Přeskočit na obsah

Jak lékař za péči o pacienty finančně potrestán byl

Jsem praktický lékař pro dospělé v městečku Strážnice. 24. června 2014 mou ordinaci poctila návštěvou MUDr.Kiliánová se svou asistentkou Bc. Macegovou za účelem provedení revize zaměřené na indikace, vedení dokumentace v rámci poskytování Domácí péče zdravotními sestrami k tomu účelu náležitě erudovanými.

Je mi téměř 63 let, a tudíž jsem už revizních aktivit zažil bezpočet. Jak jistě víte, není to nikdy radostná událost. Faktem však je, že dosud všechny probíhaly korektně, revidující lékaři se chovali slušně. Závěrem sepsali souhrnnou zprávu s eventuálními zjištěnými nedostatky a poskytli mně prostor k zaujetí mého stanoviska k průběhu revize a vytknutým nedostatkům, pokud byly zjištěny.

MUDr. Kiliánové a její asistence Bc. Macegové jsme vyhradili místnost, vyžádaly si deset ambulantních karet zdravotních záznamů – a posléze začaly revidovat. Já se zdravotní sestrou jsme pokračovali v ordinaci.

Po asi 45 minutách jsem se já i sestra šli ubezpečit, že je vše v pořádku. Vstoupili jsme do místnosti, kde na nás dýchla třeskutá atmosféra ještě dřív, než jsme vyslovili první slova. Vlastně to ani dost dobře nebylo možné, poněvadž MUDr.Kiliánová spustila záplavu svých „argumentací“.

Vyjímám podstatné - revizní lékařka spustila, jak je prý možné, že posíláme sestry domácí péče k beznadějným případům, z jakého důvodu sestry domácí péče rehabilitují staré lidi po mozkových příhodách, proč rozcvičují u starých lidí končetiny po zlomeninách, operacích s totální endoprotézou, jak je možné, že posíláme sestry domácí péče píchat injekce analgetik přes víkend, k čemu doma aplikujeme infuze u starých lidí?

Za taková slova by se měl stydět i laik, avšak lékař by za takovou „argumentaci“ měl být potrestán!

Kdo byl naopak potrestán, jsem byl já. Za péči o pacienty, kterým jsem pomohl, mne čekala sankce, které dodnes nemohu uvěřit. Za administrativní nedostatky u 10 revidovaných karet mi revidující lékařka mi udělila sankci 51.000 Kč!

Dozvěděl jsem se to až letos v březnu, podal jsem ihned námitku na ústředí do Brna MUDr. Salcman Kučerové, která případ dala k prošetření Ing.Procházkovi. Jeho závěr byl, že pracovnice VZP nepochybily. 9. dubna píši další důraznou námitku s tím, že ona lékařka prováděla stejným, možná i horším způsobem revizi v agentuře Domácí péče u MUDr. Přemysla Dorra a hlavní sestry Domácí péče Rie Otrubové v Hodoníně. Ti podali stížnost a iniciovali smírčí řízení, kde se jasně prokázala nekompetentnost MUDr.Kiliánové.

Máte i vy osobní zkušenosti s regulacemi ze strany zdravotních pojišťoven?
Napište nám!
online@tribune.cz


Já mám však přes opakované důrazné námitky stále v účetnictví sankci VZP za onu „revizi“ oněch neuvěřitelných
51 tisíc Kč. Vážné zdravotní problémy mně nedovolují smírčí řízení.

Jsem přesvědčen o tom, že revize zdravotních pojišťoven negativně dopadají i na ostatní lékaře, kteří ale nemají sílu nebo odvahu se pod svým jménem bránit.

MUDr. Vladimír Gregor, www.tribune.cz

 

 


Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…