Přeskočit na obsah

Nová léčba hemofilie B od CSL Behring: méně injekcí, vyšší účinnost

Evropská léková agentura zahájila centralizovanou registraci rekombinantního faktoru IX s prodlouženým poločasem (rIX‑FP) pro léčbu hemofilie B společnosti CSL Behring. Tento přípravek umožňuje čtrnáctidenní aplikační režim.

Hemofilie B je těžká porucha krevní srážlivosti, jejíž příčinou je nedostatek nebo dysfunkce srážlivého faktoru IX (FIX). V současnosti je dostupná substituční léčba přípravky, které jsou vyrobeny z lidské plazmy, či rekombinantní FIX. Jejich nevýhodou je relativně krátký, osmnáctihodinový poločas, což k zachování účinnosti v prevenci krvácení vyžaduje aplikaci léku každé dva až tři dny. Rekombinantní fúzní protein spojující FIX s albuminem, který je označován jako rIX‑FP, byl vyvinut v laboratořích společnosti CSL Behring, aby prodloužil poločas rekombinantního faktoru IX a umožnil pacientovi prodloužit interval mezi aplikacemi.

Klinické studie PROLONG‑9FP

V programu klinických studií PROLONG‑9FP byla ověřována účinnost a bezpečnost rIX‑FP u pacientů s hemofilií B ve věku od jednoho roku do 61 let. V multicentrické studii fáze I byla prokázána bezpečnost a snášenlivost rIX‑FP, nebyly pozorovány známky hypersenzitivity nebo imunologických reakcí. Farmakokinetická analýza prokázala vynikající vlastnosti: pětinásobně prodloužený poločas, sedminásobnou biologickou dostupnost, sedmkrát pomalejší clearance v porovnání se samotným rekombinantním FIX. Pokles koncentrace nedosáhl 5 % po sedmi dnech při dávce 25 IU/kg, ale při dávce 50 IU/kg nepoklesl pod 5 % po dobu dvou týdnů. To naznačuje, že dávkování jednou za dva týdny bude dostatečně účinné. Takováto účinnost byla u přípravku pro léčbu hemofilie B pozorována poprvé.

Výsledky studie fáze II/III budou oficiálně oznámeny na kongresu Mezinárodní společnosti pro trombózu a hemostázu, který se bude konat v Torontu v červnu 2015.

Programu klinických studií PROLONG‑9FP fáze II/III se účastní již dříve léčení pacienti od 12 let do 61 let s koncentrací FIX nižší než 2 % oproti normálním hladinám. Sledován je rozdíl frekvence spontánního krvácení mezi užitím přípravku podle potřeby a v režimu pravidelné profylaktické týdenní aplikace. Vyhodnocuje se též podíl nemocných, u nichž se v průběhu léčby rIX‑FP objeví inhibitory faktoru IX. Porovnávají se také léčebné výsledky v režimu profylaktického režimu jednou týdně a jednou za dva týdny a prevence a management krvácení pacientů s hemofilií B, kteří podstoupili chirurgický výkon.

Primárním cílem dětské studie fáze III (pro děti ve věku 1–11 let) jsou farmakokinetické parametry rIX‑FP a podíl jedinců, u nichž se tvoří inhibitory FIX. Všichni tito nemocní jsou léčeni v profylaktickém režimu (CSL654, clinicaltrials.gov).

V současnosti Evropská léková agentura EMA zahajuje proces centralizované registrace. Po dokončení registračního procesu bude rIX‑FP s prodlouženým poločasem dostupný v celé EU i v zemích regionu EEA (European Economic Area). V únoru letošního roku byl rIX‑FP zařazen do schvalovacího procesu americkou FDA.

Chytrá vazba

Prodloužení biologického poločasu je dosaženo navázáním rekombinantního faktoru IX na albumin s dlouhým poločasem, který je též vyroben metodami genetického inženýrství. Tento rekombinantní albumin vykazuje dobrou snášenlivost, nízký potenciál vyvolání imunologické reakce a dobře známý mechanismus clearance. Štěpitelná vazba spojující rekombinantní faktor IX a rekombinantní albumin byla navržena speciálně pro uchování funkce FIX, zatímco rekombinantní albumin zajišťuje prodloužený poločas komplexu.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené