Přeskočit na obsah

Liga lidských práv chce zavedení odpovědnosti státu za nežádoucí účinky očkování

Liga lidských práv v lednu navrhla pozměňovací návrhy, které mají hájit jak práva malých pacientů, tak pediatrů. Ani mezi členy zdravotnického výboru nepanuje shoda. Někteří lékaři v poslanecké funkci považují dobrovolnost očkování za zcela naivní.

Redakce deníku ParlamantníListy.cz oslovila všechny členy výboru. Do vydání  článku se stihli vyjádřit tři. Kupodivu každý zcela jinak. "Podporuji usnesení výboru pro zdravotnictví, kterým jsme vyzvali Ministerstvo zdravotnictví, aby zahájilo širokou odbornou i veřejnou diskuzi k problematice očkování v České republice. Tato diskuze si ale rozhodně vyžádá delší čas, předpokládám, že může trvat minimálně půl roku,“ vysvětluje lékař a místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), proč v současnosti během aktuálního projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví její výsledky nebudou a ani nemohou být známy.

Reaguje tak zřejmě v souvislosti s častým nařknutím odborné i laické veřejnosti. I Liga lidských práv v lednu upozornila, že je takzvaně "ticho po pěšině“. "Žádnou širokou diskuzi k povinnému očkování a k navrhovaným sankcím Ministerstvo zdravotnictví neotevřelo. Ani přestože k tomu při projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví vyzval zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny,“ uvedla totiž například v lednu Liga lidských práv.

Právě k jejím požadavkům, které organizace shrnula formou pozměňovacích návrhů zákona, se vyjádřil neurčitě. "Je předčasné nyní cokoliv předjímat, stejně tak i přijímat rozsáhlé pozměňovací návrhy, které připravila Liga lidských práv,“ podotkl. Co lidskoprávní organizace navrhuje doplnit či změnit a proč, můžete číst v samostatném dokumentu. "Výrazně se rozšiřuje zákaz přijímání neočkovaných nebo částečně očkovaných dětí do kolektivních zařízení a zároveň se nově určují likvidační pokuty přímo spojené s nedodržením povinností kolektivních zařízení a lékařů, kteří mají nepřímo a zastrašujícím způsobem vymáhat povinné očkování,“ upozorňuje právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota, proč by veřejnost nemělo "odpálkovat“ tvrzení, že se novelou nic nemění – podle advokátky jde o velmi zavádějící tvrzení a způsob, jak odmítnout veřejnou diskuzi.

To už budeme nést odpovědnost i za cestu do školy, protože je povinná?

"Očkování je závažnou medicínskou problematikou, jejíž organizaci se všemi parametry nelze měnit bez důkladné analýzy případných změn. Mohlo by to mít velmi závažné následky,“ souhlasí Kaňkovský s tím, že zbrklost v přijetí novely v původním znění není namístě. "S čím souhlasím již nyní, je požadavek, aby stát převzal odpovědnost za případné nežádoucí účinky očkování, to považuji za jeho povinnost a změny v tomto směru s vytvořením fondu pro odškodnění bych jistě podpořil,“ uvedl Vít Kaňkovský pro ParlamentníListy.cz. To prosazuje i lidskoprávní organizace.

S tím ovšem pro změnu nesouhlasí jeho kolega ve výboru, pražský lékař Jiří Koskuba. Přestože je prý obecně odpůrcem věčných regulací “čehokoliv” ze strany státu, v problematice očkování považuje přínos povinnosti za naprosto prokázaný. "Diskuze o dobrovolnosti proto považuji minimálně za velmi naivní. Tím pochopitelně nevylučuji možnost ojedinělých komplikací. Ale fatální komplikace mohou nastat a nastávají i při dopravě dítěte do školy v rámci povinné školní docházky. I zde by tedy měl stát nést odpovědnost?“ vyjádřil se ParlamentnímListům.cz s tím, že dle jeho názoru plně dostačuje, že eventuální léčba následků je zajištěna na vysoké úrovni. "A to zdarma. Rizikům se obecně nejde vyhnout v žádné činnosti. Důležité je, zdali jsou přijatelná. A zde jsou,“ míní.

Jsem pro povinné očkování, nebráním se ale změně podmínek

Jednoznačný názor má poslankyně Alena Nohavová z Českých Budějovic (KSČM), jedna z mála nezdravotnických členů výboru, původním povoláním učitelka v mateřské škole. "Jsem pro povinné očkování,“ sdělila ParlamentnímListům.cz s tím, že v některých záležitostech této problematiky již interpelovala ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Tázala se ho zejména na přídatné látky ve vakcínách, rozložení očkování do jiného časového rámce a na používání jednoduché vakcíny. „V současné době se již monovakcíny vesměs, až na výjimky jako je například očkovací látka proti tetanu, nevyrábí. Zavedením kombinovaných vakcín jsou děti méně vystavovány stresu z mnohonásobně vyšší aplikace – vpichů – monovakcín a rodiče jsou méně časově zatěžováni opakovanými návštěvami lékaře,“ odpověděl jí například na poslední z dotazů.

Byť na povinné vakcinaci trvá, Nohavová ovšem neodmítá diskuzi o stávajících podmínkách vakcinace. Mimochodem zmínila, že na 3. března se bude na téma očkování konat v Poslanecké sněmovně seminář.

Pozměňovací návrh poslankyně podala i ve věci sankcí, jež jsou jedním z kritických bodů novely, na které upozorňují právě i lidskoprávní organizace. "Navrhujeme zrušení neodůvodněných a nepřiměřených pokut, které mají být nově namířeny vůči praktickým dětským lékařům a školám, školkám, dětským skupinám a dalším osobám a organizacím, jež pečují o děti,“ uvedla Zuzana Candigliota.

V případě přijetí zákona v současné podobě by totiž nebylo možné hlídat nekompletně očkované dítě do tří let či mu poskytnout služby v rámci neziskovek, mateřských center a podobně. Zařízení budou muset vyžadovat potvrzení o vakcinaci. Liga lidských práv podporuje zrušení podmínky očkování pro přístup do předškolního zařízení, která tak prý diskriminačně a nepřiměřeně brání předškolnímu vzdělávání dětí a jejich zapojení do dětských kolektivů. "Tento zákaz nemá obdoby u našich sousedů v Rakousku a Německu, ale ani v Polsku a na Slovensku, proto je namístě ho zrušit a nikoliv v něm ještě přitvrzovat, jak činí ministerský návrh,“ podotýká právnička ligy. Likvidačně vysoké pokuty - až v milionech korun - budou hrozit jak zařízením, tak i lékařům, kteří povinně děti nenaočkují. Další povinností ze strany státu by podle ligy mělo být, aby musel řádně zdůvodňovat nezbytnost povinného očkování u každé z nemocí, což se nyní neděje.

K tématu se ParlamentnímListům.cz vyjádřil dříve i šéf zdravotnického výboru Rostislav Vyzula. Patří do skupiny politiků, kteří hodlají podpořit očkování z důvodu redukce až vymýcení infekčních onemocnění.

ParlamantníListy.cz

 

Zdroj: ParlamantníListy.cz

Sdílejte článek

Doporučené