Přeskočit na obsah

Lednová výplata: pokud nemocnice nemusí, platy nezvýší

V nemocnicích příspěvkových organizacích krajů – Jihomoravský kraj, Vysočina, Moravskoslezský kraj proběhlo navýšení platů či mezd bez problémů, stejně jako v nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví a ministerstva vnitra.

Pozitivní jsou i informace z nemocnic měst a obcí, které jsou příspěvkovými organizacemi – zde je převážně vše v pořádku. Máme informace o tom, že problematické jsou Semily – tam se zvýšení platů projednává se zřizovatelem.

Problém je klasicky v nemocnicích obchodních společnostech a to i v krajských. Mimo Královéhradeckého kraje a Ústeckého kraje, kde je minimálně 5 procent navýšení (např. v Trutnově o 6 procent) proběhlo u všech zaměstnanců nemocnic, jednání probíhají.

Částečná dohoda je v Jihočeském, Libereckém, Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. Zde z hlediska odborů máme problémy, někde se navrhuje zvýšení mezd výběrově, pouze některým skupinám zaměstnanců - v souvislosti s nedostatkem sester například pouze sestrám.

V Pardubickém kraji se jedná.  

Problémový je zatím Zlínský kraj, kde Baťova krajská nemocnice dá zaměstnancům 5% zvýšení v lednu a únoru do odměn a dál budou jednat a pak je problém v nemocnici v Kroměříži, kde budou jednání pokračovat a kde údajně dostali zaměstnanci informaci, že na navýšení mezd nejsou finance v úhradové vyhlášce a navýšení údajně nebude od ledna. Zde budeme postupovat standardně, jednání s managementem a dále s krajem. 

Ze soukromých nemocnic máme informace z AGELU (celý Olomoucký kraj a další zařízení), jednání probíhají, jedná se o navýšení, které bude vyšší než 5 procent.

U nemocnic akciových společností je nutno ovšem podotknout, že rozdíly mezi platem a mzdou jsou v průměru 5 000 Kč/ měsíc v neprospěch platů. Tento stav je také důvodem, proč se náš svaz dlouhodobě snaží o změnu zákoníku práce a o to, aby všichni zaměstnanci všech nemocnic, bez ohledu na jejich právní formu, byli odměňováni platy.  

Co se týká řešení problémových nemocnic, platí stejná dohoda, jako vloni, pokud zaměstnavatelé tvrdí, že na zvýšení mezd nejsou v úhradové vyhlášce finance, tak je možné se obrátit na MZ, kde bude pracovat odborná skupina složená z odborů, zaměstnavatelů a MZ, která by případné problémové úhrady "přepočítala".

Aktuální informaci přišly z nemocnice ve Stodu, kde zvýšili pouze zaměstnancům s minimální mzdou a jednorázově dostaly odměnu sestry.  

Dále máme konkrétní informace z Nemocnice Karlovy Vary, kde mají přidávat jen 3,5 %, na víc nemocnice údajně nemá, toto budeme řešit na ministerstvu zdravotnictví.

Upřesnění došlo z Kroměřížské nemocnice, zvýšení mezd snad od dubna a do základů jen 3 %. 

Z výše uvedeného každý vidí, že jednání jsou složitá a pokud se nemusí zaměstnancům zvýšit tarify ze zákonného předpisu, tak je to problém.

Dagmar Žitníková, www.tribune.cz

předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené