Přeskočit na obsah

Vrátí se studium všeobecné sestry zpět na střední školy?

Myslím, že není žádným tajemství když napíši, že jsem jedna z podporovatelek tohoto řešení. Po dlouhých diskuzích a zkoumání našich možností se nakonec dospělo k tomuto návrhu. Jsem přesvědčená, že naše vzdělávání je neefektivní a vcelku zdlouhavé.

Samozřejmě tím nechci říct, že zbytečné. Jen mi nepřijde v pořádku, že výše vzdělání u nás ruku v ruce nejde se zvýšenými kompetencemi, větší zodpovědností a také vyšším finančním ohodnocením. Pakliže chceme a asi i budeme muset přijmou nějaké pečlivě vybrané kompetence od lékařů, musí nás na ně školy a tady právě vidím smysl ve studiu na škole vysoké, připravit. V nemocnicích je akutní nedostatek personálu, nejen sester ale i pomocného personálu a lékařů.

Je nutné tento personál motivovat k tomu, aby do systému vůbec chtěl vstoupit, aby se mu v něm pracovalo dobře, za slušných pracovních podmínek a aby byl náležitě finančně ohodnocený. To vše je nutné úpravami legislativy zajistit. Jedno bez druhého nic moc nevyřeší. Obrovsky vzrůstají tlaky zahraničních agentur, které naše zdravotníky lákají ven. Je nutné si uvědomit, že nám bude chybět každá ruka. A stav se bude jen zhoršovat.

Dále je nutné nastavit podmínky tak, aby systém nenutil zdravotníky porušovat zákony proto, aby se udržela dostupnost péče. Narážím tím, na absolventy oboru zdravotnický asistent, kteří jsou právě z důvodů kritického počtu personálu nasazováni za minimální plat na pozice sester. Více v mém nedávném článku Plošné vzdělávání je nesmysl.

Myslím, že je nutné zajistit, aby se dobře vyškolení absolventi dostali co nejdříve do praxe, aby nám v ní také zůstali a nelákalo je tolik právě zahraničí. Na druhou stranu  se jim nesmí cesta ven samozřejmě uzavřít dalším nešťastným rozhodnutím. Je nutné začít od začátku.

Zkvalitnit střední školy, klást důraz na praktickou výuku, navrátit této práci prestiž a zdravotníkům hrdost, že jí mohou vykonávat. Na ministerstvu zdravotnictví se zakládá k této novele pracovní skupina, která  návrh bude pečlivě posuzovat a bude brát v úvahu všechny připomínky. Já bych v této skupině jako sestra z praxe měla být také. Co nám návrh přinese, uvidíme nejspíš po prázdninách. Zatím je nutné sbírat od kolegů podněty a zamýšlet se nad všemi riziky, aby nám nevznikl zase další problém.

Dana Krásová, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…