Přeskočit na obsah

Očima lékařky: Jak probíhalo letošní dohodovací řízení

Letošní dohodovací řízení je pro mne nejhorší. Poprvé letos jsem totiž viděla očividnou totální neochotu zástupců všech pojišťoven dohodnout se o kompromisech. V dohodovacím řízení jsem účastníkem jako zástupce ČLK o.s. (pověřená členka představenstva ČLK) a SPOL (předsedkyně Sdružení privátních očních lékařů) zhruba 10 let.

foto: autorkaKaždý rok jsme vždy jednali v mantinelech vymezených MZ a pojišťovnami s politickou zakázkou. Vždy jsme se ale snažili "nějaký" kompromis včetně pojišťoven dohodnout. I když jednání skončila nedohodou, byla přípravou pro ministerstvo zdravotnictví k vypracování úhradové vyhlášky.

Letos jsme se hned zastavili na prvním bodu jednání - o hodnotě bodu. Kromě VZP, která byla ochotna uvažovat "možná" o navýšení z 1,03 na 1,04 Kč. Dalším problémem je to, že pojišťovny vytvořily nový vzorec, který je opět totálně jiný (pro AS velmi nevýhodný a zastropující úhradu péče na 100% hodnoty před dvěma lety).

Vzorec výpočtu úhrady ministra Hegera platící od roku 2013 je totálně nepochopitelný, ale umíme jej již číst a pracovat s ním a nepatrný (upozorňuji nepatrný) nárůst úhrady v něm je zakotven. (Podotýkám, že jeho úhradová vyhláška byla Ústavním soudem uznána jako poškozující lékaře, neplatí plnohodnotně za lékařskou péči.)

Pojišťovny všechny, včetně VZP, totálně ignorovaly kompenzační signální kód regulačního poplatku 09 543 = 30 Kč, který lékař byl povinen vykazovat a vybírat u určitých klinických vyšetření. Když tenkrát ministr Julínek zavedl tzv. regulační poplatky, snížil ambulantním specialistům díky tomu hodnotu bodu z 1,05 na 1,0 Kč s tím, že si ten rozdíl pod pokutou (až 50 000 Kč ) prostě dovybereme. Všichni víme, že toto "politické" rozhodnutí svůj efekt nepřineslo... Ale bohužel, jako lékaři pořád doplácíme na neodborná a hloupá rozhodnutí neinformovaných politiků.

Proto je celkem bolestně úsměvné, že politická reprezentace se tváří, že nevybírání regulačních poplatků, bude stále lékařům kompenzováno a zdravotní pojišťovny se tváří, že v úhradách pro příští rok kód 09 543 není a nebude se kompenzovat. Musím podotknout, že vzorec úhrad ještě za Julínka byl dlouhodobě používán, i když samozřejmě nebyl dobrý, ale byl relativně čitelný.

Vím, že každý můžeme kritizovat. Posty ministrovi zdravotnictví MUDr. Němečkovi a řediteli VZP Kabátkovi nezávidím. Za tu dlouhou dobu, co jako ambulantní lékařka pracuji, vnímám, že jak ministr zdravotnictví tak ředitel VZP jsou zatím to nejlepší, co jsem tady v těchto funkcích zažila i když samozřejmě nejsou dokonalí! Pozor, vzpomeňme na ředitelku VZP Musílkovou, ministra Julínka a dle mého názoru největšího škodiče ministra Hegera.

Jako běžná ambulantní oční lékařka, která pracuje poctivě a pečuje co nejlépe o své pacienty, jsem v úhradě omezena průměrem na takzvané unicitní rodné číslo. To znamená, že když mi diagnosticky a v rámci péče přijde pacient, kterého musím kontrolovat každý den a to i několikrát každý den, do té úhrady se "nevejdu".

Samozřejmě, že pacienta neodmítnu, ale nejsem sama, která vnímám, že stát na toto spoléhá. Potěšilo by mne, kdyby fungoval ceník lékařských výkonů (v korunách), vystavila bych pacientovi účet, který by si nechal proplatit pojišťovnou. Tam by kromě jiného pojišťovna v jejím centrálním systému věděla, že tento pacient je pacient, který lékařskou péči potřebuje a není "lékařský turista", který mne navštívil jen tak z plezíru (jsem například již čtvrtá lékařka, u které absolvuje podobné, zbytečné vyšetření cca během půl roku pro svůj klid.) Pak by si toto pacient měl hradit sám!

MUDr. Ludmila Říhová, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…