Přeskočit na obsah

Primární péči by prospěl jednodušší vstup lékařů z jiných oborů

Jsou to dva úhly pohledu. Je samozřejmé, že jak systém kapitační, tak výkonová platba má své výhody i nevýhody. Obojí může přinést snahu o maximální využití úhrad a na druhé straně minimální péči o pacienta.

Nicméně se domnívám, že pro praktické lékaře má kapitační platba svá opodstatnění. Zaručuje potenciální "připravenost" lékaře i u pacientů, kteří nedochází k lékaři a přiměřený příjem financí i při velkých výkyvech,, které jsou pro tento obor typické ( chřipková období versus dovolenkové měsíce).

Dalším faktem je, že kapitační platba není jediným zdrojem příjmů praktických lékařů. Zejména v době s menší frekvencí akutních případů se mohou plně věnovat velmi důležité preventivní činnosti, která je v první linii zcela zásadní. Dále profesním vyšetřením pro nasmlouvané podniky a další agendě (pojistky, komerční vyšetření pro pacienty apod.).

Některé z těchto činností a zejména i klientský přístup k pacientům a efektivitu léčby dnes většina pojišťoven rovněž ekonomicky podporuje.

Problém vidím spíše v oblastech s malou koncentrací pacientů na relativně odlehlých místech. Zde je však jen na pojišťovnách, jaké podmínky takovým praktickým lékařům nastaví. Např. VZP již léta provozuje strategii tzv. malých praxí v těchto oblastech, kdy malý počet kapitací  je "doplácen" přibližně průměrnou hodnotou, která je v ČR.

Zásadní problém však lze spatřovat v celkovém vývoji oboru praktický lékař pro dospělé, ale i v pediatrii. Průměrný věk praktických lékařů je značně vysoký, při malém nárůstu nových lékařů. Již dnes je v některých oblastech tato situace kritická a je vysoce pravděpodobné, že se bude dále zhoršovat.

Jednou z cest je umožnění jednoduššího vstupu lékařů z jiných oborů (zejména z oblasti  interny) do segmentu praktických lékařů, ale i dětských lékařů, kterým díky demografickému vývoji výrazně ubývá dětských pacientů. Výhodou druhého řešení je i naplnění dlouho diskutované profese "rodinného lékaře", která by se měla realizovat .

ing. Karel Šatera, www.tribune.cz
foto: MT

autor je ekonom, bývalý šéf ZPMV


Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…