Přeskočit na obsah

Neznalost zákona nebo účelová lež plzeňského děkana?

Komentář čtenářky Medical Tribune

Stále častěji se v mediích objevují zprávy o zvyšujících se nedostatcích zdravotníků, a to jak lékařů, tak i sester. V tomto kontextu probíhají přípravy nového zákona o nelékařích a hledá se optimální forma vzdělávání. Hledá se ideální model, aby se do nemocnic dostali zdravotníci ze škol. Aby studium probíhalo optimální dobu a sestry měla úměrné kompetence. Dnes je situace složitá kvůli omezeným kompetencím zdravotních asistentů, kteří po absolvování střední školy s maturitou nemohou samostatně pracovat a proto si doplňují vzdělání na VOŠ a VŠ. Toto ale není případ všeobecných sester.

A mne proto opravdu zaráží vyjádření představitele vysoké školy: „Sestry si musí dodělat bakalářské vzdělání, jinak se jim sníží platy a nebudou mít téměř žádné kompetence, což se jim samozřejmě nelíbí. Vysokoškolské vzdělání se nepožaduje pouze u zdravotních sester, které jsou starší 50 let, " uvedl děkan Lékařské fakulty UK v Plzni Boris Kreuzberg pro Plzeňský deník. Dodal, že nedostatek zdravotních sester je ještě palčivějším problémem než chybějící lékaři.

Jak to je ve skutečnosti

Uvedu informaci na pravou míru. Všeobecná sestra si žádné vzdělání doplňovat nemusí, žádné kompetence jí navyšovány vyšším vzděláním nepřibudou. Pokud toto tvrdí představitel vysoké školy, pak je to buď neznalost vyhlášky, nebo účelová lež, jak získat studenty. Nevím, k čemu bych se měla přiklonit více. Oboje mne u představitele vysoké školy zaráží.

Nechápu vyjádření, že bez VŠ vzdělání nemají sestry žádné kompetence. Všeobecná sestra má po absolvování studia všechny kompetence, které má mít. Jediné, v čem může být rozdíl, je práce bez odborného dohledu, kdy je zařazena do nižší třídy. Tento rozdíl si může doplnit registrací NCONZO. Nikoli náročným studiem vysoké školy.

Z mého pohledu je to od zaměstnavatele šikana sester, jejich kompetence jsou jasně dány a na stupni vzdělání v dnešní době nezáleží. Všeobecná sestra s maturitou, sestra s VOŠ vzděláním, vysokoškolsky vzdělaná sestra mají stejné kompetence, a to by měl pan děkan vědět. Obzvlášť pokud toto prezentuje v mediích. Stejně jako právní odbor a náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN Plzeň. Jiná situace je u specializačního vzdělávání, jako je například ARIP, kterou by mohl zaměstnavatel po sestře pracující na pracovišti ARO nebo JIP požadovat.

Má fakultní nemocnice snad tolik sester?

My tady ale mluvíme o plošném vysokoškolském vzdělání. Sestry jsou zde nuceny studovat vysokou školu, aby byly zařazeny do platové třídy, ne podle náplně práce, ale podle vzdělání. Jak k tomuto může dojít? To má FN tolik sester, že s nimi mohou takto zacházet? Ne všechny sestry chtějí VŠ vzdělání, ale tady jsou k tomuto nuceny, jen proto, aby měly plat dle náplně své práce. Musím říct, že to, jak je se sestrami v tomto případě zacházeno, je opravdu trestuhodné. Otázkou je, zda je toto jednání fakultních nemocnic účelové, ať už účel světí jakékoli prostředky (naplnění ročníků?). Poškozenými jsou sestry, které ke svému náročnému povolání jsou nuceny studovat něco, co pro svou profesi v nynější legislativě nepotřebují. A jejich nadřízená to schvaluje. Je to pak žena na pravém místě? Zástupkyně NLZP. Co na to hlavní sestra MZ?

Apeluji tímto na všechny sestry, které jsou tímto znevýhodňovány, obraťte se na své odborové organizace a nebojte se. Nikdo nemá právo vás nutit do vzdělání, vy své vzdělání a nárok na platovou třídu máte dle své náplně práce, kterou dostáváte při podpisu smlouvy. Nikoliv dle vysokoškolského vzdělání. Pokud vás někdo platově znevýhodňuje, dodržujte své kompetence. Zkontrolujte si své náplně práce. Za malý plat - malé kompetence. Neplatí, že čím vyšší vzdělání, tím vyšší plat.

Nevím, jestli je to opravdu neznalost, nebo jaký důvod vedl vedení FN Plzeň k tomuto kroku. Nicméně pokud se vedení bude k sestrám chovat takto, možná se nemohou divit, že sestry odcházejí a nové nepřijdou, budou studovat a studovat a pak odejdou někam, kde své vědomosti a znalosti uplatní a budou oceněny. Zaráží mě takové chování zaměstnavatelů v době, kdy je všeobecný nedostatek personálu. A zaráží mne takové vynucování si vzdělání a tolerance tohoto ze stran vedení včetně vedení fakultní nemocnice.

Monika Muroňová, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…