Přeskočit na obsah

I přes nárůst platů některým nemocnicím chybí personál

Nedostatek sester v Praze

Nedostatek je především zdravotních sester. Například v Thomayerově nemocnici jich chybí více než 70. "Pokud nebude naše zdravotnictví moci platově alespoň trochu konkurovat západním zemím, kam lékaři a sestry často odcházejí, bude se personální krize v něm stále vyskytovat," uvedl ředitel krčské nemocnice Beneš. Často odcházejí zejména mladí lékaři.

Bulovka poptává podle mluvčího Martina Šálka asi 47 sester a 20 lékařů, nejvíc internisty, chirurgy a specialisty ORL. V nemocnici Na Homolce podle mluvčí Martiny Vápeníkové aktuálně chybí čtyři sestry na kardiochirurgii a cévní chirurgii a šest lékařů. Sestry chybí také v Ústřední vojenské nemocnici, podle mluvčí Jitky Zinke chybí v chirurgických a interních oborech, všeobecné sestry chybí také v nemocnici Milosrdných sester. Naopak dostatek lékařů má podle mluvčí Pavlíny Dankové nemocnice v Motole.

 

V Moravskoslezském kraji bojují s nedostatkem personálu

Přestože platy lékařů a zdravotních sester v Moravskoslezském kraji stoupají, některá zdravotnická zařízení v regionu stále bojují s nedostatkem personálu. Patří mezi ně například Městská nemocnice Ostrava (MNO). Vyplývá to z ankety ČTK.

MNO proto v lednu vyhlásila náborovou kampaň s možností získání náborového příspěvku. Schází jí všeobecné sestry pro kardiologii, internu i geriatrii. "Především pro tato pracoviště a urgentně i pro oblast všeobecného lékařství sháníme zkušené lékaře se specializací, i zde jsme schopni lékaře motivovat náborovým příspěvkem," uvedla náměstkyně pro personální řízení Denisa Sedláčková. Lékaři nemocnici chybějí i v ostatních oborech, a proto se snaží oslovovat studenty lékařských fakult už v době studia a vyhlásila pro ně i stipendijní program.

Šest až osm zdravotních sester, což představuje zhruba tři procenta sester v nemocnici, aktuálně hledá i Vítkovická nemocnice v Ostravě, která patří do skupiny Agel. Počet lékařů je podle mluvčí Radky Miloševské převážně uspokojivý.

 

Ve Zlínském kraji sestry chybí

Lékaři a zdravotní sestry v nemocnicích ve Zlínském kraji dostali letos přidáno, někde i více než avizovaných pět procent. O mzdách se ještě jedná v Kroměřížské nemocnici, vyplývá z ankety ČTK. Ve většině nemocnic však chybí sestry i někteří lékaři.

"Hledáme zdravotní sestry na interní obory, scházejí také sestry - specialistky pro intenzivní péči. Chybějí lékaři interních oborů, zejména v interní klinice. Scházející pozice inzerujeme, nabízíme benefity," uvedla mluvčí zlínské krajské nemocnice Karla Havlíková.

Nedostatek sester se začíná projevovat i ve Vsetíně, ani lékařů nemá tamní nemocnice dostatek. "Současně ale nejsme v situaci, kdy bychom neplnili požadavky stanovené personální vyhláškou a kdy bychom museli z personálních důvodů zavírat oddělení. Navíc evidujeme dostatečný zájem ze strany absolventů lékařských fakult. U sester je problém složitější," řekla předsedkyně představenstva Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Nemocnice Valašské Meziříčí aktuálně hledá pět zdravotních sester. "Což činí jen asi dvě procenta z 240 sester pracujících v nemocnici. Co se týká lékařů, tak personální stav je až na drobné výjimky uspokojivý, ale s ohledem na nutnost vzdělávání na akreditovaných pracovištích mimo naši nemocnici v rámci předatestační přípravy, plánujeme přijmout dle aktuální potřeby další lékaře," uvedla mluvčí Radka Miloševská.

Uherskohradišťská nemocnice se kvůli obecnému nedostatku personálu snaží hledat zaměstnance již nyní. "Navštěvujeme střední, vyšší odborné a vysoké školy, oslovujeme končící studenty, věnujeme se studentům, kteří jsou u nás na praxi. Rozhodně se to vyplácí, v současné době evidujeme například 35 zájemců o práci v nemocnici z letošních absolventů medicíny," řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Současná krize ve zdravotnictví na Slovensku se zatím v nemocnicích v regionu nijak výrazně neprojevuje. "Zájem zdravotníků ze Slovenska se nijak nezměnil, přijímáme tři až čtyři zájemce ze Slovenska ročně," uvedla předsedkyně představenstva Vsetínské nemocnice. Podobně je tomu v uherskohradišťské nemocnici. "Personální oddělení zaznamenalo zatím pouze dotazy, nikoli konkrétní kroky. V současné době máme 12 lékařů ze Slovenska, pět všeobecných sester, jednu nutriční terapeutku a jednoho sanitáře," řekla mluvčí.

 

Olomouc hledá dvě desítky zdravotniků

FNOL podle Havrlanta nyní shání zhruba dvě desítky zdravotnických pracovníků. "Hledáme lékaře, všeobecné sestry i sestry se specializací v intenzivní péči nebo instrumentářky," uvedl mluvčí.

 

Jihomoravské nemocnice se obrátily na Evropskou službu

Fakultní nemocnici Brno eviduje nedostatek lékařů. Proto využila nabídku úřadu práce, a prostřednictvím Evropské služby zaměstnanosti inzerovala nabídku pracovního uplatnění pro všeobecné sestry, zdravotní laboranty, zdravotnické asistenty, ergoterapeuty, fyzioterapeuty a sanitáře.

Ředitel městské Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Josef Drbal upozornil, že je zejména v posledním roce náročnější zajistit dostatečný počet kvalitních nelékařských zdravotních pracovníků, zejména sester. "Je to celostátní problém. Bude nutné ho řešit systematicky na centrální úrovni s ohledem na to, že populace stárne a v nemocnici jsou stále vyšší počty částečně nebo úplně nesoběstačných osob," varoval Drbal.

 

Nemocnice v Ústeckém kraji hledají lékaře i sestry

Většina zařízení v kraji se stejně jako řada dalších nemocnic v Česku potýká s nedostatkem personálu.

Městská nemocnice v Litoměřicích se stejně jako další zařízení potýká s nedostatkem personálu, její chod to ale neohrožuje.

"V případě lékařů, zejména v rámci exponovaných oborů intenzivní medicíny, neurologie, gynekologie, interny, ale i chirurgie a dalších, je aktuální potřeba litoměřické nemocnice v rozsahu 15 až 20 lékařů do optimálního stavu," doplnila mluvčí Křečková s tím, že nemocnici chybí i zhruba desítka sester.

I v Roudnici chybí hlavně atestovaní lékaři, nemocnice může ihned přijmout pět lékařů a osm zdravotních sester.

"Nedostatek personálu je plošným problémem. Má za následek vysoké nasazení atestovaných lékařů. Je i velký nedostatek absolventů, proto nelze očekávat zlepšení situace v brzkém termínu," dodala mluvčí roudnické nemocnice Smutná.

 

Na Vysočině chybí více než 150 lékařů a sester

Podle krajského úřadu chybí v současnosti v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Novém Městě na Moravě více než 150 lékařů a sester.

Hejtman Jiří běhounek (za ČSSD) ČTK potvrdil, že žádné nemocniční oddělení se zatím kvůli nedostatku personálu nemuselo zavřít nebo zásadně omezit provoz. "Ale například v Pelhřimově na oddělení urologie a neurologie je situace na hraně udržitelnosti provozu," řekl Běhounek. Jinde podle něj začínají scházet gynekologové a chirurgové a také lékaři k výkonu terénní pohotovostní služby. Například čekací doba na operaci kyčelního klubu trvá podle Trnky v jihlavské nemocnici dva roky. Pokud by lékařů byl dostatek, mohla by se podle něj tato doba zkrátit na polovinu, nebo i méně.

Jedinou možností, jak zvrátit trend masových odchodů lékařů a sester, je podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha skokový růst platů v nemocnicích o 30 procent. "Navýšení lze rozložit do tří let, tedy třikrát po deseti procentech, aby byl prostor pro zajištění nezbytných prostředků," uvedl už dříve Sohlich. Podmínkou podle něj je, že třicetiprocentní navýšení bude garantováno jako celek, stejně jako nezbytné finance na něj.

Podle Běhounka by bylo jednou z možností, jak zamezit odchodu zejména mladých lékařů, kdyby se stát podílel na financování prvních dvou let postgraduálního vzdělávání lékařů. "Je také nutné změnit dlouhý, nepřehledný a komplikovaný systém vzdělávání lékařů," míní.

Kraj Vysočina poskytuje podle hejtmana nemocnicím v případě uzavření pracovního poměru s novými lékaři na vybraných oborech od roku 2011 pobídku 100.000 korun, u sester je to 30.000 korun. Lékařů však stále ubývá, na Vysočině jich schází zhruba stovka, z toho nejvíc v Jihlavě. Sester chybí v kraji kolem 50. Kraj také podporuje vzdělávání studentů lékařství z Masarykovy univerzity v jihlavské nemocnici, které funguje od loňska. "Je možné, že pak někdo z nich zůstane," doufá Běhounek.

Přestože situace s nedostatkem zdravotníků zatím na Vysočině nedospěla do kritického stavu, stačí podle Běhounka odchod několika lékařů a během krátké doby může být všechno jinak. "Odpovídá to situaci v celé republice," míní Běhounek. Případnou krizovou situaci by kraj podle něj pravděpodobně řešil určitou centralizací péče a spoluprací nemocnic.

 

Královéhradecký kraj nabízí náborové příspěvky

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje uvedl, že do optimálního stavu mu nyní chybí zhruba 35 lékařů a stejný počet sester.

"Pro získání nových zaměstnanců připravily krajské nemocnice pro rok 2016 celou řadu opatření, například náborové příspěvky pro lékaře i sestry, nabízení pracovního poměru na dobu neurčitou či odměny pro stávající zaměstnance za získání nového zaměstnance," uvedla mluvčí holdingu Veronika Svobodová. Kraj také společně s holdingem připravuje systém stipendií pro studenty zdravotnických škol a lékařských fakult, kteří by po ukončení studia pracovali ve zdravotnických zařízeních v kraji.

Hradecké fakultní nemocnici chybí necelé dvě desítky lékařů, především z oborů kardiochirurgie, interny, pediatrie nebo patologie a zhruba tři desítky nelékařských pracovníků. "Snažíme se velmi aktivně přistupovat k náboru budoucích absolventů na lékařských fakultách a středních zdravotnických školách. Organizujeme dny otevřených dveří, účastníme se kariérních veletrhů, komunikujeme se školami," uvedla ekonomická náměstkyně hradecké fakultní nemocnice Jitka Šmehlíková.

S nedostatkem lékařů bojuje také Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, která má zatím dostatek ostatního personálu. "Dneska nám 40 procent účasti v posádkách zajišťují nemocniční lékaři, kteří si k nám v uvozovkách chodí přivydělat a kteří náš provoz drží. Pokud bychom chtěli být stoprocentně na kmenových lékařích, tak bychom potřebovali 22 lékařů navíc," řekl ředitel krajských záchranářů Jiří Mašek.

Podle něj chybí lékaři jak v nemocnicích, tak v sousedních záchrankách. "My si všichni vypomáháme, řada našich lékařů například chodí ještě pomáhat pardubickým záchranářům. To zdravotnictví je hrubě personálně poddimenzované a pohybujeme se prostě na hranici toho, aby se celý systém dal vůbec zajistit," řekl Mašek.

 

Plzeňské zdravotnícké školy nestačí poptávce

I když v Plzni je lékařská fakulta, střední zdravotnická škola i vyšší odborná škola a zdravotnická fakulta na vysoké škole, i ve fakultní nemocnici s vyššími platy, než mají například krajská zařízení, zdravotníci chybí.

"V těchto dnech chybí ve FN 45 sester a 20 lékařů, vedení nemocnice zatím nerozhodlo o zavírání či omezování zdravotnických provozů," dodala Levorová.

Nedostatek zdravotníků trápí i šest nemocnic spravovaných Plzeňským krajem. Podle mluvčího krajského Zdravotnického holdingu Jiřího Kokošky nemocnice sice splňují nařízené tabulkové stavy, přesto potřebují zhruba tři desítky sester.

"Při přihlédnutí k očekávané fluktuaci by ale letos klidně přijaly až 50 sester. Mimo sester hledáme i porodní asistentky, fyzioterapeuty i ošetřovatele a zdravotnické asistenty. Hledáme i lékaře, napříč všemi odbornostmi, zejména internisty, pediatry, gynekology a další," řekl.

Nedostatek zdravotníků se snaží řešit i Plzeňský kraj. Loni podepsal memoranda s vysokými školami. Podle nich čtyři akutní krajské nemocnice podpoří stipendii a stabilizačními příspěvky budoucí lékaře a střední zdravotnický personál. Jednorázový stabilizační příspěvek by se pohyboval od 50.000 korun výše, měsíční stipendia v předposledním a posledním ročníku budou 5000 korun u budoucích lékařů a 3000 korun u zdravotních sester.

 

V Libereckém kraji trápí všechny nemocnice nedostatek personálu

V Libereckém kraji trápí nedostatek lékařů téměř všechny nemocnice. Třeba ve Frýdlantu nebo Semilech už kvůli tomu museli uzavřít lůžková interní oddělení. Nejen internisté ale chybí i Krajské nemocnici Liberec, která je v kraji největší a tamní mzdy jsou výrazně nadprůměrné. Důvodem je koncentrace náročné medicíny a posun ke složitějším diagnózám. Na místě, kde dříve byla v noci jedna sestřička, jsou dnes potřeba dvě, řekl generální ředitel Luděk Nečesaný.

I přes vysoké mzdy chybí liberecké nemocnici lékaři i sestry. "Díky koncentraci náročné medicíny tady děláme stejný objem medicíny, a k tomu potřebujeme stále více zdravotníků. Více lékařů a sestřiček je ve službě. Sestřičky a lékaři, kteří nám odejdou, je prakticky nemožné nahradit," poznamenal ředitel.

Aby nemocnice nalákala nové zaměstnance, přistupuje podle Nečesaného k různým motivačním faktorům. Nabízí odměnu za "dohození" lékaře, studentům medicíny i budoucím sestrám nabízí stipendia. "Jezdíme na kongresy na Slovensko, pokoušíme se lézt do odborných společností a ukazovat funkční libereckou nemocnici s rozsahem oborů a medicíny, kterou dělá," dodal.

S nedostatkem personálu se potýká i druhá krajská nemocnice v České Lípě. Lékařům proto nabízí mimo jiné náborový příplatek 100.000 korun, sestrám 20.000 korun.

 

Středočeské nemocnice shání desítky sester i lékařů

Středočeské nemocnice shání desítky sester i lékařů. Nedostatek personálu ale podle nemocnic neohrožuje provoz.

Příbramské nemocnici nyní schází pět lékařů, podle mluvčí se jedná především o zástup lékařek na mateřské dovolené. Výhledově bude nemocnice hledat další tři lékaře. "U nelékařských zdravotních profesí hledáme urgentně dvě sestry a jednoho laboranta," doplnila mluvčí nemocnice Kalousková.

Hořovická nemocnice by v současnosti podle ní uvítala asi dalších deset lékařů a sester.

V mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici by potřebovali přijmout dalších deset doktorů a asi 20 sester.

Rehabilitační nemocnici Beroun se daří zajistit s dosavadním stavem personálu veškerou péči o pacienty kvalitně. "To však ale neznamená, že v některých oborech bychom další lékaře nepotřebovali. Stejně tak je tomu u zdravotních sester," uvedla mluvčí nemocnice Vlasta Dolejšová.

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené