Přeskočit na obsah

Nemocnice chtějí garanci příjmů na 30procentní růst platů

Navýšení lze rozložit do tří let, tedy třikrát po deseti procentech, aby byl prostor pro zajištění nezbytných prostředků. ČTK to v úterý sdělil předseda AČMN Eduard Sohlich. Podmínkou podle něj je, že třicetiprocentní navýšení bude garantováno jako celek, stejně jako nezbytné finance na ně.

Lékaři v nemocnicích loni brali měsíčně přes 63.000 korun, zdravotní sestry 28.000 korun. Velkou část příjmů tvořily ale odměny za přesčasy.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil zvýšení platů v nemocnicích pro loňský i letošní rok po pěti procentech. Loni se zvýšení dočkali zaměstnanci ve státních nemocnicích, část soukromých nemocnic zaměstnancům nepřidala, nestačily na to prý peníze od zdravotních pojišťoven. Ani letos prý nedostanou přidáno ve všech nemocnicích, navýšené příjmy od pojišťoven vezme nemocnicím zčásti inflace, část chtějí použít na zlepšení péče o pacienty.

Odbory žádaly růst tarifů o deset procent loni i letos, pětiprocentní navýšení považují stejně jako nemocnice za nedostatečné, lékaře a sestry podle nich v nemocnicích neudrží. Nemocnicím začíná chybět personál.

"Síť nemocnic je jediným garantem nepřetržité péče a její neřízený rozpad bezprostředně ohrozí zdraví a životy," varoval Sohlich. Některé nemocnice podle něj už ruší interní oddělení, bez nichž nemůže žádná nemocnice dlouhodobě fungovat.

Sohlich připomněl, že nemocnice od loňského léta upozorňovaly ministra zdravotnictví a poté i předsedu vlády a předsedy koaličních stran, že nedostatek lékařů a sester se prohlubuje. Poukazovaly na nedostatek zdrojů na platy a mzdy a také na problémy ve vzdělávání zdravotníků.

"Zvyšování platů v letech 2015 a 2016 se ukázalo jako málo stimulující. V mnoha nemocnicích ani na toto zvýšení nestačily úhrady od zdravotních pojišťoven. Ve vzdělávání lékařů a sester vzhledem k legislativní přípravě může dojít ke změnám nejdříve v roce 2017," uvedl Sohlich.

V tiskovém sdělení zaslaném médiím vyjádřil obavu, zda ministr Němeček docenil vážnost situace. "Jak jinak by mohl ve vystoupení v ČT24 v neděli 17. ledna strašit ty nemocnice, které nedokázaly zvýšit platy od ledna 2016, ještě snížením i dosavadních zcela nedostačujících úhrad," řekl.

Podle ministra však úhradová vyhláška tříprocentním nárůstem příjmů od zdravotních pojišťoven nemocnicím dostatek prostředků na pětiprocentní navýšení platů zajišťuje. Podle AČMN by většina nemocnic ale mohla zvýšit mzdy o slíbených pět procent, kdyby nedala nic na zlepšení péče o pacienty.

ČTK

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené