Přeskočit na obsah

V kardiologické farmakoterapii boduje kvalita s přidanou hodnotou

Společnost EGIS je jednou z předních farmaceutických společností ve střední a východní Evropě a její dceřiná firma EGIS Praha se řadí k nadprůměrně a stabilně rostoucím farmaceutickým společnostem v České republice. V současné době se její nabídka zaměřuje zejména na tři oblasti, a to kardiovaskulární, CNS a na biologickou léčbu autoimunitních chorob včetně onkologie. Na první z těchto stěžejních oblastí svého výrobního programu se společnost EGIS soustředila při své prezentaci v rámci nedávného výročního sjezdu České kardiologické společnosti, který se konal ve dnech 24.–27. května na brněnském Výstavišti. O tom, jaké přípravky nabízí EGIS pacientům s kardiovaskulárními onemocněními a jejich ošetřujícím lékařům, hovořila Medical Tribune s Ing. Richardem Drobíkem, produktovým managerem pro oblast kardiologie.

Co tedy může EGIS v oblasti kardiologie pacientům nabídnout? Ve stručnosti lze odpovědět, že toho není málo. Kardiologické portfolio společnosti EGIS je orientované na široké spektrum nemocí od méně závažných až po těžší stavy: léčba hypertenze (beta-blokátory, inhibitory ACE, sartany, diuretika, blokátory Ca kanálů), ICHS, anginy pectoris, ICHDK či srdečního selhání. Pojďme se tedy podívat na některé z přípravků trochu podrobněji.

Fixní kombinace spojující dvě preferované molekuly

Silně zastoupenou skupinou ve výrobním programu společnosti EGIS jsou antihypertenziva. Jsou mezi nimi léky určené pro monoterapii (beta‑blokátory či sartany), ale i účinné fixní kombinace. „Nejvíce preferovanou kombinací je současné podávání inhibitoru ACE a blokátoru kalciových kanálů. Proto nepřekvapí, že mezi nejvýznamnější přípravky z našeho kardiologického portfolia patří fixní dvojkombinace s názvem Egiramlon, která v jedné tobolce spojuje výhody dvou osvědčených a prověřených látek s antihypertenzním účinkem – ramiprilu a amlodipinu. Tato fixní kombinace nabízí účinné snížení krevního tlaku u široké populace pacientů, lepší compliance nemocných v porovnání s volnou kombinací zmiňovaných léků a redukci výskytu otoků oproti monoterapii amlodipinem,“ představuje ve stručnosti antihypertenzivum Egiramlon Ing. Drobík s tím, že společnost EGIS byla v roce 2012 první, která uvedla tuto fixní kombinaci na trh.

Uvedená tvrzení dokládají výsledky studií, například účinnost fixní kombinace ramiprilu a amlodipinu v porovnání s monoterapií amlodipinem u pacientů s esenciální hypertenzí posuzovala studie ATAR, z níž vyplývá, že kombinace ramiprilu s amlodipinem snižuje systolický krevní tlak o 24 procent účinněji oproti monoterapii amlodipinem. V případě diastolického krevního tlaku je účinnost fixní kombinace vyšší dokonce o 26 procent v porovnání se samotným amlodipinem. V této studii byl kromě toho ve skupině léčené kombinací ramiprilu s amlodipinem prokázán i pokles výskytu periferních otoků, a to o 59 procent ve srovnání se skupinou léčenou amlodipinem v monoterapii. Snížený výskyt periferních otoků lze vysvětlit dilatací postkapilárních venul inhibitorem ACE s následným snížením perfuzního tlaku v kapilárním řečišti.

„Zajímavé jsou také výsledky studie RAMONA, která posuzovala, nakolik je naše fixní kombinace ramiprilu a amlodipinu účinná v dosahování cílových hodnot krevního tlaku u nedostatečně kompenzovaných pacientů s hypertenzí. Po čtyřech měsících užívání Egiramlonu dosahovalo cílových hodnot téměř 85 procent pacientů s průměrným kardiovaskulárním rizikem, ve skupině diabetiků se cílových hodnot podařilo dosáhnout u téměř 70 procent pacientů,“ doplňuje Ing. Drobík s tím, že další výhodou uvedené fixní kombinace je i lepší compliance nemocných. Tento parametr v populaci nemocných ve věku nad 65 let sledovala studie Compliance with Antihypertensive Therapy in the Elderly, která potvrdila významný rozdíl v compliance pacientů při srovnání fixní a volné kombinace inhibitoru ACE a amlodipinu. V případě fixní kombinace byla compliance u seniorů o téměř 23 procent vyšší než u volné kombinace uvedených antihypertenziv (63,4 vs. 49 %).

Za další praktickou výhodu fixní dvojkombinace ramiprilu a amlodipinu lze označit fakt, že obě molekuly jsou skutečně účinné 24 hodin. Zbývá dodat, že přípravek Egiramlon je nabízen ve čtyřech kombinacích sil ramiprilu a amlodipinu, umožňujících precizní titraci dle individuální účinnosti a tolerance směrem nahoru i dolů (5 mg/5 mg; 5 mg/10 mg; 10 mg/5 mg; 10 mg/10 mg).

Léčba hypertoniků s ICHS

„Žhavou novinkou v naší nabídce je další fixní kombinace antihypertenziv, tentokrát beta‑blokátoru bisoprololu s blokátorem kalciových kanálů amlodipinem. Přípravek se jmenuje Bigital a díky svému složení nabízí pacientům tzv. sílu dvojího účinku. Umožňuje totiž zvýšení antihypertenzního a antianginózního efektu doplňkovým vazoselektivním účinkem amlodipinu a kardioselektivním účinkem bisoprololu,“ představuje nový přírůstek v kardiologické nabídce společnosti EGIS Ing. Drobík. Účinnost a bezpečnost uvedené fixní kombinace ověřovala studie, kterou provedl Rana se spolupracovníky. Celkem do ní bylo zařazeno 801 pacientů s nově diagnostikovanou hypertenzí 2. stupně nebo monoterapií nedostatečně kontrolovanou hypertenzí, kterým byla podávána dávka 5 mg bisoprololu a 5 mg amlodipinu v jedné tabletě. Průměrný věk pacientů byl 53,6 roku. Muži měli ve studii zastoupení 59,7 procenta. Po čtyřech týdnech léčby došlo k poklesu průměrného systolického tlaku o 21,8 procenta (ze vstupních hodnot 171,9 mm Hg na 134,3 mm Hg) a průměrného diastolického tlaku o 19,7 procenta (ze 103,9 mm Hg na 83,4 mm Hg). Obě hodnoty byly signifikantně významné. Bez zajímavosti není ani to, že cílových hodnot krevního tlaku nižších než 140/90 mm Hg ve studii dosáhlo 82,5 % pacientů. A co odlišuje přípravek Bigital od jiných fixních antihypertenzních kombinací? „Je to možnost současně ovlivnit tepovou frekvenci, což také vyplývá z citované studie. Průměrná tepová frekvence zde po čtyřech týdnech podávání fixní kombinace bisoprololu a amlodipinu klesla z 83,3 tepu za minutu na 74,6 tepu za minutu. Také v tomto případě bylo snížení signifikantně významné,“ doplňuje Ing. Drobík. V této souvislosti upozorňuje také na doporučení ESH/ESC pro léčbu arteriální hypertenze, podle něhož by mělo být měření krevního tlaku vždy spojeno s měřením tepové frekvence, protože klidové hodnoty tepové frekvence mohou být za jistých stavů, včetně hypertenze, nezávislým prediktorem kardiovaskulárního onemocnění nebo fatální příhody. Riziko KV onemocnění nebo fatálních příhod totiž narůstá nejen se zvyšujícím se krevním tlakem, ale také při rostoucích hodnotách tepové frekvence. Z uvedeného lze odvodit skupiny pacientů, kteří budou z léčby fixní kombinací bisoprololu a amlodipinu profitovat. Tento lék je vhodný u hypertoniků se známkami zvýšené sympatické aktivity a u nemocných s hyperkinetickou cirkulací. Indikován je dále u pacientů s hypertenzí a ICHS, syndromem anginy pectoris a u stavů po infarktu myokardu. U anginy pectoris (vyjma vazospastické) je navíc výhodná synergie antianginózního efektu obou složek. Vzhledem k vysoké beta1 selektivitě bisoprololu je možné použití u ICHDK, u které navíc přistupuje vliv amlodipinu, jenž omezuje vazokonstrikci navozenou blokádou beta2 receptorů.

Podobně jako v případě přípravku Egiramlon je také přípravek Bigital nabízen ve čtyřech kombinacích síly bisoprololu a amlodipinu (5 mg/5 mg; 5 mg/10 mg; 10 mg/5 mg; 10 mg/10 mg).

Lék, který čeští pacienti dlouho postrádali

Kromě uvedených účinných fixních antihypertenziv stojí za pozornost také nový přípravek pro léčbu intermitentních klaudikací u pacientů s ICHDK s názvem Noclaud. Účinnou látkou tohoto přípravku je selektivní inhibitor fosfodiesterázy 3 (PDE-3) cilostazol, který jak americká doporučení ACC/AHA, tak česká doporučení pro diagnostiku a léčbu ICHDK (Česká angiologická společnost ČLS JEP, Česká kardiologická společnost, Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP) uvádějí na prvním místě jako lék volby, jenž má nejvíce důkazů o účinnosti v symptomatické léčbě intemitentních klaudikací u pacientů s ICHDK (úroveň IA). Cilostazol nabízí kombinovaný antiagregační a vazodilatační účinek, jehož podstatou je na jedné straně inhibicí fosfodiesterázy 3 navozené zpomalení biodegradace cyklických nukleotidů (cAMP a camp). Zvýšení nabídky těchto „druhých poslů“ vede v hladké svalovině cévní stěny k vazodilataci, v trombocytu ke stabilizaci a snížené odpovědi na aktivační podněty. Paralelně k tomu cilostacol inhibuje transporter ENT‑1, který se podílí na transmembranózním přesunu adenosinu, což vede ke zvýšení nabídky cAMP v cévní stěně a v trombocytu a potenciaci efektu inhibice PDE-3.

Účinnost cilostazolu byla posuzována jak vůči placebu, tak vůči dalším lékům. Podle metaanalýzy Thompsona a spolupracovníků z roku 2002 je cilostazol v dávce 2× 100 mg denně o 68 procent účinnější než placebo v prodlužování maximální vzdálenosti, kterou pacient po 12 až 24 týdnech léčby ujde bez bolesti. Účinnost cilostazolu byla porovnávána i s dalšími látkami, které se používají pro symptomatickou léčbu intermitentních klaudikací, např. v práci Guesta a spolupracovníků z roku 2005 šlo o srovnání s naftidrofurylem a pentoxifylinem. Tato práce prokázala, že po 24 týdnech léčby bylo prodloužení maximální vzdálenosti, kterou pacienti s intermitentní klaudikací ujdou, o 32 procent větší ve skupině léčené cilostazolem (2× 100 mg denně) v porovnání s naftidrofurylem (2× 300 mg), resp. o 67 procent větší při srovnání s pentoxifylinem (3× 400 mg denně). V obou případech šlo o statisticky signifikantní výsledek.

Cilostazol byl registrován v Japonsku, zemi výrobce originálního léku, již v roce 1988, ve Spojených státech se užívá od roku 1999 a v zemích EU získal schválení k léčbě o rok později. I když jsou zkušenosti s jeho podáváním celosvětově dlouhodobé, neplatí to bohužel pro Českou republiku. „Cilostazol je lék, na který lékaři a pacienti u nás dlouho čekali. Originální přípravek na našem trhu totiž nebyl k dispozici, a proto jsme rádi, že jsme cilostazol poté, co v loňském roce skončila jeho patentová ochrana, zpřístupnili v podobě přípravku Noclaud také českým pacientům,“ říká Ing. Drobík.

Nabídka fixních kombinací se bude rozšiřovat

Léčba kardiovaskulárních onemocnění je oblastí, ve které panuje poměrně velká konkurence. V čem je tedy možné spatřovat přidanou hodnotu nabídky léků od společnosti EGIS? „Snažíme se jít cestou specifických fixních kombinací, speciálně v oblasti antihypertenzní léčby, protože existují důkazy o tom, že z této formy terapie pacienti výrazně profitují. Reakce, jež získáváme od lékařů, nám potvrzují, že tento přístup je správný. Kromě zmíněných přípravků Egiramlon a Bigital máme v nabídce ještě další fixní kombinace antihypertenziv. Jedná se o dvě různé kombinace diuretika a blokátoru AT1 receptorů – telmisartan s hydrochlorothiazidem a valsartan s hydrochlorothiazidem,“ vypočítává Ing. Drobík a dodává: „Mohu prozradit, že v podobném trendu hodláme pokračovat, takže do budoucna se mohou lékaři těšit na další zajímavé fixní kombinace, které obohatí jejich terapeutické možnosti.“

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené