Přeskočit na obsah

Britští praktici mají vyšší plat než jejich premiér

Už několik let jsou britští praktičtí lékaři terčem kritiky za své vysoké příjmy. Podle deníku Daily Telegraph si většina praktiků vydělá více než 150 tisíc liber ročně (téměř 6 milionů korun). Mají tak vyšší příjem než jejich premiér David Cameron, který si domů odnese pouze 142 tisíc liber za rok. Pacienti i politici přitom poukazují, že primární péče v Británii je zcela nedostatečná.

Platy praktiků navýšila labouristická vláda o celou třetinu v roce 2004. Zároveň přijala opatření, podle kterého se praktičtí lékaři nemusejí starat o své pacienty mimo své ordinační hodiny, což způsobilo stávající velké problémy v primární péči, upozorňuje server Daily Mail.

Premiér David Cameron loni v létě Britům přislíbil, že jeho vláda tento problém vyřeší. V příštích pěti letech má vyčlenit celkem 400 milionů liber na pokrytí rozšířené primární péče ve večerních hodinách a o víkendech. David Cameron přislíbil, že do roku 2020 budou mít Britové k dispozici primární péči sedm dnů v týdnu od osmi hodin ráno do osmi hodin večer.

Lékaři se však na tento slib dívají skepticky – dostupnost služeb primární péče sedm dnů v týdnu je podle nich nereálná, protože Británie nemá dostatek lékařů v tomto oboru.

Asociace rodinných lékařů (Family Doctors Association) uvedla, že tyto plány nemají žádný reálný základ, a sumu, kterou chce vláda uvolnit, označila jako zcela nedostatečnou. „Podobná prohlášení se zcela míjejí s realitou. Primární péče je v tuto chvíli v nejhorší krizi za posledních třicet let,“ uvedl na adresu premiéra prezident Asociace rodinných lékařů dr. Petr Swinyard.

Povinné zveřejnění příjmů od roku 2016

Součástí změn v organizaci primární péče v Británii má být také povinnost každého praktického lékaře zveřejnit svůj průměrný příjem na internetu. Údaje mají být dostupné od března příštího roku. „Cílem opatření je, aby pacient měl lepší představu o tom, kolik si jeho praktický lékař vydělá,“ uvedl deník Daily Mail.

Proti výši příjmů britských praktiků se ozvali už před časem zástupci britské organizace daňových poplatníků The Tax Payers’ Alliance: „Lékařům náleží dobrá odměna za jejich důležitou práci. Je ale nepřijatelné, aby dostávali tyto astronomické částky,“ uvedl pro deník Daily Telegraph šéf organizace Matthew Sinclair.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené