Přeskočit na obsah

VZP: Nadsazené maximální úhrady jsou passé

Redakce MT tento měsíc upozornila na konkrétní čísla, která dokladují rozdíly mezi vykázanými a pořizovacími cenami zdravotnických prostředků ve fakultních nemocnicích. Nemocnice vykazovaly pojišťovnám maximální ceny, i když ve skutečnosti zaplatily výrobcům či dodavatelům výrazně méně. – viz Bonusy v nemocnicích - máme konkrétní čísla

Všeobecná zdravotní pojišťovna uvedla, že taková praxe nemocnic je v rozporu s pravidly a nemocnici by už dnes čekala sankce. A navíc – pojišťovna už dnes prý maximální ceny pečlivě reviduje.

Ředitel VZP tento měsíc v tisku uvedl, že pojišťovna si začala dělat průzkumy tržních cen zdravotnických materiálů: “Ceny zkoumá jednou za čtvrt roku. A podle toho, co zjistíme, pak upravujeme naši úhradu,“ uvedl Zdeněk Kabátek. U jakých typů ZUM-ZULP je podle vedení VZP v současné době největší prostor pro snížení maximální úhrady?

Největší prostor pro úpravu je dle našeho názoru momentálně u inkontinenčních pomůcek, kde je největší rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími výrobky v rámci obdobných kategorií.

Inkontinenční pomůcky však nejsou standardní "ZUM- ZULP". V rámci hospitalizační péče jsou vykazovány jen v minimálním množství. Řádově se jich v nemocnicích spotřebují desítky, přičemž cena se pohybuje kolem 500 Kč za kus. Ptáme se na prostředky nutné pro hospitalizační péči a vy hovoříte o prostředcích na předpis...

VZP se dívá na segment zdravotnických prostředků a zdravotnického materiálu jako na celek. Za inkontinenční pomůcky vydává VZP ročně 1,3 miliardy korun a právě u těchto výdajů vidí momentálně největší prostor pro úpravu, protože rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími výrobky v rámci obdobných kategorií je zde největší.

Udělala si VZP analýzu toho, u kterých prostředků v hospitalizační péči by snížení maximální ceny přineslo úsporu nikoliv v největších procentech, ale v největším celkovém obejmu ušetřených prostředků?

Ano, udělala. Proto také snížila ceny kardiomateriálů, u kterých bylo v dané chvíli možné dosáhnout největší úspory v absolutních cenách. Jen letošní úspora představuje cca 390 milionů korun.

Jak konkrétně pojišťovna ceny v číselníku reviduje? Jaké aktivní kroky VZP dělá, aby zjistila skutečné ceny zdravotních pojišťoven na trhu?

Jde například o analýzu cen vykázaných zdravotnickými zařízeními, aktivní zjišťování cen na trhu či revizní činnost.

Zjišťuje VZP, kolik stojí zkoumané zdravotnické prostředky v zahraničí? Oslovuje pojišťovna aktivně některé výrobce v zahraničí, zda by neměly zájem působit na českém trhu?

VZP v roce 2013, tedy krátce po nástupu nového vedení, zavedla změnu ve své metodice pro zařazování do číselníku VZP - tato změna spočívala v povinnosti žadatele sdělovat ceny a úhrady v rámci EU. Za to byla pojišťovna výrobci ostře kritizována, nicméně tato povinnost je součástí metodiky doposud.

Považuje VZP za dostatečné revidovat maximální ceny pouze jednou za čtvrt roku? Odpovídá frekvence revize cen tomu, jak se trh aktuálně mění?

Čtvrtletní cyklus považujeme za dostatečný. Každý, kdo se alespoň trochu orientuje ve zdravotní legislativě a posuzuje situaci objektivně (nikoliv tendenčně), ví, že např. SÚKL, který provádí srovnatelné revize maximálních cen léčiv, to má ze zákona za povinnost jedenkrát za tři roky. V tomto kontextu si dovoluji označit čtvrtletní cyklus ve VZP za výrazně nadstandardní.

VZP říká, že reviduje čtvrtletně maximální ceny zdravotnických prostředků. Znamená to, že reviduje ceny všech prostředků - tedy že jednou za čtvrt roku pojišťovna zkontroluje všechny prostředky?

Ano, přesně tak. Jednou za čtvrt roku pojišťovna zkontroluje všechny prostředky.

Jaký je podle vedení pojišťovny konkrétní smysl číselníku VZP v současné době?

Momentálně nejsou ceny a úhrady zdravotnických prostředků na poukaz adekvátně stanoveny žádnou legislativní normou. VZP je při vytváření číselníku vedena snahou nastavit alespoň nějaká pravidla. Nicméně ani VZP nepovažuje tento systém za ideální. Uvítala by například nastavení obdobného systému, jímž jsou stanovovány ceny a úhrady léků, a který pojišťovně umožňuje ovlivnit ceny směrem dolů, snižovat náklady, a to vše bez dopadu na úroveň poskytované péče.

ivb, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…