme různé možnosti řešení této problematiky, směnný provoz nevyjímaje,“ komentuje situaci mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek. Na otázku, kolik by FNKV potřebovala lékařů, aby mohla bez problémů dodržovat zákony, mluvčí odpovídá: „Z hlediska bezproblémového zajištění přesčasové práce bychom potřebovali zhruba 90 lékařů.“

MUDr. Miloš Voleman, který ve FNKV pracuje jako chirurg, pro MT potvrdil, že otázka přesčasů je v nemocnici momentálně velmi horké téma: „Služby budeme vykazovat jako přesčasovou práci dle platných pravidel. Budeme sledovat, zda to bude dodrženo na všech pracovištích nemocnice, protože při jednáních o formě zabezpečení ÚPS se objevily úvahy o jiném postupu, ale ten by byl hrubě protizákonný. Byly i návrhy, které by v důsledku znamenaly omezení rozsahu poskytované péče. To přednostové a primáři klinik odmítli a mají v tom naši plnou podporu,“ uvedl MUDr. Voleman v souvislosti s návrhy na zavedení směnného provozu.

FN Motol tvrdí, že situaci s přesčasy už má vyřešenou. „Naši lékaři po službě ráno odcházejí domů a čerpají náhradní volno. Tak k překračování limitů přesčasových hodin nedochází. Lékaři slouží v rámci služeb – tedy nastupuje vždy nějaký tým lékařů. Jsou oddělení, kde jich máme přes sto, a jinde dvacet. V týmu je tedy dostatečná kapacita, aby byli pokryti lékaři, kteří čerpají náhradní volno. Ti se vrátí a případně vykrývají jiné a podobně,“ říká Dita Václavíková z tiskového oddělení FN Motol.

Na webu Medical Tribune však lékař z FN Motol popsal, jak tyto služby skutečně probíhají: „Při počtu sedmi služeb, kdy jedna trvá v průměru dvacet hodin, si za jednu službu vybíráme pouze osm hodin náhradního volna. A tedy i tak nám zbude při sedmi službách cca 70–80 hodin přesčasů měsíčně. Za rok tedy 800–900 hodin, což je přesně dvojnásobek povolených 416 hodin za rok. Takže ano, přesčasy jsou vyřešeny, ale pouze u lékařů, kteří slouží dvě až tři služby za měsíc, a těch je minimum. U ostatních se to překračuje vesele dál,“ píše lékař z FN Motol a potvrzuje tak dvojí realitu problému s přesčasy – oficiální verzi nemocnice a to, jak ji vnímají samotní lékaři.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené