Přeskočit na obsah

Vědci měřili velikosti mužských přirození

British Journal of Urology International uveřejnil ve svém vydání z 3. března výsledky rozsáhlé studie, která se zabývala poněkud kuriózní otázkou – velikostí mužského penisu v globálním měřítku, tedy včetně porovnání tohoto parametru u různých lidských ras.

Dr. David Veale a jeho spolupracovníci z King’s College v Londýně shromáždili a podrobili analýze celkem sedmnáct dosud publikovaných studií obsahujících údaje o penisech více než 15 000 mužů (dosud vůbec největší studovaný soubor tohoto typu) z různých zemí světa.

Cílem studie podle jejích autorů bylo vytvořit spolehlivý nástroj umožňující hodnotit rozměry mužského penisu u všech ras a skupin populace. Výsledků lze využít jak v běžné klinické praxi při diagnostice i terapii, tak i při dalších výzkumných aktivitách.

V obou případech se vychází z faktu, že řada mužů trpí tzv. syndromem malého penisu, spojeným s problémy v sexuálním životě, nízkým sebevědomím až depresemi, což je v některých případech vede až k hledání obskurních a zdraví nebezpečných řešení; diskrepance mezi individuálně vnímanou a skutečnou velikostí jsou přitom někdy až překvapivě velké. Vedlejším přínosem studie může být využití jejích výsledků při posuzování rozměrů kondomů a hodnocení jejich spolehlivosti.

Výsledkem studie bylo zjištění, že průměrně velký globální úd měří v ochablém stavu 9,16 cm a má obvod 9,31 cm, zatímco při erekci je to 13,12 cm, respektive 11,66 cm. Konzistentní a nejsilnější statisticky významná korelace byla zjištěna mezi délkou penisu při erekci a tělesnou výškou, naopak nekonzistentní a slabé byly korelace např. s tělesnou hmotností, objemem testes nebo věkem.

Autoři studie též na základě shromážděných údajů sestrojili jednoduché nomogramy pro rychlé zhodnocení velikosti a tloušťky penisu (nomogram je grafickým vyjádřením numerického vztahu dvou proměnných, který umožňuje rychle posoudit, zda se příslušná hodnota nachází v rámci normální distribuce).

Pozoruhodné je mj. doporučení autorů pro ty, kdo by chtěli provádět podobné studie v budoucnu – měření je třeba provádět v soukromí, v dobře klimatizované ordinaci, při konstantní teplotě 21 °C a na úrovni hladiny moře.

Ne všichni však studii přivítali s porozuměním. Docent urologie na Lékařské fakultě Univerzity v Pittsburghu Benjamin Davies např. uvedl, že studii nepovažuje za užitečnou, a ironicky dodal:

„Mužské penisy jsou skutečně různě dlouhé, to mohu potvrdit. Stejně jako to, že jejich délka se prodlužuje, když je natahujete nebo když dochází k erekci.“ I podle Daviese ovšem studie, když nic jiného, alespoň vyvrátila různé stereotypní představy o rozdílech ve velikosti pohlavního údu v souvislosti s rasou či kulturou.

www.tribune.cz

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené