Přeskočit na obsah

Němeček: Největším problémem zdravotnictví je nedostatek personálu

Největším rizikem a problémem českého zdravotnictví je nedostatek kvalifikovaného personálu, shodl se  ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s odboráři. Slíbil jim, že bude usilovat o další peníze pro resort, a vyzval odbory, aby podpořily jeho snahy o další příliv peněz do zdravotnictví.

Ministr je přesvědčen o tom, že zdravotnictví není černou dírou, jak tvrdí jeho kritici, a že má-li se zajistit kvalitní péče, musí ministerstvo dostat další peníze.

Na dnešní setkání odborářů z nemocnic z celé země přišel ministr podle svých slov proto, aby vyslechl reálná data z jednotlivých nemocnic. Odboráři mluvili o personální devastaci, letošní rok je podle nich dosud nejhorší ze všech. V ministerském průzkumu odpověděla ale jen polovina nemocnic, relevantní data o počtech pracovníků proto Němeček nemá.

Pokud by prý vycházel jen z údajů statistiků, musel by říct, že chybí v celé republice jen pár stovek sester, a že lékařů dokonce přibylo, takže vlastně žádný zásadní problém není. "Ale já vím, že to tak není. To je věc, kterou jsme zdědili, že nemáme ani reálná data," uvedl.

Zlepšení by měl přinést zákon o Národním zdravotním informačním systému, kde bude také neveřejný registr zdravotnických pracovníků. Zatímco statistici evidují pracovníka s osmi částečnými úvazky jako osm pracovníků, v registru budou reálné počty fyzických osob.

Nedostatek personálu trápí podle ministrových informací zejména nemocnice v Praze, dále oblasti, kde je konkurence v pracovních nabídkách v sousedním Německu, jako je Karlovarský kraj, a pak obecně menší nemocnice. "Společně s vámi si myslím, že nedostatek personálu je problém. A paradoxně za situace, kdy roste ekonomika, zvyšují se platy v mimozdravotnické sféře, tak pro zdravotnictví to může být horší, protože pobídky zvenčí prostě budou," upozornil.

Němeček rovněž uvedl, že Česko má špičkovou medicínu i ve srovnání s mnohem bohatšími zeměmi. "Musím říct, že mě uráží, když slyším, že máme neefektivní zdravotnictví," řekl s tím, že za 7,5 procenta HDP nikde neumějí poskytovat tak kvalitní péči. "Je to hlavně díky zdravotníkům, kteří pracují za dosavadní platy, takže systém náklady unese," vysvětlil.

Ministr připomněl své "bitvy" o peníze - loni to byla bitva o kompenzaci zrušených poplatků v nemocnicích, letos další bitva o navýšení odvodů státu o 4,2 miliardy korun. Nakonec vláda schválila jen 1,8 miliardy, víc se v koalici prosadit nepodařilo, protože pohled ministerstva financí byl zásadně jiný. Podle ministra Andreje Babiše (ANO) stále má zdravotnictví vnitřní rezervy.

"Já si myslím, že tady od vás může zaznít, že v nemocnicích jsme rezervy prostě vyzobali, že nemocnice kupují levný materiál, který nevydrží," podotkl Němeček. Podle něj je zdravotnictví transparentní. Pod takovým rentgenem, jako je posledních pár let zdravotnictví, není podle něj žádná jiná oblast financovaná z veřejných peněz. "Myslím si, že další transparentností už peníze nepřibudou," zdůraznil.

Skutečný tok peněz a výši nákladů by podle něj mohl ukázat projekt DRG Restart, který zcela změní financování akutní nemocniční péče. Nyní se zjišťují skutečné náklady na léčbu jednotlivých diagnóz, aby podkladem pro úhrady pojišťoven nebyly jen odhady. "Já si myslím, že výstupem projektu bude, že peníze nám prostě chybějí, a na to, abychom dělali kvalitní medicínu, prostě nemáme," shrnul Němeček a vyzval odboráře, aby ho v jeho snahách o příliv peněz do zdravotnictví podpořili.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…