Přeskočit na obsah

Největší riziko alternativní medicíny: odvádí od lékařské pomoci

Největší riziko alternativní medicíny je v tom, že může pacienta odvést od lékařské pomoci. Na úterním diskusním setkání MEDialogy to řekl děkan první lékařské fakulty UK profesor Aleksi Šedo. Alternativní medicínou se označují postupy, které nesplňují kritéria klasické západní medicíny, od akupunktury přes homeopatii po tradiční čínskou medicínu.

Purkyňova lékařská společnost doporučila lékařům, aby měli k alternativní medicíně "zdrženlivý vztah", kriticky se k ní staví také Česká lékařská komora. Lékaři přiznávají, že nemocní hledají u léčitelů komunikaci a lidský přístup, který u nich samých mnohdy nenacházejí. Varují ale, že péče léčitele může zejména onkologické pacienty ohrozit na životě.

Podle Purkyňovy lékařské společnosti má vždy stanovit diagnózu lékař. Léčitel by neměl být tím prvním, na koho se nemocný obrátí. "Lékař by měl nejprve vyloučit, že nemocný netrpí vážnou chorobou," řekl děkan.

Metody alternativní medicíny poskytují často léčitelé bez medicínského vzdělání, zabývají se jimi ale i někteří lékaři, například homeopatií a akupunkturou. Šedo připouští využití alternativních metod, pokud je praktikuje lékař. "Na druhou stranu jsou i případy, kdy takto postupuje lékař ze zištných důvodů, a s tím nemůžeme souhlasit," dodal.

V existenci ambulance čínské medicíny v královéhradecké fakultní nemocnici vidí Šedo příležitost, jak ověřit alternativní postupy. "Pakliže je budou lékaři ověřovat vědeckými metodami, tak nelze nic namítat," řekl.

Ředitel královéhradecké nemocnice a propagátor tradiční čínské medicíny v Česku profesor Roman Prymula řekl, že účinnost čínské medicíny potvrdila řada vědeckých publikací. "My chceme dělat jen určité segmenty, chceme dělat medicínu založenou na důkazech, ne že bychom dělali nějaké šarlatánské metody," zdůraznil.

Alternativní metody využívá nová ambulance při léčbě chronických bolestí, jako je migréna, a doprovodných příznaků onemocnění rakovinou a onkologické léčby, jako nádorová bolest a nevolnost po terapii. "Zájem pacientů je obrovský. Po zhruba dvou měsících máme už první zkušenosti, výsledky jsou poměrně pozitivní," řekl Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje podle náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové desítky stížností pacientů na léčitele, v současném právním systému jsou podle ní ale téměř nepostižitelní.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené