Přeskočit na obsah

Proč kouří zdravotní sestry a doktoři tolik ne?

Už před deseti lety vyšly v časopise Pracovní lékařství výsledky výzkumu, které ukazovaly na vysokou prevalenci kuřaček mezi zdravotními sestrami. Autory tohoto průzkumu byl prof. MUDr. Jan Lukl, CSc., přednosta I. interní kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc a MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D., přednostka Kliniky pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc. 

Výzkum ukázal, že kouří 32,3 % zdravotních sester fakultní nemocnice proti 41,7 % zdravotních sester jiných 6 nemocnic
(p < 0,001) a proti 25,6 % žen běžné populace (p < 0,001). V nejnižší věkové kategorii zdravotních sester do 24 let je prevalence kouření nejvyšší (37,7 %).

"Byla nalezena statisticky významně vyšší prevalence kouření mezi zdravotními sestrami v porovnání s běžnou populací. Varovná je vysoká prevalence kuřáctví v nejnižší věkové kategorii. Zdravotní sestry fakultní nemocnice nejsou příkladem pro pacienty. V diskusi autoři nastiňují možnosti řešení," uvedli autoři výzkumu.

Podobná data byla prezentována také na letošním kongresu České internistické společnosti - tedy přibližně 40 procent kuřáků mezi zdravotními sestrami, zatímco v běžné populaci kouří jen 20 procent lidí.

Mladí doktoři nekouří

Vyšší podíl kuřáků se však ukazuje pouze u zdravotních sester. Co se týče lékařů, mladá generace prý nekouří.  

"Lidé se začali více hýbat a lépe se stravovat, ale kouří stále přibližně stejný počet lidí.  Trochu mě trápí to, že kouří mladá populace a hlavně zdravotní sestry, to jsou negativní trendy," uvedl předseda ČIS prof. MUDr. Richard Češka a dodal:

"Co se týče lékařů, myslím, že kouří spíše starší generace lékařů, s tím už moc nenaděláme. Co mě ale pozitivně překvapuje - když se zeptáme mediků, kolik z nich kouří, tak hledáte špendlík v kupce sena. Medici prostě nekouří."

Jak je to u vás?
Potvrzují zkušenosti zdravotníků statistická data? 
Proč sestry tolik kouří? A proč mladí doktoři ne?
Napište nám!

online@tribune.cz 

ivb, www.tribune.cz  

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…