Přeskočit na obsah

Zdravotnictví v hradeckém kraji hrozí nedostatek personálu

Zdravotnictví v Královéhradeckém kraji hrozí v dalších letech nedostatek kvalifikovaného personálu. Vyplývá to z návrhu koncepce zdravotnictví Královéhradeckého kraje, kterou schválili krajští radní.

Dokument týkající se období 2016 až 2020 budou ještě 7. prosince schvalovat zastupitelé. Představitelé hejtmanství novinářům řekli, že se v dokumentu nepočítá s rušením některé z nemocnic.

"Nejsou navrhovaná žádná konkrétní opatření týkající se sítě nemocnic, měla by se řešit pouze například změna některých akutních lůžek na lůžka následné péče," řekla krajská radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková. Hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc připomněl plánované investice do krajských nemocnic, například rozsáhlou rekonstrukci Oblastní nemocnice v Náchodě.

Koncepce uvádí, že v kraji v roce 2013 ve zdravotnictví pracovalo 13.883 lidí, z toho například 2520 lékařů včetně stomatologů. "Nejkritičtější je věková struktura lékařů. Nyní máme 21 procent lékařů ve věkové kategorii nad 60 let, v kategorii 50 až 59 let je to 24 procent lékařů," řekla Třešňáková. Podle ní po odchodu některých starších lékařů není možné sehnat náhradu.

"Tuto situaci známe na Broumovsku a v odlehlých částech Rychnovska, kde po odchodu do důchodu či opuštění ordinace není lékař, který by ordinaci praktického lékaře převzal. Ta situace bude eskalovat v průběhu 10 až 15 let," řekla Třešňáková. Dodala, že se jedná o celorepublikový problém, který je způsobený například odchodem absolventů lékařských fakult do zahraničí.

Podle Třešňákové je nutné hledat cesty, jak současný zdravotnický personál v kraji udržet a jak vychovávat odborné zdravotnické pracovníky pro budoucí období. Nový dokument se zabýval situací nejen v krajských nemocnicích, ale také ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové či mezi soukromými praktickými lékaři.

Třešňáková považuje za důležité odměňování pracovníků či investice do zdravotnických zařízení, aby lidé měli dobré podmínky pro práci. "V rámci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic v hradeckém kraji se snažíme také vytvářet program benefitů pro zaměstnance," řekla Třešňáková.

Královéhradecký kraj má čtyři nemocnice, ve kterých je zhruba 1500 lůžek a pracuje v nich více než 2000 zaměstnanců.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené