Přeskočit na obsah

Zdravotníci dostali návrh úhradové vyhlášky na příští rok

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh úhradové vyhlášky na příští rok. „U většiny segmentů dojde k mírnému nárůstu příjmů,“ shrnul ministr Němeček. Nemocnice by měly příští rok za lůžkovou péči dostat od zdravotních pojišťoven o 2,5 procenta peněz více než letos. Stejně by se úhrady měly zvednout i za následnou péči. Stomatologové by měli získat o dvě procenta větší úhrady než loni. Bez limitů by nově měly být platby za porody, péči o novorozence či léčbu nákazy virem HIV.

"Všechny segmenty požadovaly více. Zdroje jsou ale omezené," řekl ministr s tím, že se ještě úhradová vyhláška může na základě dalších jednání měnit.

Mezi hlavní změny úhradové vyhlášky na rok 2015 je navýšení prostředků na platy zdravotníků. „Navýšení paušální úhrady u akutní péče o 2.5 procenta umožňuje 5 procentní nárůst tarifních platů,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice

U akutní lůžkové péče se má paušál snížit, pokud by nemocnice nevykázaly ani 98 procent letošních hospitalizací. Dosud byl tento limit pouze 96 procent. Když naopak bude léčby od 104 do 120 procent letošního množství, proplatí jim pojišťovny 85 procent z celkové částky. Do regulací za vyžádanou péči se přestanou zahrnovat screeningy. Ministerstvo nově zavádí sankci za výrazný nárůst překladů.

Do individuálně smluvně sjednané složky úhrady mají být zahrnuty další balíčky. Zatímco dříve byly do této oblasti zahrnuty kardiostimulátory, kardiovertery a stenty, nově přibudou ještě transplantace, kochleární implantáty, TEP a katarakty. Ochranná léčba na psychiatrii je vyjmuta z  regulací na ZUM-ZULP, léčivé přípravky a vyžádanou péči.

Ambulantní specialisté

Asi nejvíce překvapení jsou předloženou úhradovou vyhláškou amublatní specialisté. Ministr zdravotnictví Němeček ještě minulý týden slíbil, že díky navýšení ceny lékařské práce v seznamu zdravotních výkonů o 10 procent, porostou lékařům příjmy. Současné znění úhradové vyhlášky na příští rok však zřejmě s těmito sliby evidentně nepočítá. 

„V oblasti ambulantní péče je úhrada na unikátního pojištěnce navýšena o 1 procento,“ zveřejňuje MZ prozatímní znění úhradové vyhlášky na příští rok.  

Podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů  MUDr. Zorjana Jojka to znamená, že z avizovaného 10 procentního nárůstu nedostanou ambulantní specialisté příští rok vůbec nic.

„Úhradový vzorec je postavený tak, že limit je dán úhradou na jednoho pojištěnce z roku 2014 krát počet pojištěnců v roce 2016 krát koeficient 1,01. Koeficient 1,01 je tam jistě kvůli tomu, protože v roce  2014 byla hodnota bodu dle vyhlášky 1,02 Kč a nyní je navržená 1,03 Kč. Jenže v roce 2015 už byla hodnota bodu dle vyhlášky 1,03 Kč. Projde-li úhradová vyhláška v této podobě, pak z toho 10 procentního  navýšení ceny práce v sazebníku  dostanou ambulantní specialisté v roce 2016 nulu,“ poznamenává předseda SAS a dodává:

 „Proč byl před několika dny takový humbuk kolem plánu navýšení ceny práce v SZV o 10%, když např. AS v roce 2016 z toho nedají ani procento? Ministerstvo asi bude reagovat, že 1% navíc dávají. To je ale proti roku 2014, nikoli proti roku 2015. Pokud bychom byli hrazeni podle současného návrhu úhradové vyhlášky, pak by většině z nás úhrady klesly. V roce 2015 máme totiž ve valné většině na základě jiné (ale kolektivní) dohody hodnotu bodu 1,04 Kč. Na toto si umím představit reakci, že přeci se můžeme dohodnout znovu, otázkou ale je, kolik nechali pro takovou dohodu prostoru. Jde o to, že v důvodové zprávě je napsáno, že MZ očekává nárůst příjmů systému přes 10 miliard, ale skoro 9 miliard už využívá mimo ambulantní sektor. Tedy může se stát, že zdravotní pojišťovny nebudou mít prostor k tomu, aby s námi o jiné dohodě jednaly,“ obává se MUDr. Jojko.

Redakce MT se proto ministra zdravotnictví zeptala, zda je pravda, že stávající podoba úhradové vyhlášky de facto vylučuje jeho předchozí slib o 10 procentním nárůstu ceny lékařské práce.

„Já bych neřekl, že to bude nula. Já jsem od začátku říkal, že nepůjde o skokové navýšení, ale postupné. Stanovisko Sdružení ambulantních specialistů se příliš neliší od stanoviska ostatních skupin, které měly nedohodu. Jednání ještě nejsou uzavřena. My předpokládáme, že se s ambulantními specialisty na toto téma sejdeme a k nějaké dohodě dojdeme,“ odpovídá na dotaz MT ministr Němeček.

Praktičtí lékaři

Praktičtí lékaři pro dospělé by měli mít kapitační platbu 52 Kč za splnění podmínek – ordinanční hodiny, návštěvní služba, preventivní prohlídky, screeningy. Při neplnění podmínek by se jim kapitační platba snížila až na 49 Kč.

Pokud má praktický  lékař v kartotéce více než 15 procent pojištěnců, kteří ho v posledních třech letech vůbec nenavštívili, byla by mu za tyto pojištěnce kapitační platba snížena.

Úhradová vyhláška počítá s bonifikací praktiků za poskytování zdravotních služeb v rámci lékařské pohotovostní služby.  Pokud praktici vezmou aspoň deset pohotovostí za rok, dostanou příspěvek 30 tisíc korun. 

Letošní úhradová vyhláška musí ve sbírce zákonů vyjít již v říjnu. Začala totiž platit  legislativa, podle které budou smlouvy mezi poskytovateli a pojišťovnami platné až jejich zveřejněním.

Iva Bezděková, www.tribune.cz 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené