Přeskočit na obsah

Lékaři: letošní návrhy pojišťoven jsou nejhorší

"Letošní dohodovací řízení je pro mne nejhorší. Letos poprvé jsem viděla očividnou totální neochotu zástupců všech pojišťoven dohodnout se o kompromisech,“ říká oční lékařka MUDr. Ludmila Říhová,  která se účastní dohodovacího řízení jako zástupce ČLK už téměř deset let. 

„Každý rok jsme vždy jednali v mantinelech vymezených MZ a pojišťovnami s politickou zakázkou. Vždy jsme se ale snažili "nějaký" kompromis včetně pojišťoven dohodnout. I když jednání skončila nedohodou, byla přípravou pro ministerstvo zdravotnictví k vypracování úhradové vyhlášky,“ poznamenává MUDr. Říhová. Více v článku Očima lékařky: Jak probíhalo letošní dohodovací řízení

Podobný názor má také fyzioterapeut MUDr. Jiří Wicherek,který je předsedou OS ČLK Plzeň-jih. Pokud bude vydána úhradová vyhláška podle návrhů pojišťoven, bude to znamenat stagnaci, prodlužování objednacích dob k vyšetření. Občanům už ovšem pravou příčinu, jako obvykle, nikdo nesdělí. Pacienti tak budou nadále udržováni v představě, že lékaři jsou lenoši, kteří už neví, co by za to nicnedělání chtěli,“ míní MUDr. Wicherek a dodává:

„Připomínám ještě, že před zavedením tzv. regulačních poplatků byla hodnota bodu 1,05 Kč, nyní stále pouze 1,03. Pro srovnání – před dvaadvaceti lety byla při tvorbě tzv. Sazebníku kalkulována hodnota bodu 1,0 Kč.“

Lékař: budu muset zavřít periferní pracoviště

Radiodiagnostik MUDr. Pavel Bouška z Karlových Varů se domnívá, že výsledky dohodovacího řízení jsou každý rok horší než v roce předchozím. „Proto ten letošní je v danou chvíli skutečně nejhorší. Za katastrofální považuji návrh na snížení hodnoty bodu; ve svém důsledku je to prognosticky ta vůbec nejhorší informace, kterou jsem zatím obdržel. Filozoficky totiž znamená, že hodnota práce poskytovatelů zdravotní péče klesá; vzato tržním hlediskem, jímž se plátci nepochybně řídí: zdravotní “práce” je na trhu moc, proto je nutné ji zlevnit, abychom ji takto regulovali. Zdravotníci si vydělají méně, slabší bez rezerv - neschopni platit prosté náklady - jednoduše “uhynou”. Pokud si dobře vzpomínám, obdobná situace byla kdys dávno na Slovensku, hodnota bodu poklesla až někam k pěti haléřům. Zdravotní péči si pacienti v podstatě platili sami, a to v rámci šedé ekonomiky. Cesta do pekel,“ odpovídá na dotaz MT a pro dokreslení ilustruje svou vlastní situaci:

„Poskytuji služby komplementu, radiodiagnostiku. Jednoduchou kalkulací jsem dospěl k závěru, že v případě poklesu, či snad i jen stagnace hodnoty bodu budu nucen ukončit činnost tzv. malých, periferních pracovišť, sloužících na menších poliklinikách pro chirurgy, ortopedy a jiné specialisty v oblastech se spádem cca 10 – 12 tis. obyvatel. Již nyní je poskytovaná RDG péče v těchto lokalitách ve ztrátě, udržuji ji jen z kolegiality. Při poklesu příjmů se činnost zde nejen nevyplatí, ale následné ztráty by mohly ohrozit fundamentální principy mateřského oddělení. Diagnostiku bych byl nucen centralizovat na jedno, maximálně dvě místa v okresním městě, lidé z okolí by museli bohužel dojíždět. Regulační poplatky měly své opodstatnění – nejen jako další příjem poskytovatelů, ale i jako skutečný regulativ; koneckonců se to odráží i ve výrocích našich předních politických představitelů, kteří již nyní uvažují o jejich znovuzavedení,“ popisuje konkrétní problémy MUDr. Bouška.

Kubek: není přijatelné, aby dostaly peníze jen nemocnice

Prezident ČLK Milan Kubek poukazuje na to, že celý systém dohodovacího řízení se potácí v krizi. „Možnost dosažení dohody komplikuje špatný jednací řád, který jednak nesmyslně spojuje do jednoho segmentu například ambulantní specialisty s dialýzou nebo laboratoře a zobrazovací komplement, a za druhé dává prakticky každé pojišťovně právo veta. Stávající stav pojišťovnám vyhovuje. Dohodovací řízení dále degradoval bývalý ministr Heger, když zkrátil lhůty pro jednání, která kvůli tomu probíhají o prázdninách v čase dovolených, bez znalosti relevantních ekonomických podkladů. Situace se ještě více zkomplikovala letos, kdy je na základě aktivity poslance Hovorky, byť snad dobře míněné, byly zkráceny lhůty pro vydání úhradové vyhlášky ministerstvem,“ poznamenává prezident ČLK.

Cílem lékařské komory je podle jeho slov je zvýšit cenu lékařské práce a především promítnout nárůst výběru pojistného do úhrad zdravotnickým zařízením a to tentokrát také soukromým lékařům.

„Není pro nás přijatelné, aby znovu rostly úhrady pouze nemocnicím. Kompenzace za tzv. regulační poplatky slibuje ministr Němeček i v příštím roce ponechat ve stávajícím stavu. Není to spravedlivé vůči lékařům, kteří léčí děti. Tuto nespravedlnost způsobila tuším bývalá ministryně Filipiová a současná vláda ji řešit odmítá,“ poukazuje prezident Milan Kubek.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené