Přeskočit na obsah

Politici slíbili sestrám lepší zítřky

„Vyjednávací pozice sester je oproti zástupcům lékařů slabá. Budeme se snažit, aby ta pozice byla lepší,“ slíbil sestrám na parlamentním semináři šéf VZP Zdeněk Kabátek. „Vaše platy se odvíjejí od platby za státní pojištěnce. Pokud se podaří prosadit navýšení plateb, půjde do zdravotnictví více peněz a bude možné třeba navyšovat platy i zdravotních sester,“ připojil se ke slibům Tom Phillip, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.

Už jen několik měsíců má ministerstvo zdravotnictví na to, aby předložilo vládě novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Tato klíčová legislativa by měla nahradit nedokonalý zákon č. 96/2004 Sb., který podle odborné veřejnosti zcela rozložil vzdělávání nelékařů. Parlamentní seminář, kterého se účastnily desítky nelékařů, ale ukázal, že samotné sestry se zatím neshodnou na tom, jaké změny by měl zákon přinést. „Hlavním problémem je nedostatek pracovníků, který ohrožuje chod některých nemocnic nebo oddělení a který má základy v nedostatečném ohodnocení, nekoncepčním vzdělávání, ztrátě motivace a prestiže, v nastavení kompetencí. Zásadní bude, jakou podobu bude nový návrh zákona o nelékařských zdravotnických povoláních nakonec mít,“ uvedla organizátorka parlamentního semináře poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO).

Změnami bude muset podle Pastuchové projít vzdělávací systém, především problém dvojkolejnosti vyšších odborných škol a vysokých škol. „Problematicky se rovněž jeví postavení zdravotnického asistenta a jeho kompetencí, resp. toho, že musí pracovat pod dozorem,“ uvedla poslankyně.

Sestra jako nositelka bodového výkonu

„Většina nemocnic si personální vyhlášku vykládá tak, že minimální počet nelékařského personálu je optimální počet. Což jsou dvě rozdílné věci a podle toho pak situace v nemocnicích vypadá,“ upozornila PhDr. Martina Šochmanová, MBA, prezidentka České asociace sester. Podle šéfky ČAS by zdravotní sestra měla dostat peníze za činnost, kterou provádí. „Sestra by měla být nositelkou bodového ohodnocení výkonu, který sama vykonala. V praxi se často setkáváme s tím, že některé výkony reálně vykonávají nelékaři, a přesto je nositelem bodového ohodnocení lékař. A to by se mělo změnit. Tyto výkony by měly být jasně definovány a následně správně začleněny do systému bodového ohodnocení.“

Na semináři zaznělo, že sestry některé úkony vykonávají lépe než lékaři. „Například stomické sestry jsou schopny velmi specifické péče o pacienty – edukují, vyplňují poukazy, radí v otázkách používání.“ Do diskuse o finančním ohodnocení sester se na semináři zapojil také ředitel VZP Zdeněk Kabátek: „Vyjednávací pozice sester je oproti zástupcům lékařů – například ambulantních specialistů nebo praktických lékařů – mnohem slabší. Budeme se snažit, aby ta pozice byla lepší.“

„Jsem potěšena, že vedení největší zdravotní pojišťovny si je vědomo disproporcí při vyjednáváních, která byla dosud vedena, a hodlá tuto situaci změnit. Stejně tak se bude Česká asociace sester snažit, aby její vyjednávací pozice byla silnější a dosáhla lepších podmínek pro nelékaře. Například právě u zmiňovaného bodového ohodnocení práce sester,“ reagovala prezidentka sesterské asociace.

Na semináři o nelékařských povoláních byly znát ze strany sester také určité antagonismy k lékařům. Zdravotní sestra Zlata Pražanová, která má dlouholeté zkušenosti i praxi v Saúdské Arábii, poznamenala: „Pokud by byly sestrám přidány kompetence a sestry byly za tyto činnosti zaplaceny, potřebovalo by naše zdravotnictví méně lékařů.“ V reakci na tyto zkušenosti připustil prof. Josef Vymazal, náměstek ministerstva zdravotnictví pro zdravotní péči, že k tomuto stavu nejspíše spěje i naše zdravotnictví.

Platy sestřiček z navýšení plateb za státní pojištěnce?

„Vaše platy se odvíjejí od platby za státní pojištěnce, pokud se podaří prosadit navýšení plateb, půjde do zdravotnictví více peněz a bude možné třeba navyšovat platy i zdravotních sester. Takže držte palce,“ slíbil sestřičkám na semináři MUDr. Tom Phillip, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění. Slibům o navýšení financí na platy nelékařů však samotné sestry příliš nevěří. „Když dostaneme balík peněz, lékaři to rozeberou a na sestry toho mnoho nezbude. Lékaři vždycky sestry válcují,“ uvedla vrchní sestra chirurgického centra v Krajské nemocnici Liberec Ladislava Kohoutová.

Dá se tedy vůbec zaručit, že případné finanční prostředky skutečně doputují na výplatní pásky sester? „Pevně věřím, že pokud vedení resortu jasně deklaruje navýšení platů sester a dalšího nelékařského personálu, stejně tak, jak tomu bylo v minulosti například u lékařů, a objem financí na to bude v systému jasně definován, tak se navýšení reálně promítne i ve výplatních páskách nelékařů. Řekla bych, že zde záleží zejména na vedení té které nemocnice. Pokud jsou finance jasně definovány, mělo by to být zárukou pro to, že se nerozplynou a doputují tam, kam mají. Tedy k sestrám,“ odpověděla na dotaz Medical Tribune šéfka ČAS Martina Šochmanová.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené