Přeskočit na obsah

ČLK: Lékař nesmí přijímat duplicitně úhradu od pojišťovny i od pacienta

Jaký postoj má Česká lékařská komora k případu gynekologa ze Žďáru nad Sázavou, se kterým VZP podle svých slov „zahájí právní kroky vedoucí k ukončení smluvního vztahu?“ Podporuje ČLK lékaře, který od pacientek vybíral peníze kvůli údajně nedostatečným platbám od VZP?

Milan KubekČeská lékařská komora nemůže zaujímat oficiální stanovisko k případu, který neprošetřovala a má o něm poznatky pouze z médií. Obecně platí, že v dohodovacím řízení o cenách zdravotních služeb se segment ambulantních gynekologů na výši a způsobu úhrad se zdravotními pojišťovnami dohodl. Tato dohoda se poté stala základem příslušných ustanovení tzv. úhradové vyhlášky. Je samozřejmě možné, že zdravotní péče o některé pacientky si vyžádá vyšší náklady, aby mohla být poskytnuta na náležité odborné úrovni. V takovém případě je příslušná zdravotní pojišťovna povinna tyto náklady poskytovateli zdravotních služeb kompenzovat v souladu s nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 19/13.

Dotyčný lékař se obhajuje tím, že problémy má pouze se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, ostatní pojišťovny prý hradí preventivní péči v gynekologii i péči o těhotné lépe. Má ČLK podobné informace i od ostatních lékařů v tom smyslu, že by práce VZP proplácela preventivní péči hůře než jiné pojišťovny?

Poznatky, že by VZP proplácela preventivní péči hůře než ostatní zdravotní pojišťovny ČLK v tuto chvíli nemá. Úplné informace o textech všech tzv. úhradových dodatků ke smlouvám s jednotlivými pojišťovnami v segmentu ambulantních gynekologů však nemáme, neboť některé pojišťovny v této věci s ČLK nechtějí jednat.

Lékaři ze soukromých ambulancí neformálně přiznávají, že od svých pacientů vybírají za různé služby "sponzorské dary". Jaké jsou právní mantinely takového chování? Je tomu tak, že lékař nesmí vybírat peníze za preventivní prohlídky, ale za ostatní nadstandardní služby ano? Kde jsou ale tyto "nadstandardní služby“ definovány?

Poskytovatel zdravotních služeb by neměl přijmout úhradu za služby, které jsou mu hrazeny ze zdravotního pojištění pojištěnce. To vyplývá ze zákona, z rámcové smlouvy, ale i z individuálních smluv se zdravotními pojišťovnami. Dohodne-li se s pacientkou na poskytování některých dohodnutých služeb nehrazených ze zdravotního pojištění, které poskytne za dohodnutou úhradu, je to naopak zcela legitimní. Právními mantinely pro takové dohody je právě skutečnost, že nelze přijímat duplicitně úhradu za stejné zdravotní služby od pojištěnce i od zdravotní pojišťovny.

DÁLE ČTĚTE:

VZP: tvrdě zakročíme proti nepoctivým lékařům

ivb, www. tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…