Přeskočit na obsah

Nemocnice i ambulantní specialisté zatím opět bez dohody s pojišťovnami

Akutní a následná péče v nemocnicích

Nemocnice požadují navýšení úhrady na 106 % roku 2015. Úhrady následné a dlouhodobé péče chtějí navýšit o 105 % paušální sazby roku 2015. „Společné návrhy AČMN, SSN ČR a AKN obsahovaly navýšení procentem nárůstu příjmů zdravotních pojišťoven v roce 2015 (za 1. čtvrtletí 2015 zatím 4,5 %) a to bez koeficientu přesunu pojištěnců, dále navýšení úhrady na zvýšení platů a mezd přímo vázané na počty pracovníků a jejich kategorie v jednotlivých nemocnicích, a dále kompenzaci regulačních poplatků. Tyto návrhy byly odmítnuty zdravotními pojišťovnami,“ sděluje vedení AČMN. „Jednání skončilo nedohodou, nyní bude záležet na ministerstvu a jeho vyhlášce,“ dodal pro Medical Tribune Dr. Stanislav Fiala z asociace nemocnic.

Ambulantní specialisté

Nedohodou skončilo také jednání ambulantních specialistů s pojišťovnami. Letošní jednání o úhradách bylo podle Zorjana Jojka jiné než v předchozích letech. „Zatím nikdy jednání neskončilo de facto na začátku, jako pro rok 2016. Je pro nás nepřijatelné, aby klesla hodnota bodu, na což VZP zareagovala tak, že deklarovala navýšení o 1 haléř (na 1,04 Kč), přičemž ale ostatní ZP i toto drobné navýšení odmítly. Pro nás je hodnota bodu 1,03 (tedy pokles) nebo 1,04 (tedy stagnace), když vidíme, že roste příjem systému z pojistného a stát bude navyšovat platby zas jeho pojištěnce, nepřijatelně málo,“ komentuje výsledek jednání šéf SAS Zorjan Jojko.

Zdravotní pojišťovny však tvrdí opak:„Tato informace není pravdivá. VZP při jednání nabízela hodnotu vyšší než v úhradové vyhlášce v roce 2015,“ uvedl tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Ohrazují se i ostatní pojišťovny, jak potvrdila PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka odboru zdravotnického odboru ZPMV. „Pojišťovny navrhovaly hodnotu bodu ve výši 1,03 Kč/bod, což je totožná hodnota s rokem 2015.“

Jak lze tedy vysvětlit rozpory mezi tvrzením lékařů a pojišťoven? Ministerstvo zdravotnictví potvrzuje, že v roce 2015 je hodnota bodu pro ambulantní specialisty 1,03 Kč, tedy stejná jako v návrhu svazu zdravotních pojišťoven pro rok 2016.

„Navrhovaný mechanismus na výpočet celkové úhrady pro následující rok je ovšem jiný než doposud, proto samotná hodnota stagnaci tohoto segmentu nutně neimplikuje. Záležitost je ovšem v tuto chvíli ve stádiu vyjednávání, proto ještě nemůžeme poskytnout konkrétnější údaje,“ poznamenává MZ.

Výpadky příjmů ze zrušených poplatků

Ambulantním specialistům také mimo jiné vadí, že pojišťovny nevzaly v úvahu kompenzaci výpadku příjmů v rámci zrušení regulačních poplatků. Mluvčí VZP uvedl, že pojišťovna ponechala tuto otázku otevřenou k diskuzi: „Tato úhrada by měla být zakotvena v klinických výkonech – seznamu zdravotních výkonů. To je jiná platforma než dohodovací řízení a následná úhradová vyhláška.“ Podobně odpovídají také zaměstnanecké pojišťovny: „Návrhem pojišťoven bylo řešit kompenzaci regulačních poplatků systémově a jednotně napříč segmenty. Z tohoto důvodu se způsob kompenzace neobjevil v samotném návrhu úhrady segmentu,“ uvedla PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka odboru zdravotnického ZPMV.

Snížení malého počtu pojištěnců a posun termínu referenčních hodnot

SAS se také nelíbí snížení "malého počtu pojištěnců" u výkonů ze 100 na 50. „Mnoho let zdravotní pojišťovny uznávaly, že tato hranice má být 100. Před několika lety si u ministerstva zdravotnictví vymohly, že např. pro rok 2015 je to 100 u výkonů a 50 u regulací, teď tlačí na další snížení. Je třeba si ale uvědomit, že 50 lidí za rok znamená cca 4 za měsíc. To je opravdu tak malé číslo, že nejde kvalitně (statisticky) zpracovat, přičemž ušetříme-li, žádnou bonifikaci nedostaneme, překročíme-li limit, ihned začne hrozit srážka,“ vysvětluje Zorjan Jojko. Zatímco VZP je o tomto problému ještě ochotna jednat, zaměstnanecké pojišťovny vysvětlují, proč tuto změnu chtějí prosadit: „Cílem je sjednotit postup napříč segmenty. Segment ambulantních specialistů je jediným, který má 100 URČ, všechny ostatní mají 50 URČ,“ vysvětluje PharmDr. Cimalová.

Dalším návrhem, se kterým ambulantní specialisté nesouhlasí, je navrhovaný posun termínu pro obdržení referenčních hodnot z konce dubna na konec června.  „Máme-li nějak plánovat, potřebujeme v každém roce znát co nejdříve své referenční hodnoty, přičemž protože se každoročně  mění seznam výkonů. Není možné se jen podívat do svých předloňských či loňských konečných čísel. Zdravotní pojišťovny ty hodnoty jistě znají už na začátku roku, není tedy důvod, proč by nám je nedaly už např. do konce dubna. V roce 2014 i 2015 to v pohodě stihly,“ namítá předseda SAS. Také s tímto parametrem VZP nemá problém a je podle mluvčí pojišťovny ochotná přistoupit konec dubna.  Zaměstnanecké pojišťovny k tomu pouze poznamenaly: „Uvedený termín mimo jiné upravuje podmínky uplatňování regulací.“

Praktičtí lékaři - parciální dohoda

V segmentu praktických lékařů skončilo dohodovací řízení parciální dohodou, a to pro praktické lékaře pro děti a dorost. „V roce 2016 pro PLDD na straně úhrad dojde k mírnému navýšení kapitačního indexu u dvou věkových skupin dětí a nově bude hodnota bodu pro výkony prevence ve výši 1,12 Kč, na straně regulací se nic nemění, celkový predikovaný růst je ve výši cca 2% pro PLDD,“ odpovídá na dotaz Medical Tribune MUDr.Michal Bábíček, místopředseda Sdružení praktických lékařů a dodává:

„Pro všeobecné praktické lékaře dohodovací řízení skončilo nedohodou, protože pojišťovny v době ekonomického růstu a v době navýšení platby za státního pojištěnce nebyly schopny opustit myšlenku snížení kapitační platby pro některé poskytovatele v oboru všeobecný praktický lékař,“ poznamenává MUDr. Bábiček.

Formální ukončení dohodovacího řízení proběhne na ministerstvu 19.8.2015. Pro rok 2016 základní rámec úhrad a regulací určí ministr úhradovou vyhláškou.

ivb, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené