Přeskočit na obsah

Od ledna měli dostat přidáno. Řada lékařů a sester ale nemá nic

Jistotu vyšších platů zatím nemají například lékaři a sestry v pěti nemocnicích, které spadají pod akciovou společnost vlastněnou Pardubickým krajem. Vedle Pardubic jde o Litomyšl, Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí.

„I když úhradová vyhláška určité navýšení nese, v naší nemocnici zatím přidáno nebylo. Myslíme si, že těch pět procent nám patří,“ řekl České televizi lékař Martin Kubrycht, který pracuje na kardiologii v pardubické nemocnici.

Lékaři proto s vedením nemocnice stále vyjednávají. Další kolo jednání čeká odboráře na konci ledna. Vedení tvrdí, že lékaře i sestry chce v nemocnici udržet, zároveň ale dodává, že kvůli platům nemůže jít do ztráty. „Naši zaměstnanci dostanou vše, na co budeme mít,“ podotkl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Podobně jsou na tom i zdravotníci v západočeských Rokycanech. Tamní nemocnice jim také zatím víc peněz garantovat nemůže. „Spíš si myslím, že jako vždy všechny peníze z úhradové vyhlášky mít nebudeme a že jako vždy to dopadne tak, a už ten slib máme, že nám pomůže kraj,“ konstatovala ředitelka Rokycanské nemocnice Hana Perková. Určitě to ale podle ní nebude od 1. ledna.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela čekají tvrdá vyjednávání zdravotníky v mnoha krajích. V Karlovarském mají například kolektivní smlouvu do března a finanční věci jsou její součástí. „Mají tedy ještě kvartál na to, aby to nějakým způsobem vyjednali,“ poznamenal.

Jisté vyšší platy jsou ve fakultních nemocnicích

Jiná je situace v Českých Budějovicích. Peníze navíc tu zdravotníci dostali v předstihu. Ředitel nemocnice Břetislav Shon se s odbory domluvil, že zaměstnancům předplatí navýšení mezd na celé první pololetí roku 2016. Jisté vyšší platy mají od ledna také lékaři a sestry ve všech fakultních nemocnicích. Tam se totiž musí řídit platovými tarify.

Ministr nicméně tvrdí, že peníze na navýšení mezd mají všechny nemocnice. Pokud platy zaměstnancům přesto nezvýší, hrozí jim podle něj sankce: „Úhradová vyhláška určila jako podmínku navýšení části úhrady nemocnicím to, že tyto prostředky budou určeny na navýšení platů. Jsem přesvědčen, že pojišťovny v krajním případě mohou sáhnout až ke snížení těchto navýšených plateb.“

Platy lékařů a sester se zatím dařilo navyšovat. U lékařů a zubařů v nemocnicích loni průměrná měsíční mzda těsně přesáhla 63 tisíc korun. Polepšily si i všeobecné zdravotní sestry a porodní asistentky. Průměrně braly víc než 28 tisíc korun měsíčně. Lékařské odbory ale připomínají, že příjmy zahrnují hodně přesčasů.

Zdroj: ČT24

Zdroj: ČT24

Sdílejte článek

Doporučené